Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Принципи спілкування із працівниками змі.

Нанести перший візит. Кандидат повинен особисто познайомитися із ключовими працівниками місцевих ЗМІ. Перший візит – це візит ввічливості, під час якого кандидат повідомляє працівників ЗМІ про свій намір балотуватися на виборну посаду й вручає кожному з них ретельно підготовлений пакет для преси. Кандидата може супроводжувати прес-секретар. Це довірена особа пізніше може нанести й окремий візит.

Підтримувати контакти. Кандидатові необхідно зустрічатися з керівниками ЗМІ й репортерами регулярно, а не тільки тоді, коли у нього є що «продати». Бажано організовувати щотижневі сніданки з ними один на один, візити й зустрічі типу «зайшов на хвилинку».

Бути джерелом інформації. Робота репортерів – постійно шукати новини й інформацію. Сенсації, події, повідомлення – все це їхній хліб, особливо в ринкових умовах. Якщо кандидат надає репортерам подібну інформацію, він стає необхідним і важливим для них. Кандидат і його прес-секретар повинні стати постійним і надійним джерелом інформації для преси.

Використовувати телефон. Прес-релізи, безумовно, відіграють роль документів, що містять новини. Однак новини можна іноді повідомляти по телефоні. Телефонне повідомлення кандидата вони можуть процитувати набагато швидше.

Контролювати ситуацію. Перш ніж розмовляти з репортером, кандидат або його прес-секретар повинні твердо знати, що вони хочуть повідомити. Вони володіють всіма тонкощами повідомлення або проблеми, не дозволяють відволікати себе від теми інтерв'ю. Потрібно пам'ятати: завдання репортера повідомляти новини (гарні вони або погані), незважаючи ні на які особисті відносини. Кандидатові й членам його команди варто бути напоготові, оскільки всі, сказане ними репортерові, може бути опубліковано.

Бути чесним. В протилежному випадку можна втратити довіру назавжди. Якщо ж він поцікавиться чимось занадто делікатним, можна сказати, що це необхідно перевірити, перш ніж давати відповідь.

Уникати скандалів. За пресою завжди залишається останнє слово. У ситуації, коли штаб кампанії відчуває, що преса ставиться до кандидатів несправедливо, спочатку необхідно переконатися, чи допустив репортер мимовільну помилку або ж насправді мав намір нашкодити йому.

Якщо в інформації виявлені серйозні перекручування, потрібно:

  1. Зв'язатися з репортером і спокійно обговорити статтю. Запропонувати своє пояснення думки або факту, але не вплутуватися в гострі суперечки.

  2. Попросити про виправлення, а не про спростування.

  3. Попросити написати або оголосити через ефір матеріал, що відбиває точку зору кандидата.

  4. Якщо репортер не погоджується, можна звернутися за допомогою до його керівника.

Передаючи інформацію пресі, краще дотримуватися середини між «примітивним» викладом фактів і відвертою саморекламою. Щоб знайти цю середину, передають повідомлення, які опосередковано служать інтересам кампанії. Репортери можуть негайно відхиляти той матеріал, що відверто нагадує платну політичну рекламу кандидата.

Для успішної комунікації зі ЗМІ потрібно мати уявлення про те, як збираються новини. Індустрія новин працює в поспіху. Репортери – дуже зайняті люди. Постійний дефіцит часу в працівників ЗМІ можна обернути собі на користь. Для цього необхідно:

Використовувати ключові слова. Основну думку подають у вигляді положення, яке можна процитувати. Воно повинне бути коротким і простим.

Не перевантажувати пресу надмірною інформацією. Працівникам преси надають досить фактів для того, щоб зробити висновок, але не так багато, щоб заплутати питання.

Дублювати зусилля. Використовують всі наявні засоби для просування повідомлення: прес-релізи, інтерв'ю по телефону, інтерв'ю один на один, радіорепортажі й заходи, що заслуговують бути новиною. Основну думку повторюють у всіх матеріалах.

Бути послідовним. Повідомлення завжди повинні підтримувати й просувати тему кампанії, а також співпадати з її стратегією.

Існує основний інструментарій, яким варто користуватися, щоб сприяти «заслуженому» висвітленню виборчої кампанії в пресі.

