Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_MND.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Що таке метод, які його відмінності від теорії?

  2. Чим відрізняються результати емпіричного та теоретичного дослідження?

  3. Дайте характеристику емпіричним методам дослідження.

  4. Яке значення в науково-дослідному процесі має експеримент, які його види?

  5. Які методи використовуються на емпіричному і теоретичному рівнях?

  6. Дайте характеристику методів абстрагування, ідеалізації і формалізації.

  7. Дайте характеристику методам індукції, дедукції.

  8. Дайте характеристику методам теоретичного дослідження.

  9. Що таке моделювання?

  10. В чому особливість соціологічного дослідження?

  11. Що таке опитування громадської думки?

  12. Дайте характеристику використання в дослідженнях статистичних методів.

  13. Які особливості інформаційного забезпечення наукового дослідження?

  14. В чому сутність контент-аналізу?

Теми рефератів і доповідей

  1. Організація і проведення соціологічних досліджень.

  2. Інформаційне забезпечення наукових досліджень.

  3. Застосування математичних методів у наукових дослідженнях.

  4. Застосування методів статистичної обробки інформації в правових дослідженнях.

  5. Основні методи емпіричного пізнання та їх застосування в наукових правових дослідженнях.

  6. Основні методи теоретичного пізнання та їх застосування в наукових правових дослідженнях.

Модуль 2. Організація, основні етапи та форми процесу наукового дослідження

Змістовий модуль 3. Структура наукового дослідження та алгоритм науково-дослідного процесу

Тема 1. Планування та основні етапи науково-дослідного процесу, методологічний апарат наукового дослідження.

Основні питання лекції і семінарського заняття

1. Планування наукового дослідження за обраною тематикою.

2. Організація і послідовність проведення наукових досліджень. Алгоритм науково-дослідного процесу.

3. Визначення об’єкта і предмета дослідження, актуальності дослідження, мети і завдань дослідження та визначення ступеня наукової новизни запропонованого вирішення проблеми

Ключові терміни: науково-дослідний процес, актуальність теми, наукова новизна, мета дослідження, завдання дослідження.

1. Планування наукового дослідження за обраною тематикою.

Планування науково-дослідної роботи засновується на необхідності наукового напряму дослідження профілю базової освіти, досвіду практичної діяльності. При виборі напряму наукового пошуку необхідно враховувати характер наукового знання, його специфіку.

Теоретичне дослідження має опиратися на солідну теоретичну базу, відображати знання методології, уміння дослідника концептуалізувати понятійний апарат, аналізувати, систематизувати, узагальнювати різні джерела, виводити закономірності.

Вибір напряму, проблеми, теми і постановки наукових питань треба здійснювати таким чином, щоб відрізняти псевдопроблеми від наукових проблем. Псевдопроблеми виникають за недостатньої інформованості, що приводить до розробки вже вирішених проблем з отриманням відомих науці результатів.

Критерії вибору теми дослідження є наступні: народногосподарська ефективність, актуальність, наукова новизна, практична значущість, відповідність профілю закладу, спеціалізація закладу, забезпечення науковими кадрами та їхня спеціалізація, матеріальна-технічна база, забезпечення фінансування та впровадження результатів дослідження, джерела фінансування, рентабельність розробки, забезпечення впровадження результатів роботи.

При виборі напряму наукового дослідження варто опиратися на матеріали конференції, конгресів з актуальних проблем галузі, виступи і доповіді провідних зарубіжних і вітчизняних науковців.

В першу чергу, необхідно відібрати базові праці, які відповідають обраному напряму дослідження, при цьому старатися виділити для себе те «нове», що потребують подальшої розробки. В процесі відбору наукових джерел часто допомагають анотації до них. Анотація – це коротка характеристика твору чи документу, в який зазначається мета, зміст, направленість роботи.

Термін вивчення наукової літератури залежить від специфіки дослідження, але для розуміння ступеня розробленості треба обов’язково прочитати основні наукові монографії та декілька десятків статей в рамках обраного напряму.

Після попереднього ознайомлення з науковими джерелами можна спробувати сформулювати можливі варіанти конкретної теми наукового дослідження. В окремих випадках доцільно підготувати реферат за даною темою.

При виборі теми важливо обґрунтувати її актуальність новизну, можливості її реалізації. Можливо обрати тему відповідно тим науковим здобуткам, які має автор (статті, виступи на наукових конференціях тощо).

При виборі теми важливо також врахувати, що для того, щоб уникнути дублювання уже вивчених тем, необхідно керуватися можливістю переглянути відомі наукові положення з нових позицій, під новим кутом зору, на більш високому методологічному рівні.

Науковий керівник теми має допомогти у виборі та затвердженні теми; порекомендувати необхідну літературу; надати консультації; оцінити роботу.

Після затвердження теми складається план–проспект дослідження – короткий документ, де автором попереднього не лише обґрунтовується вибір теми, але конкретизується порядок дослідження.

План-проспект може мати довільну форму, але в ньому слід передбачити приблизний зміст кожного розділу і яку задачу необхідно в ньому вирішити.

Далі складається календарний (робочий) план або графік, в якому по датам розписується весь процес дослідження, деталізується перелік робіт по кожному розділу. Робочий план є необхідним для дотримання термінів підбору матеріалів, написання і формування роботи в цілому. Якщо планується провести емпіричне дослідження, то робочий план ще більше деталізується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]