Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать
  1. Принципи зв'язку і спілкування зі змі

Встановлення плідних ділових відносин зі ЗМІ життєво важливо для партійних організацій. Завоювання поваги і довіри з боку журналістів здатне вберегти кандидата на виборчу посаду або партію від багатьох неприємностей.

«Заслужене» висвітлення в ЗМІ. Термін «заслужити пресу» означає одержати висвітлення в ЗМІ завдяки своїм досягненням, помітній діяльності, видатним подіям або заявам, що заслуговують того, щоб потрапити, наприклад, у програму новин. На відміну від платної реклами така преса не вимагає фінансових витрат. Подібне висвітлення вимагає творчих зусиль, активності й кропіткої роботи. «Заслужене» висвітлення в пресі має значення для виборчої кампанії. По-перше, оскільки кандидат не в змозі зустрітися з кожним виборцем у своєму окрузі, репортажі в пресі про його кампанію можуть бути основним каналом спілкування з населенням. По-друге, «заслужене» висвітлення в ЗМІ надає кандидатові такий кредит довіри, який неможливо одержати за допомогою платної реклами. Поява на телеекрані, виступ по радіо або в газеті здатні скласти у виборців враження, що кандидат – значна особа, що попадає в новині. Це важливо для його піднесення як людини, що має достатній рівень підготовки й авторитету, щоб зайняти виборну посаду. По-третє, вартість оплачуваної реклами настільки висока, що під час багатьох виборчих кампаній кандидати не завжди можуть собі цього дозволити.

Як правило, виборчі кампанії обласного й місцевого рівнів одержують тільки дві можливості гарантованого «безкоштовного» висвітлення в пресі: 1) коли кандидат висуває свою кандидатуру; 2) коли кандидат перемагає, або зазнає поразки на виборах. У всіх інших випадках увага преси доводиться активно завойовувати.

У виборчих кампаніях такого рівня часто доводиться працювати більше, щоб привернути увагу преси, чим під час кампаній республіканського масштабу. Вибори в місцеві органи влади не представляються пресі дуже важливими. Щоб привернути увагу ЗМІ, кандидата і його кампанію варто зробити цікавими для преси.

Коли планується або організовується захід, інформація про яку може потрапити в пресу, варто поміркувати над наступними питаннями: чи виходить даний захід за рамки повсякденного? Чи є він вчасним? Чи є захід значимим? Чи є подія новиною з погляду спостерігача – репортера, редактори новин? Чи цікава подія для даної місцевості? Чи викликає загальний інтерес? Чи містить елемент конфлікту? Чи причетні до нього місцеві знаменитості й видатні люди? Кандидат зобов'язаний продемонструвати свої лідерські якості, залучаючи до проблеми увагу громадськості та запропонувати новаторське рішення.

Особа, призначена кандидатом бути відповідальним за роботу із завоювання уваги преси, називається прес-секретарем, керівником служби зв'язків із громадськістю й засобами масової інформації.

Представники ЗМІ воліють мати справу з одною людиною зі складу команди, на яку вони можуть посилатися й бути впевненими, що до них надходить інформація, що заслуговує довіри. Прес-секретар зобов'язаний: забезпечувати позитивне висвітлення кандидата в пресі; якщо буде потреба виступати від імені команди кандидата; планувати кожне інтерв'ю; відповідати на всі запитання преси; стежити за тим, щоб кандидат був всебічно інформований зі всіх питань, якими може зацікавитися преса; готовити й поширювати прес-релізи, заяви для преси, радіо й телебачення, роз'яснення й виступи кандидата; організовувати прес-конференції й заходи для преси.

«Заслужене» сприятливе висвітлення в пресі – це результат хороших зв'язків зі ЗМІ. У представників преси є свої слабкі й сильні сторони, симпатії й антипатії. Досягнення взаємної довіри та взаємоповаги із представниками преси вимагає часу й терпіння. Кандидат і члени його команди не повинні упереджено ставитися до журналістів. Найкраще забути про колишні зіткнення й непорозуміння.

До основних принципів зв'язків зі ЗМІ варто віднести такі:

1. Щоб одержати доступ до преси, потрібно з'ясувати, які особи її представляють і як вони працюють.

2. Щоб мати хорошу пресу, кандидат повинен подавати свої звіти і повідомлення в такому виді, щоб вони були зрозумілі репортерам.

3. Для полегшення спілкування зі ЗМІ складається ретельний, постійно обновлюваний список ЗМІ. Він повинен охоплювати всі щоденні, щотижневі й щомісячні видання, а також теле- і радіостанції, що обслуговують населення виборчого округу. Необхідні дані: поштова адреса; імена керівників, редактори новин, місцевих репортерів, а також їх особисті контактні телефони; часи роботи; розмір і характер аудиторії; час і тривалість щоденних програм новин, їхній рейтинг; строк подачі інформації; вимоги до висвітлення подій; політична платформа станції.

Необхідно також скласти список незалежних журналістів, що надсилають власні матеріали в різні ЗМІ. Відомо, що крім політичних партій, що мають власні ЗМІ, існує багато громадських організацій, які теж друкують і поширюють газети. Ця група організацій охоче відгукнеться на прохання надрукувати матеріали, у яких зачіпаються проблеми, що їх цікавлять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]