Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Організаційно-політичні елементи стратегії.

Створення передвиборних коаліцій – передбачає встановлення контактів з впливовими лідерами, політичними структурами і групами впливу, що формують у виборчому окрузі громадську думку. Особливо важливо домовитися про підтримку з людьми, що традиційно виступають на стороні конкурентів. Передвиборні коаліції можуть створюватися з окремими людьми, політичними партіями, профспілками, громадськими організаціями, бізнес-структурами.

Ставка на владні структури – цей шлях використовується, коли структури виконавчої влади на місцях контролюють політичну ситуацію і можуть впливати на процес виборчої кампанії, починаючи з селекції претендентів і закінчуючи етапом агітації. Даний підхід не слід переоцінювати, тому що в умовах демократичних виборів адміністративний тиск може зумовити реакцію протидії.

Ставка на ЗМІ. У цьому відношенні показовим є приклад С. Берлусконі, який наприкінці 80-х рр.. XX ст. мав телемережу з 16 станцій. Крім іміджу «містера телемовлення», майбутній прем'єр-міністр Італії купує футбольний клуб «Мілан» і, як справжній професіонал шоу-бізнесу, розкручує себе через підконтрольні мас-медіа. Наприклад, перед кожним матчем «Мілана» за п'ять хвилин до початку гри С. Берлусконі сідає на вертольоті прямо на футбольне поле, зриваючи шквал овацій уболівальників. У 1994 р. С. Берлусконі створює партію «Вперед, Італія!», виграє вибори і займає пост прем'єра.

В Україну яскравим прикладом може бути успіх Партії зелених України (ПЗУ) на парламентських виборах 1998 р. Ця партія не мала дієздатної мережі регіональних структур, яскравих особистостей, але мала підтримку телеканалу «1 +1». І завдяки успішним рекламним кліпам створила сенсацію – стала парламентською партією. Тільки після виборів виборці переконалися, що в партійному списку виявилося чимало людей, далеких від екологічних проблем.

Спеціальні елементи стратегії.

Створення негативного іміджу конкурентів або їх деморалізація. Хоча такий метод не є прийнятним з точки зору моралі, деякі політичні партії застосовують його. Яскравим прикладом 100% використання цього методу є історія виведення з боротьби за крісло в Білому домі Харта. Він був дуже популярний до 1987 р. серед членів демократичної партії і справедливо вважався одним з реальних претендентів на посаду президента США. Розслідування в ЗМІ його подружньої невірності перетворило його з впливового лідера на політичного аутсайдера.

4. Штатний персонал виборчої кампанії

Структура організації, створюваної для участі у передвиборній боротьбі, повинна відповідати потребам конкретної кампанії, її цілям і завданням. Сама схема організації виростає з потреби делегувати і розподілити повноваження та обов'язки. Незважаючи на те, що кожна кампанія неповторна, для її проведення необхідні ключові працівники.

Керівник (менеджер) виборчої кампанії. Поряд з кандидатом менеджер несе відповідальність за успіх кампанії. Він повинен очолити й об'єднати різних людей в згуртовану, ефективно діючу команду. Роль керівника виборчої кампанії:

• Під час виборчої кампанії менеджер повинен повністю контролювати поточні справи.

• Він повинен бути абсолютно впевнений в кандидаті і ніколи не висловлюватися та не діяти проти нього.

• Менеджер може мати повноваження збирати кошти для виборчого фонду. Він несе повну відповідальність за бюджет і розподіл коштів.

• Він зобов'язаний постійно інформувати кандидата про роботу та хід виконання плану кампанії, але тільки в загальних рисах.

• Менеджер повинен володіти міцним здоров'ям і здатністю витримувати навантаження протягом тривалого часу.

• Менеджеру слід більше дбати про управління кампанією, ніж про те, щоб бути на людях разом з кандидатом; стежити за тим, щоб преса цитувала саме кандидата, а не керівника виборчої кампанії та інших працівників штабу.

• Менеджер повинен знати можливості і здібності учасників кампанії.

Голова комітету підтримки – посада, на яку призначається шановний і добре відомий населенню округу особа. Ім'я голови може іноді з'являтися на основних документах виборчої кампанії, брошурах і оголошеннях. Комітет підтримки формується для того, щоб ввести в його склад кількох лідерів місцевої громадськості і тим самим зміцнити довіру до виборчої кампанії і надати їй більшої ваги. Ці люди дозволяють використовувати свої імена в якості прихильників кандидата, але вони, як правило, не є працюючими членами штатної команди.

Керівний комітет – це робоча група у складі 5-7 осіб, до яких кандидат і менеджер можуть звернутися за порадами. Це люди, яким дозволено відкрито і критично висловлюватися про кампанію. Членами комітету можуть бути провідні працівники штабу: керівник групи добровольців, комерційний директор, казначей, директор з питань зв'язків з громадськістю (прес-секретар) і юрисконсульт.

Казначей кампанії. Основний обов'язок казначея кампанії – контроль за надходженням коштів до виборчого фонду. Він зобов’язаний добре знати бухгалтерську справу, виборче законодавство, оскільки на нього покладена відповідальність за оформлення фінансових документів, пов'язаних з використанням фондів виборчої кампанії.

Комерційний директор – разом з кандидатом він є головним збиральником коштів, необхідних для ведення виборчої кампанії. Щоб зібрати необхідні кошти, йому доводиться звертатися за пожертвуваннями до підприємців, кожному, хто може зробити внесок. Він повинен беззастережно підтримувати свого кандидата, розділяти його переконання, вміти пояснити їх і переконати потенційних донорів зробити внесок в його виборчий фонд.

