Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції фінанси під-ва заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

Етапи розробки фінансового планування:

1. визначення очікуваних обсягів виробництва та реалізації продукції

2. визначення собівартості та інших витрат, пов’язаних з виробництвом та реалізацією продукції

3. визначається потреба в новому обладнанні при запланованих обсягах інвестицій в нове обладнання

4. визначення обсягів необхідних позикових коштів з врахуванням очікуваних надходжень від продажу непотрібного обладнання, амортизації і нерозподіленого прибутку

5. визначення суми позичкових % в залежності від суми позики та умов погашення кредиту

6. розрахунок суми очікуваного прибутку, податків з прибутку та суми чистого прибутку

7. підготовка плану надходжень та витрат грошових коштів з виділенням надходжень від звичайних господарських операцій, надходжень від фінансових операцій, інвестицій в основні засоби виробництва

8. визначення суми чистих грошових коштів

9. аналіз очікуваного співвідношення позичкового і власного капіталу для визначення кризи фінансової стійкості підприємства

10. у випадку, якщо розраховані співвідношення не прийнятні для підприємства, необхідно переглянути прогноз доходів і інвестицій.

3. Види фінансових планів:

1. План фінансових результатів

2. План у вигляді балансу

3. План “Кеш-Флоу”

4. План доходів і витрат

5. Платіжний календар

1. В основі плану фінансових результатів лежить розрахунок на плановий період очікуваного чистого прибутку та витрат на виробництво і реалізацію продукції. При розробці цього плану використовуються дані з наступних фінансових документів :

  • звіт про фінансові результати

  • кошториси витрат (беруться суми витрат на виробництво і реалізацію продукції і витрати на позареалізаційні операції)

  • план продажу (беруться дані виручки від реалізації та доходи з позареалізаційних операцій)

2. Розробка планів у вигляді балансу передбачає визначення залежності між змінами статей фінансової звітності та змінами обсягів виробництва і виручки. За основу береться баланс звітного періоду з великим групуванням активів та пасивів та корегується відповідно змін у плані продажу.

3. План “Кеш-Флоу” являє собою план грошових потоків від основних видів діяльності підприємства: операційної (виробничої); інвестиційної; фінансової.

Цей план використовується для визначення грошових коштів на рахунках підприємства, залишок яких утворюється за рахунок перевищення надходжень над витратами. За умови відсутності такого надлишку підприємство вважається банкрутом.

4. План доходів та витрат відображає рух всіх фінансових ресурсів підприємства, які надходять і витрачаються ним у відповідних напрямках. В першому розділі цього плану “Доходи і надходження коштів” згруповані всі джерела надходження фінансових ресурсів - прибуток, амортизаційні відрахування, надходження від фінансової діяльності (кошти батьків на утримання дошкільних дитячих закладів), кредитні кошти і т.ін.

У другому розділі плану “Витрати та відрахування коштів” відображаються всі видатки, джерела фінансування яких визначено в першому розділі.

Для перевірки правильності складання фінансового плану розробляється перевірочна шахматна таблиця, яка дає можливість передбачити джерела покриття кожного виду витрат – по вертикалі перевірочної таблиці групуються видатки в розрізі джерел їх покриття, а по горизонталі – розподіл доходів за напрямками їх використання.

Уточнений у відповідності зі всіма виробничими, фінансовими і законодавчими змінами, план доходів і витрат являється основним документом фінансової діяльності підприємства на запланований період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]