Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції фінанси під-ва заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

3. Грошові фонди і фінансові ресурси підприємств.

Фінансові ресурси підприємств - це грошові фонди, кошти, котрими володіє підприємство та використовує в процесі свого господарювання.

Фінансові ресурси – грошові кошти, які утворюються в процесі кругообігу і забезпечують потреби підприємства у відтворювальному процесі і опосередковані відносини з іншими контрагентами.

Фінансові ресурси – грошові засобу фондовій і нефондовій формах, які знаходяться у розпорядженні підприємства і використовуються для розширеного відтворення і виконують фінансові зобов'язання.

Класифікація фінансових ресурсів здійснена за трьома ознаками:

За напрямками використання:

  • для забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності підприємства (власні оборотні кошти, планові стійкі пасиви, кошти, тимчасово залучені зі сторони (кредиторська заборгованість, к/строкові кредити));

стійкі пасиви – мінімальна заборгованість із з/плата, відрахувань до ПФ, соцстраху, авансування покупцям (замовникам), резерв майбутніх платежів.

  • для відтворення та відновлення основних засобів (нерозподілений прибуток, амортизаційні відрахування, фонд капітального ремонту, інноваційний фонд, довгострокові кредити, залучені кошти);

  • для оплати і заохочення праці та задоволення соціально-культурних потреб (фонд оплати праці, фонд матеріального заохочення, фонд матеріальної допомоги, фонд соціального розвитку, кошти для покриття збитків житлово-комунального господарства, спеціальні кошти цільового призначення);

  • для компенсації збитків (фінансові резерви всіх видів, страхові фонди).

За джерелами фінансування (формування) поділяється на:

- власні фінансові ресурси (прибуток, амортизація, грошові накопичення).

- позикові кошти (кредити, облігації, позики).

- залучені фінансові кошти (кошти від продажу акцій, пайові внески, інвестиції).

За формою власності поділяються:

- державні;

- колективні;

- приватні.

Капітал – частина ресурсів, яка знаходиться у обороті і приносить дохід.

Капітал – перетворена форма фінансових ресурсів.

Рис. Класифікація фінансових ресурсів підприємства за напрямками використання

4. Принципи організації фінансів підприємств.

1. Самофінансування – забезпечення розширеного виробництва, матеріального стимулювання робітників за рахунок власних фінансових ресурсів (прибутку, амортизаційних відрахувань). Також фінансуються капвкладення, приріст ВОК за рахунок власних фінансових ресурсів. Також не виключаються залучення д/строкових кредитів банка на основі повернення і платності.

2. Самоокупність – покриття витрат підприємства власними доходами і отримання накопичень, необхідних для сплати відповідних податків в бюджет, вирішення соціальних питань і матеріального стимулювання робітників. Мінімальний рівень рентабельності, що забезпечує підприємствам отримання прибутку, необхідно для їх роботи на самоокупності, згідно з розрахунками економістів, повинна складати 8-15% собівартості реалізованої продукції.

3. Самоуправління і саморегулювання – право самостійно вирішувати, що і як виробляти, кому реалізовувати продукцію, як розподілити виручку від реалізації продукції, як розпорядитись прибутком, які фінансові ресурси формувати та як їх використати. Підприємства можуть приймати рішення самостійно тільки в рамках чинних законів.

4. Контроль за фінансово–господарською діяльністю та своєчасність виконання своїх зобов'язань перед постачальниками, споживачами, державою, банками. За своїми зобов'язаннями підприємство відповідає власним майном і доходами. За невиконання застосовуються фінансові санкції. Самостійно підприємство покриває свої витрати та збитки за рахунок фінансових резервів, системи страхування та за рахунок власного прибутку. Воно зобов'язане компенсувати збитки. Завдані нераціональним використанням землі та інших природних ресурсів, забрудненням навколишнього середовища, порушенням безпеки виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]