Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

2. Принципи та функції пр

Спеціалісти з ПР є посередниками між організацією і різними групами громадськості, з якими організація має справу. Тому на них покладаються відповідальність і перед організацією, від імені якої вони діють, і перед різними аудиторіями громадськості. Вони покликані поширювати інформацію, яка дозволяє зацікавленим групам населення усвідомити політику і діяльність цієї організації. З іншого боку, спеціалісти ПР уважно вивчають громадську думку цих груп, інформуючи про нього керівництво організації, яка зобов'язана прислухатися до настроїв населення і реагувати на них.

Така посередницька діяльність в досягненні взаєморозуміння та налагодженні взаємовигідних, гармонійних відносин між організацією та громадськістю визначають основні принципи діяльності інституту ПР і його фахівців.

1. Основоположний принцип PR полягає в тому, що компанія або організація ніколи не зможе добре виглядати в очах громадськості, якщо сприйняття її власним персоналом негативне. Звідси випливає головний висновок: керівництву будь-якої структури починати PR-акцію потрібно зі створення репутації компанії в очах власного персоналу і найближчого оточення.

2. Правдивість.

3. ПР – професія, орієнтована на такі послуги, де основне значення мають інтереси громадськості, а не власна вигода. Інакше кажучи, ПР – це віддане служіння громадськості.

4. Спеціалісту ПР необхідно бути мужнім, щоб не побоятися відмовити своєму клієнтові або відмовитися від виконання програми, що вводить громадськість в оману.

5. Враховуючи те, що спеціалісти у сфері ПР звертаються до різних груп громадськості через ЗМІ, вони зобов'язані зберігати чистоту цих каналів. Вони ніколи не повинні навмисно вводити в оману ЗМІ.

6. Перебуваючи між організацією та громадськістю, спеціалісти з ПР зобов'язані бути ефективними комунікаторами, передавати інформацію в обох напрямках для досягнення взаєморозуміння.

7. Щоб сприяти комунікації в обох напрямках і бути ефективними комунікаторами, працівники ПР повинні добре знати думки і настрої різних груп громадськості, широко застосовуючи наукові методи вивчення громадської думки.

8. Щоб глибше зрозуміти хвилюючі громадськість організації проблеми і відшукати кращі шляхи виходу з них, працівники ПР не повинні сподіватися виключно на інтуїцію, вони зобов'язані спиратися на висновки таких соціальних наук, як психологія та соціологія.

Узагальнюючи дані принципи, можна стверджувати, що основним в діяльності системи ПР є, по-перше, забезпечення взаємної користі організації і громадськості, а також абсолютна чесність і відвертість тих, хто займається цим видом управлінської діяльності. По-друге, особливого значення для ПР має відкритість інформації. По-третє, істотним для ПР є опора на об'єктивні закономірності функціонування масової свідомості, відносин між людьми, організаціями і громадськістю, рішуча відмова від суб'єктивізму.

Функції пр

А) Контроль думок і поведінки громадськості з метою задоволення потреб та інтересів насамперед організації, від імені якої проводяться ПР-акції. Ця функція часто критикується, оскільки в даному випадку організація розглядає громадськість як свою жертву. Подібна ситуація великою мірою нагадує маніпулювання свідомістю і поведінкою людей у ​​певному напрямку.

Б) Реагування на громадськість, тобто організація враховувати події, проблеми або поведінку інших і відповідним чином реагує на них. Інакше кажучи, в цьому випадку організація прагне прислужувати громадськості, розглядаючи тих, від кого залежить її доля, як своїх господарів.

В) Досягнення взаємовигідних відносин між усіма пов’язаними з організацією групами громадськості шляхом сприяння плідній взаємодії з ними (в тому числі зі службовцями, споживачами, постачальниками, виробничим персоналом і т.д.). Саме ця функція є фундаментом моделі компромісу і вважається найбільш корисною і плідною, оскільки цільові групи громадськості тут розглядаються як партнери організації, з якими вона вступає у взаємодію.

Ефективне досягнення взаємовигідних відносин відбувається в ході реалізації наступних функцій.

1) Пізнавальна – реалізується через пізнання соціальної реальності, моніторинг та аналіз інтересів, потреб, настроїв, реакції громадськості на результати соціальної практики.

2) Комунікативно-інформаційна – використання в соціальній практиці ефективних комунікативних технологій, спеціальних механізмів спілкування, взаєморозуміння.

3) Аналітична – збір, систематизація, аналіз даних, отриманих в результаті опитувань, референдумів, прес-конференцій та інших спеціальних заходів.

4) Інтегруюча – узгодження інтересів, потреб соціальної практики, зближення соціальних груп, забезпечення стабільності соціуму.

5) Прикладна – розробка та реалізація цілеспрямованих проектів та програм для досягнення суспільно значущих завдань.

6) Інноваційна – досягнення певного результату на основі узгодження соціальних потреб та інтересів вимагає не тільки вміння аналізувати їх, а й реалізовувати актуальні моделі майбутнього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]