Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_MND.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать

Контрольні питання:

1. Якій меті служить бібліографічний апарат наукового дослідження?

2. Згідно яких вимог складається опис бібліографічного джерела?

3. Якими є основні правила посилання?

4. Якими є правила цитування?

5. Яке запозичення є недобросовісним.

6. Як правильно скласти додатки?

7. Яке значення в науковій роботі має предметний та іменний покажчики?

Змістовий модуль 5. Науково-кваліфікаційні роботи та наукові публікації, участь в науково-комунікативних заходах

Тема 1. Підготовка і захист магістерської, кандидатської, докторської дисертації

Основні питання лекції та семінарського заняття

  1. Магістерська дисертація,основні вимоги до її оформлення.

  2. Дисертація як форма атестації наукових і науково-педагогічних кадрів. Автореферат дисертації.

  3. Прилюдний захист дисертацій в спеціалізованих вчених радах.

Ключові терміни: магістерська дисертація, автореферат дисертації, захист дисертації, спеціалізована вчена рада.

  1. Магістерська дисертація, основні вимоги до її оформлення.

Магістерська дисертація – це самостійна науково-дослідницька робота, яка виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою публічного захисту і отримання академічного ступеня магістра.

Основні завдання автора – продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання.

Вимоги до магістерської дисертації: внутрішня єдність, відображення ходу та результатів розробки вибраної теми,самостійність, оригінальність, дослідження, актуальність для підприємств, організацій.

Структура магістерської дисертації: титульний аркуш, зміст, вступ, розділи і підрозділи основної частини, висновок, список використаних джерел, додатки.

Типові помилки в написанні та оформленні магістерської роботи:

  1. Зміст роботи не відповідає плану роботи або не розкриває тему повністю чи в її основній частині;

  2. Сформульовані розділи (підрозділи) не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об'єкта.

  3. Мета дослідження не пов'язана з проблемою, сформульована абстрактно і не відбиває специфіки об'єкта і предмета дослідження.

  4. Автор не виявив самостійності, робота являє собою компіляцію або плагіат.

  5. Не зроблено глибокого і всебічного аналізу сучасних офіційних і нормативних документів, нової спеціальної літератури (останні 5-10 років) з теми дослідження.

  6. Аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних публікацій з теми роботи має форму анотованого списку і не відбиває рівня досліджуваності проблеми.

  7. Не розкрито зміст та організацію особистого експериментального дослідження (його суть, тривалість, місце проведення, кількість обстежуваних, їхні характеристики), поверхово висвітлено стан практики.

  8. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають постановленим завданням.

  9. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал.

  10. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без дотримання вимог державного стандарту.

  11. Як і ілюстративний матеріал використані таблиці, діаграми, схеми, запозичені не з першоджерел, а з підручника, навчального посібника, монографії, наукової статті.

  12. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками.

Виконана магістерська робота передається на рецензування.

Відгуки та рецензії наукового керівника, консультанта та рецензента про письмову роботу, їх виступи на захисті письмової роботи є необхідним елементом її творчого та критичного обговорення, гарантом виконання встановлених вимог та об'єктивності оцінки.

У відгуках (рецензіях) встановлюється актуальність обраної теми, ступінь обґрунтованості наукових положень, сформульованих висновків і рекомендацій, їхня достовірність, повнота і новизна, надаються рекомендації щодо їх використання а також робиться висновок про відповідність письмової роботи встановленим вимогам, вказується на її зв'язок з державними чи галузевими науковими програмами, пріоритетними напрямками розвитку науки й техніки, визначеними Верховною Радою України тощо.

Об'єктивність оцінки обґрунтованості основних положень роботи, їх достовірності, новизни та значущості, залежить від повноти висвітлення позитивних і негативних сторін роботи, зокрема аналізу ключових проблем, висновків й тверджень, шляхів використання результатів, завершеності змісту та якості оформлення дослідження.

Відгук наукового керівника роботи пишеться в довільній формі із зазначенням рівня підготовки студента за даною навчальною дисципліною або до наукової діяльності чи виконання професійних функцій за спеціалізацією юридичної діяльності:

  • ступінь самостійності у виконанні роботи;

  • новизну поставлених наукових, навчальних та практичних питань, оригінальність шляхів їх вирішення;

  • вміння використовувати нормативно-правові акти та правозастосовчі рішення, наукову та навчально-методичну літературу;

  • ступінь оволодіння методами дослідження;

  • повноту і якість розробки теми;

  • логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладання матеріалу;

  • відповідність вимогам державного стандарту освіти;

  • можливість практичного застосування висновків, рекомендацій роботи;

  • висновок про відповідність вимогам та оцінку роботи за чотирибальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно.

Для оцінки рівня наукової та практичної значущості результатів, розробок і рекомендацій, викладених у магістерській роботі, використовують рецензії юридичних установ та організацій, органів державної влади, громадських об'єднань, політичних партій.

У рецензії, крім тих питань, які тотожні питанням змісту відгуку, звертається увага на визначення актуальності проблеми для правотворчої та правозастосовчої практики, врахування вимог відповідних керівних документів, висновки, пропозиції та рекомендації, можливості їх практичного застосування.

Якщо встановлено суттєві порушення вимог до підготовки та оформлення письмових робіт (запозичення чужих праць без посилань, невідповідність змісту письмової роботи обраній темі дослідження чи спеціалізації, спеціальності підготовки), у відгуку чи рецензії мають бути вказані конкретні причини, через які письмова робота не рекомендується до захисту.

Відгук (рецензія) не повинен складатися з короткого формального висновку про те, що письмова робота відповідає встановленим вимогам, або мати невизначений характер і містити формулювання, подібні до «значний науковий інтерес», «суттєвий внесок», «крок до вирішення проблеми» і т.ін.

Відгуки (рецензії) особисто підписуються їх авторами, за необхідністю офіційно засвідчуються. Копії письмових відгуків (рецензій) видають студентам не пізніше, ніж за десять днів до захисту магістерської дисертації. Під час виступу на захисті магістерської дисертації, як правило, оголошується повний текст відгуку (рецензії).

Завершена магістерська дисертація разом з відгуками керівника і рецензента подається на кафедру, а в подальшому у Державну екзаменаційну комісію разом з довідкою деканату факультету про виконання студентом навчального плану та оцінками з теоретичних дисциплін, курсових робіт, навчальної практики, а також іншими матеріалами, які характеризують наукову та практичну цінність роботи (друковані статті з теми дослідження, тези наукових доповідей, акти впровадження результатів роботи в практику та ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]