Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

5. Вимоги до особистих якостей та освітньої підготовки фахівців з пр

Оскільки ПР є комплексною дисципліною, широко використовує і інтегрує дані багатьох соціальних і гуманітарних наук. Щоб ефективно виконувати свою роботу, професіоналу ПР потрібно бути здібним дослідником, ініціативним лідером, мудрим радником, спілкуватися з різними аудиторіями. Він повинен нестандартно підходити до розв'язання складних проблем, пристосовуватися до незвичайних ситуацій і витримувати величезне напруження.

Англійський вчений, один з найавторитетніших діячів Міжнародної асоціації ПР, Сем Блек, пропонує своє бачення невід'ємних особистісних якостей професіоналу ПР: відмінні організаторські здібності; ясність суджень, об'єктивність і критичність сприйняття; багата уява і здатність розуміти точку зору іншого; виключна увага до деталей; живий допитливий розум; старанність, схильність до тривалої самостійної і творчої роботи; оптимізм, почуття гумору; гнучкість і вміння одночасно мати справу з різними проблемами. Крім цих якостей, ПР-спеціалісту необхідно також добре писати, редагувати; мати приємний голос і ораторські здібності; мати презентабельну зовнішність.

Ця професія вимагає комплексної освітньої підготовки, яка покликана озброїти спеціаліста з ПР наступними вміннями і навичками.

В галузі планування: консультувати керівництво з загальних питань розвитку організації, акцій реалізації стратегії розвитку.

В області управління: інтерпретувати управлінські рішення вищого керівництва для внутрішньої громадськості організації, складати і розподіляти бюджет, передбачений на ПР.

В галузі реклами: вміти виконувати роботу з вивчення громадської думки, очікувань громадськості, готувати інформаційні матеріали для акціонерів, лобістів, інвесторів та ін.

В області аналітичної роботи: дослідити тенденції, можливі наслідки конфліктів і розбіжностей, заздалегідь попереджати їх, сприяючи розвитку взаємоповаги та соціальної відповідальності сторін.

В області виробничих відносин: допомагати у підборі хороших службовців, працювати з персоналом в плані поліпшення відносин між керівниками і рядовими працівниками; сприяти поліпшенню трудових відносин, організовувати зустрічі та конференції з представниками профспілок; разом з уповноваженими профспілок безпосередньо брати участь в складанні трудових угод і проведенні переговорів.

В області економічних відносин: підтримувати зв'язки з конкурентами, дилерами і дистриб'юторами; рекламувати і просувати товари на ринок.

В області комунікацій: вміти спілкуватися за допомогою засобів масової інформації, вміти налагоджувати двосторонній потік надійної інформації.

У сфері соціальних відносин: дбати про формування доброзичливих відносин між людьми, захищати людську гідність, забезпечувати технічну безпеку та соціальний захист працівників, включаючи відпочинок та медичне обслуговування.

У політичному житті: реагувати на прохання громадськості втрутитися в роботу законодавчих органів.

В галузі освіти: працювати з широкою громадськістю з метою організації їх появи на публіці, підготовки виступів для керівників корпорації.

Потужним стимулом для модернізації учбових програм по ПР у багатьох країнах світу стала відповідна публікація документу Міжнародної асоціації ПР (IPRA).

Ці рекомендації засновані на певному уявленні про систему необхідних знань, умінь і навичок, необхідних PR-спеціалістам. Зокрема, ця система повинна охоплювати:

- по-перше, фундаментальну освіту в галузі суспільних наук, що дозволяє зрозуміти, як людина спілкується, як пристосовується до змін, як веде себе в невеликих колективах, організаціях і соціальних групах;

- по-друге, розуміння людських потреб, мотивів поведінки, методів переконання людини, а також того, як він пристосовується до мінливих умов і за яких обставин відчуває себе найбільш впевнено;

- по-третє, знання політичних систем, теорій державного права і соціального управління;

- по-четверте, розвиток навичок журналіста, редактора, оратора, дизайнера, вміння використовувати широкий набір методів комунікації на основі сучасних технічних засобів;

- по-п'яте, знання бізнесу, володіння термінологією, в першу чергу, в конкретних спеціалізованих сферах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]