Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

6. Спеціальні програми в ході виборчої кампанії

До найбільш важливих спеціальних програм в ході виборчої кампанії слід віднести принаймні дві міні-кампанії: «від дверей до дверей» і «активізацію явки виборців на вибори».

Кампанія «від дверей до дверей» покликана забезпечити особисті контакти кандидата або його довірених осіб з виборцями. Вона особливо ефективна з точки зору мотивації їх поведінки, адже людям переважно запам'ятовується «живе» спілкування, контакти «віч-на-віч». Тому такі зустрічі допомагають кандидату в депутати отримати додаткові голоси. Кандидат, що демонструє зацікавленість у зустрічах з виборцями у них вдома, примножує свої шанси на перемогу.

Люди більш схильні голосувати за того, кого підтримують їх друзі або ті, хто їх поважає. Скориставшись цією обставиною, кампанію «від дверей до дверей» можна зробити максимально ефективною. Наприклад, кандидат обходить сільські будинки або міські квартири в супроводі особи, добре знайомого місцевому населенню і шанованого їм. Це може бути дільничний лікар, шкільний учитель, авторитетний керівник або працівник місцевого підприємства.

Кампанія «від дверей до дверей» може бути ефективною навіть при відсутності самого кандидата. Важливим в цьому механізмі роботі є особистий контакт з виборцем.

Таким чином, в межах виборчої кампанії програма «від дверей до дверей» переслідує кілька цілей.

По-перше, така програма закладає фундамент «впізнання» кандидата і підсилює цей процес, забезпечує ідентифікацію його імені.

По-друге, вона створює довіру до кандидата і його виборчої кампанії, формує відчуття присутності кандидатів і його помічників серед місцевих жителів.

По-третє, персональний контакт, з одного боку, може подіяти на виборців, які ще не визначилися, а з іншого – здатний з більшою ймовірністю гарантувати голоси симпатиків прихильників.

Існує безліч способів проведення кампанії «від дверей до дверей», починаючи зі спроби силами добровольців обійти буквально всі квартири округу і закінчуючи концентрацією уваги кандидата тільки на окремих територіях, які він особисто повинен відвідати. Програми «від дверей до дверей» можна об'єднати з іншими різновидами роботи з виборцями, наприклад, з розсилкою пошти, роздачею буклетів, розклеюванням листівок, мітингами і пр. Все це підсилює ефект впливу на конкретних виборців.

Якщо в розпорядженні кандидата є необхідні ресурси, можна розробити комплексну програму «від дверей до дверей», засновану на тому, що до даної програми додається розсилка поштової кореспонденції виборцям, з якими таким шляхом встановлюють як мінімум шість контактів до дня виборів.

Перший крок – розсилка поштової кореспонденції напередодні зустрічі. Виборцю надсилається поштова листівка з повідомленням, що кандидат або його добровільні помічники завітають до виборця протягом тижня.

Другий крок – візит. Кандидат або його довірена особа заходячи в будинок, розмовляють з виборцем (виборцями), залишають літературу, збирають інформацію про ставлення виборців до кандидата, з'ясовують їх турботи і потреби.

Третій крок – поштова кореспонденція після візиту. Виборцям надсилається поштова листівка з вдячністю за надану можливість зустрітися з ним.

Четвертий крок – розсилання листів після візиту. Виборцю надсилається лист, в якому зачіпаються хвилюючі його питання, повідомляється про тему кампанії кандидата, враховуючи турботи виборця.

П'ятий крок – візит до виборців додому з метою заручитися їх підтримкою. Кандидат або довірена особа ходять по квартирах і просять виборців прийти на вибори і проголосувати за кандидата, залишають агітаційну літературу, спрямовану на активізацію виборців.

Шостий крок – розсилка кореспонденції з проханням проголосувати за кандидата. Виборцю надсилається поштова листівка, що закликає підтримати кандидата в день виборів. У ній вказуються час і місце голосування, а також телефон виборчого штабу на той випадок, якщо у виборця виникне необхідність звернутися за допомогою, щоб дістатися до ділянки в день виборів.

Реалізація такої системи вимагає величезних зусиль. Потрібен графік роботи з позначенням строків поштових розсилок, візитів до виборців. Необхідно підготувати агітаторів, щоб вони змогли відвідати якомога більше районів, зібрати необхідну інформацію про виборців і залишити позитивні враження. До розсилки поштової кореспонденції напередодні і після зустрічі з виборцями, з ними можна зв'язатися і по телефону, щоб завчасно попередити про візит кандидата або довірених осіб, звернутися за підтримкою або передати будь-яку інформацію виборчого характеру .

