Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_MND.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать

3. Застосування соціологічних, інформаційних, математичних методів та методів статистичної обробки даних у правових дослідженнях

Соціологія - це наука про закони і форми соціального (громадського) життя людей у його конкретних проявах у різних соціальних системах, спільнотах, інститутах, процесах. В її структурі особливе місце займає прикладна соціологія, частиною якої є конкретні соціологічні дослідження. Особливості соціологічних досліджень:

  1. соціальний об'єкт вивчається комплексно, багатопланово, в сукупності зв'язків;

  1. використовуються спеціальні логічні, методологічні та організаційно-технічні процедури;

  1. головні елементи - програми та виборки - поділяють на два типи: опитування громадської думки і власне соціологічне дослідження.

Опитування громадської думки- збирання інформації про спільну думку певного контингенту населення з актуального питання. Наприклад, опитування під час виборів, щодо актуальних питань і т. ін. Результати опитування викладаються у вигляді простих таблиць (одновимірних розподілів) відповідей респондентів; назвами таблиць слугують запитання анкети чи інтерв'ю у тому ж вигляді, як їх пропонували респондентам. Зазначають обсяг генеральної та вибіркової сукупностей, як і в інших видах досліджень.

Власне соціологічні дослідження- це вивчення суті предмета дослідження та його зв'язків з іншими елементами соціального світу. У цих дослідженнях найважливішим етапом роботи є підготовка програм. Залежно від глибини аналізу предметів вивчення і складності завдань, що розв'язуються, розрізняють три основні види дослідження: розвідувальні, описові і аналітичні.

Розвідувальні (зондувальні) - найпростіший вид конкретного соціологічного дослідження, яке використовується, коли необхідно виявити ступінь задоволення користувачів роботою закладу в цілому та його окремих підрозділів, оціночну реакцію користувачів на заходи, події, що відбулися або відбуватимуться в певному закладі. У цих дослідженнях використовується лише один з найдоступніших методів збирання інформації - анкетне опитування чи інтерв'ю. Різновидом є експрес-опитування як оперативне одержання окремих відомостей, особливо необхідних у цей час за даних умов. Ці дослідження, як і опитування громадської думки, організують за неповною програмою або взагалі без неї.

Описові дослідження проводяться за повною програмою і на базі апробованого інструментарію. Методи збирання інформації в цих дослідженнях визначається їхніми завданнями та крім усних опитувань використовується ще аналіз документів (звітів, планів тощо).

Аналітичне дослідження - найбільш поглиблений вид вивчення, метою якого є не тільки опитування структурних складових об'єкта, що розглядається, а й з'ясування причин, які лежать в його основі і зумовлюють характер, поширеність та інші притаманні йому властивості.

Етапи соціологічного дослідження

І. Підготовчо – організаційний:

  • вивчення проблеми;

  • складання та затвердження робочого плану дослідження;

  • підготовка інструментарію (розробка анкет, бланків, інтерв'ю, карток аналізу документів, інструкцій інтерв'юерам, опитувачам та розмноження цих документів);

  • випробування, перевірка інструментарію (пільги дослідження);

  • складання програми обробки даних.

  • ІІ. Збирання та обробка інформації:

  • збирання інформації;

  • підготовка зібраних даних до обробки (відбракування, кодування, узагальнення відкритих відповідей, уведення в ЕОМ);

  • опрацювання одержаної інформації.

ІІІ. Аналіз та інтерпретація інформації:

  • аналіз результатів математичної обробки інформації;

  • розробка висновків та пропозицій (рекомендацій) за результатами соціологічного дослідження;

  • складання підсумкового документа (інформації, інформаційної або аналітичної записки, звіту, додатків до нього)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]