Юрисконсульт кампанії – консультує штаб кампанії з усіх питань виборчого законодавства. Юрисконсульт корисний під час організації ділових зустрічей, підписання контрактів, угод про оренду приміщень і збору підписних листів. Він зобов'язаний стежити за тим, щоб ні кандидат, ні керівник кампанії, ні казначей не опинилися в тюрмі. Юрисконсульт також вкрай необхідний у день виборів. Якщо виникає потреба, він допомагає штабу кампанії при порушеннях, що трапляються в цей день.

Керівник групи добровольців – зобов'язаний вести постійний облік діяльності добровільних помічників, забезпечувати їх матеріалами, всім необхідним для виконання завдань кампанії. Він повинен володіти талантом набирати і надихати їх.

Відповідальний за графік кампанії – зобов'язаний складати щотижневий розклад і збалансовано розподіляти час кандидата: на публічні виступи, інтерв'ю, поїздки, аналітичну роботу, засідання штабу виборчої кампанії, персональні справи.

Відповідальний за зв'язки з громадськістю (прес-секретар) – відповідає за комунікацію під час виборчої кампанії. Головне завдання прес-секретаря – зробити кандидата добре відомим виборцям. Мається на увазі забезпечення спілкування з працівниками ЗМІ, підготовку промов, диригування різноманітними заходами, що заслуговують на увагу преси, планування появи кандидата перед працівниками ЗМІ.

На початковому етапі виборчої кампанії прес-секретар часто займається аналітичною роботою: збирає інформацію, вивчає матеріали, необхідні для складання плану виборчої кампанії. Протягом всієї кампанії відповідальний за зв'язки з громадськістю повинен продовжувати дослідницьку роботу, наприклад, накопичувати і узагальнювати відомості демографічного змісту, інформацію, що стосується поведінки електорату і дій опонентів і т.д. Ідеальною кандидатурою на цю посаду може стати людина, яка знає місцевих журналістів і має досвід роботи з людьми. Цій особі потрібно вміти говорити від імені кандидата з різноманітних проблем та інформувати пресу про графік його роботи. Саме на нього покладається завдання зробити так, щоб кандидат цитуватися ЗМІ.

Дільничні координатори. Робота на конкретній ділянці забезпечується дільничним координатором. У великих районах може знадобитися керівник роботи на виборчих дільницях, який буде керувати дільничними координаторами. Дільничні координатори у всіх деталях планують організацію кампанії «від дверей до дверей», проводять зустрічі з виборцями, щоб з'ясувати, хто з них буде голосувати на дому, диригують роботою з розповсюдження агітаційних матеріалів та проведення інших заходів. Дільничні координатори повинні добре знати жителів, вміти залучати друзів і сусідів до проведення кампанії.

Керівники спеціальних програм. Під час проведення виборчих кампаній виникає необхідність у здійсненні спеціальних програм, які сприяють зростанню її загальної ефективності. Зміст цих програм у кожному окремому випадку визначається планом кампанії. Керівнику спеціальних програм можна доручати виконання різних завдань: відправку спеціальної поштової кореспонденції, розклеювання передвиборної агітаційної літератури, збір інформації, написання листів редакторам ЗМІ, організація збору підписів на підтримку претендента в кандидати і т.д.

Нижче наведено приклади можливих обов'язків керівників спеціальних програм при виконанні окремих завдань.

Керівник агітаційних походів по ділянці. Наявність даного працівника дуже важливо у виборчих кампаніях, де ставка робиться на агітацію «від дверей до дверей». Така людина в тісному контакті з дільничним координатором і керівником добровольців готує кампанію «від дверей до дверей» на провідних виборчих дільницях. Він же стежить за графіком її проведення, підбирає агітаторів, організовує розсилку листівок за місцем проживання виборців з повідомленням про агітаційні заходи.

Керівник програми розповсюдження листівок і плакатів. Відповідальний за цю ділянку роботи повинен працювати разом з керівником кампанії, керівником добровольців і дільничним координатором. Керівник цієї програми розробляє графік і підбирає відповідних людей для виконання зазначеної роботи.

Керівники коаліцій виборців з особливими інтересами. Все більше значення для результатів виборів набуває виділення груп виборців, що мають однакову спеціальність або загальні інтереси для налагодження контактів з ними. Для цієї ділянки роботи обов'язково потрібно призначити керівника. Спеціальними групами виборців або їх коаліціями можуть бути об'єднання літніх людей, ветеранів, жінок, молоді, вчителів, лікарів, робітників, прихильників різних партій та інші об'єднання. Для роботи в кожній з таких груп необхідно мати свою довірену особу. Це повинен бути шанований і авторитетний серед даної громадськості людина, що вміє налагоджувати контакти з неформальними лідерами груп виборців. Необхідно, щоб керівники коаліцій (груп) виборців з особливими інтересами були лояльні до кандидата і переконували членів своїх груп підтримувати його. Вони повинні інформувати кандидата і штаб кампанії про проблеми, що хвилюють групи людей, яких вони представляють.

Консультанти кампанії. Часто наймають спеціальних консультантів з питань проведення виборчої кампанії, які потрібні для надання рекомендацій або ж надання деяких послуг в спеціальних справах. Існують різні типи консультантів. В основному вони консультують з таких питань, як загальна стратегія кампанії; планування; керівництво кампанією; робота на радіо і телебачення; наочна агітація, збір коштів, залучення виборців, опитування громадської думки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]