Найважливішою складовою добре спланованої виборчої кампанії є її заключний акорд, пов'язаний з активізацією участі виборців у голосуванні. Це одне з останніх, однак надзвичайно відповідальних зусиль штабу в кінці виборчої кампанії. Якщо кількість виборців, які повинні були прийти на виборчі ділянки і проголосувати за даного кандидата, буде менше очікуваного, всі зусилля декількох місяців передвиборної кампанії виявляться марними. Не рідкісні випадки, коли кандидат перемагає або програє з дуже незначною кількістю голосів по кожній виборчій дільниці.

Як забезпечити явку?

1. За чотири-п'ять днів до виборів дільничним керівникам агітаційним колективам через своїх помічників слід зв'язатися з виборцями, які ймовірно віддадуть свої голоси за їх кандидата, і уточнити, чи не потрібно їм допомогу, щоб потрапити на виборчі дільниці. Найімовірніше, що окружна виборча комісія теж напрацювала програму надання подібних послуг у день виборів. Якщо це не так, потрібно зв'язатися з дільничними виборчими комісіями і дізнатися, чи зможуть вони надати таку допомогу виборцям, особливо людям похилого віку.

2. За два дні до виборів керівники виборчої кампанії кандидата через своїх помічників на місцях повинні організувати розкладання по поштових скриньках запрошень виборцям від імені кандидата прийти на виборчі дільниці і проголосувати за нього. Для виконання такої роботи необхідно мобілізувати всіх агітаторів і добровільних помічників.

3. За день до виборів потрібно провести таку ж масштабну акцію, але вже «від дверей до дверей», і особисто вручити господарям кожної квартири або будинку, що є приблизно прихильниками кандидата, запрошення прийти на вибори від його імені. Це вимагає величезних зусиль агітаційного колективу.

Основні заходи в день виборів.

1. Вранці, в день виборів, в багатолюдних місцях слід провести акції з призову виборців прийти на вибори. Для цього можна використовувати плакати, що привертають увагу, роздачу листівок виборцям і т.д. Однак слід пам'ятати, що агітація на підтримку кандидатів у день виборів заборонена. Тому зміст заходу повинно бути спрямоване виключно на те, щоб просто закликати виборців взяти участь у виборах.

2. У першій половині дня необхідно ще раз навідатися до тих виборців, які могли б віддати свій голос за конкретного кандидата, але до цього часу не проголосували, або зателефонувати їм по телефону. Їм можна сказати приблизно наступне:

Дільничний агітатор: «Добрий день, пане Сидоренко. Це Іван Петрович. Я прийшов від імені (ім'я кандидата). Сьогодні день виборів. Чи були вже Ви на виборчій дільниці? »

Виборець: «Так (або: Ні)».

Дільничний агітатор: «Дякуємо Вам за те, що Ви віддали нам свій голос». Або: «Чи не потрібна Вам допомогу, щоб дістатися до виборчої дільниці?»

Обов'язково потрібно відмітити у картці, проголосував він чи ні.

3. Після обіду (о 14 годині) спостерігачам від кандидата на виборчій ділянці потрібно точно встановити, яка явка виборців на вибори, хто з прихильників кандидата ще не проголосував і скласти відповідний список. Виходячи з даних цього списку, агітатори повинні ще раз відвідати виборців, які не проголосували, і попросити їх зробити це до 17 годин.

4. В 17 годині спостерігачі на виборчих дільницях повинні знову уточнити загальну картину явки виборців на вибори і перевірити, хто з прихильників даного кандидата не проголосував. Потім потрібно повідомити дільничним агітаторам адреси виборців, що не проголосували, запропонувати агітаторам відвідати цих виборців і попросити їх це зробити.

Таким чином, в день виборів всі сили повинні бути спрямовані на те, щоб максимально забезпечити явку виборців на вибори і в першу чергу тих, хто симпатизує конкретному кандидату.

По завершенні кампанії потрібно не забувати подякувати всім тим, хто надавав допомогу. Слід подбати про те, щоб добровільні помічники були запрошені на урочистості з нагоди перемоги на виборах. Дуже важливо критично проаналізувати організацію роботи на виборчій дільниці та в період виборчої кампанії в цілому. Що вдалося? Що можна буде поліпшити в наступний раз? Доцільно опитати всіх добровільних помічників і попросити їх висловити особисті зауваження і пропозиції щодо ведення кампанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]