Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_MND.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать

3. Прилюдний захист дисертацій в спеціалізованих вчених радах.

Здобувач наукового ступеня кандидата наук допускається до захисту дисертації після складення кандидатських іспитів.

Здобувач наукового ступеня кандидата наук, який не має повної вищої освіти в галузі науки, з якої підготовлено дисертацію, складає додаткові кандидатські іспити, перелік яких визначає спеціалізована вчена рада за програмами, затвердженими МОН.

Організація, де виконувалася дисертація або до якої був прикріплений здобувач, проводить попередню експертизу дисертації та робить висновок про її наукову та практичну цінність. Висновок видається здобувачеві не пізніше ніж через два місяці після надходження для попередньої експертизи кандидатської та не пізніше ніж через три місяці – докторської дисертації. Керівник організації несе персональну відповідальність за якість, об'єктивність і своєчасність підготовки висновку.

Спеціалізована вчена рада призначає для захисту дисертації офіційних опонентів з числа компетентних учених із спеціальності, за якою подано дисертацію, таким чином, щоб забезпечити незалежність експертизи.

Для розгляду докторської дисертації призначаються три офіційних опоненти – доктори наук, причому тільки один з них може бути членом спеціалізованої вченої ради, де проводитиметься захист , чи співробітником вищого навчального закладу або наукової установи, в якій утворено спеціалізовану вчену раду.

Для розгляду кандидатської дисертації призначаються два офіційних опоненти, з яких один – доктор наук, а другий – доктор або кандидат наук, причому тільки один з них може бути членом спеціалізованої вченої ради, де проводитиметься захист , чи співробітником вищого навчального закладу або наукової установи, в якій утворено спеціалізовану вчену раду.

Прилюдний захист дисертації проводиться на засіданні спеціалізованої вченої ради.

Захист дисертації повинен мати характер наукової дискусії, в якій зобов'язані взяти участь усі присутні на засіданні члени спеціалізованої вченої ради – доктори наук з кожної спеціальності, за якою виконано дисертацію.

Спеціалізовані вчені ради з юридичного напрямку в Україні.

Станом на сьогодні в сфері юридичних наук в Україні діє 27 спеціалізованих вчених рад. З них – 19 докторських і 8 кандидатських рад.

Найбільшу популярність останнім часом має спеціальність 12.00.07 – адміністративне право і процес, фінансове право, інформаційне право (15-20% від усіх захищених дисертацій). Також популярні спеціальності 12.00.01 – теорія та історія держави і права, історія політичних і правових учень і 12.00.08 – кримінальне право та кримінологія, кримінально-виконавче право.

На цьому тлі дуже відстає кількість захистів за спеціальностями 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура. Незначна кількість робіт захищається в криміналістиці. Зменшилась кількість захистів за спеціальностями 12.00.12 – філософія права; 19.00.06 – юридична психологія

Контрольні питання:

  1. Що таке магістерська дисертація?

  2. Якими є завдання автора магістерської дисертації?

  3. Дайте характеристику основним вимогам до магістерської дисертації.

  4. Якою є структура магістерської дисертації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]