Пакет для ЗМІ або, як його часто називають в професійному середовищі, «прес-кіт», розрахований на те, щоб забезпечити репортерів повною вихідною інформацією. Наприклад, Ви готуєте пакет для преси, працюючи у виборчому штабі кандидата, що збирається балотуватися на державну посаду. Зміст пакета для преси повинен включати наступне:

  1. Папка. Матеріали пакета для преси необхідно вкласти в папку із двома відділеннями. Титульна сторінка може бути прикрашена емблемою виборчої кампанії. Найважливіші повідомлення варто помістити в праве відділення папки (останній прес-реліз, інформацію про особливо помітну подію й т.д.). У ліве відділення папки вкладають матеріали, що містять загальну інформацію, наприклад, фотографії, біографію та ін.

  2. Прес-релізкоротке повідомлення про суть події, що відбувається.

  3. Заяваабо текст виступу кандидата по певному питанню.

  4. Виклад біографіїкілька абзаців докладної розповіді про життя, походження, освіту, досягнення кандидата, які репортери можуть або повторити дослівно, або використовувати при написанні статей.

  5. Відомості про штаб виборчої кампаніїімена провідних членів команди, список телефонів керівників штабу.

  6. Матеріали виборчої кампаніїзразки брошур, емблеми, значки кампанії, а також копії доброзичливих статей або нарисів, написаних про кандидата.

  7. Фотографії. Використовувати потрібно тільки такі фотографії, які працюють на імідж кандидата. В жодному разі не можна поширювати знімки, на яких він зображений не в кращій формі. Найкращий тип фотографій – зйомки кандидата з іншими людьми, на яких він виглядає природно й невимушено: кандидат і робітники; кандидат і родина; кандидат працює; кандидат виступає; кандидат і школярі; кандидат і ветерани.

Якщо прес-кіт стосується діяльності приватної кампанії, то він повинен включати прес-реліз, що пояснює її галузь діяльності, сегмент ринку, на який розраховує кампанія, з деталізацією продуктів та послуг і поясненням їх переваг. Інформація, яка міститься в прес-кіті, повинна відповідати на основні питання кореспондента:

  • Що це?

  • Як це працює?

  • Чим воно відрізняється?

  • Де я це можу дістати?

  • Скільки це коштує?

Не потрібно надсилати прес-кіт кожного разу, коли посилається прес-реліз. Це робиться для того, щоб журналісти мали всі необхідні факти, особливо на той випадок, коли вони збираються опублікувати новини про кампанію.

Прес-релізи. Прес-реліз є базовим інструментом для складання інформації на будь-яку тему, яка буде розповсюджена в ЗМІ. Прес-релізи – надійний спосіб побачити в пресі матеріал таким, яким його хоче побачити кандидат. Він готується прес-секретарем і передається пресі. Прес-релізи використовуються для повідомлення про склад штабу виборчої кампанії, його подальших планах і заходах; доведення до відомості громадськості точки зору кандидата по окремій проблемі.

Основні правила підготовки прес-релізу:

• Прес-реліз друкується на фірмовому бланку штабу виборчої кампанії кандидата чітким, розбірливим шрифтом і містить адресу штабу, контактний телефон.

• У правому верхньому куті сторінки друкується ім'я відповідального за контакти (керівника кампанії або прес-секретаря).

• Використовується приваблюючий увагу заголовок, щоб зацікавити репортера або редактора.

• Найважливіші факти підсумовуються в першому абзаці. Цей ключовий абзац повинен давати відповіді на питання: хто? що? коли? де? чому?

• Другий абзац містить одну або дві цитати з виступів кандидата.

• Кожний наступний абзац повинен бути менш вагомим. Це робиться для того, щоб редактор у випадку недостачі місця для розміщення всього матеріалу мав змогу відрізати його закінчення, не спотворюючи основного змісту.

• Необхідно уникати граматичних помилок. Будь-яка помилка підриває довіру до виборчої кампанії.

• Шрифт повинен бути легким для сприйняття та читання, інформація – краткою та лаконічною (бажано на один, максимум – на два листи).

Варто мати на увазі, що добре упакований прес-реліз підвищить довіру до повідомлення. Яскравий логотип або цікавий конверт виокремлять повідомлення серед багатьох інших. Зміст новин, наголос на їх важливості, наявність фактів або висловлювань відомих аудиторії людей підвищить ефект прес-релізу. Наприклад,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]