Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп лекц ЕММ Брод.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.46 Mб
Скачать

Пошук рішення. Корегування початкових даних моделі

Після введення усіх початкових даних формул моделі, встановлення необхідних параметрів для розв’язання задачі можна починати пошук рішення, натиснувши кнопку “Выполнить” діалогового вікна “Поиск решения”.

Результати рішення у вигляді цифрових даних поміщаються у відповідні комірки таблиці (рис.4).

Рис. 3

Рис. 4

Крім цього на екрані виникає вікно “Результаты поиска решения задачи”, яке інформує про знайдене рішення або неможливість отримати оптимальне рішення. Якщо задача має оптимальне рішення, його можна зберегти або оновити початкові значення. За допомогою цього вікна можна також продивитись звіти різних типів для аналізу оптимального рішення задачі, що буде розглянуто в подальшому.

Необхідно приділити особливу увагу ситуації, коли оптимальне рішення не знайдено. Розглянемо два характерних випадки: коли “Поиск решения” не може знайти рішення і, коли значення цільової комірки не сходяться.

Поява на екрані діалогового вікна “Поиск не может найти подходящего решения” – є ознакою несумісності рішення, тобто умови задачі несумісні. Для корегування початкових даних можна вводити додаткові необхідні ресурси (тобто ) або призначити інші граничні умови , тоді буде отримано нове рішення, яке буде визначатися попередніми граничними умовами: використанням додаткових ресурсів або наявність ресурсів (початкових).

Якщо є можливість збільшити ресурси на величину (тобто ), то методика корегування задачі буде складатись з таких операцій:

1) Запис скорегованої умови задачі у вигляді

(2)

або

(3)

Така постановка задачі дає можливість визначити мінімальне значення додаткових необхідних ресурсів .

2) Для введення умов задачі систему записують у вигляді:

(4)

і проводять корегування таблиці даних, тобто добавляють стовпчики змінних ; цільову функцію (=сум (*)), у стовпчики обмежень додати відповідні коефіцієнти при (тобто “–1”).

3) У діалоговому вікні “Поиск решения”^

  • становити комірку і вказати, що буде знаходитись мінімальне значення;

  • у вікні “Изменяя” ввести нові звертання з урахуванням значень (тобто наприклад, В3:F3)4

  • у вікно “Ограничение” ввести додаткові обмеження і граничні умови.

4) Після цього дати команду на включення. В результаті з’явиться додатковий ресурс у вигляді значень і нове значення початкової цільової функції .

Якщо у реальних умовах ресурси збільшити не представляється можливим, то необхідно корегувати умови . Тоді буде отримано рішення, яке визначається наявними ресурсами .

У разі появи на екрані, в ході рішення задачі, повідомлення “Значения целевой ячейки не сходятся”, то це є ознакою необмеженості цільової функції. Наприклад,

(5)

Задача має необмежену ЦФ . В ході розв’язування, з’явиться відоме повідомлення. Для корегування умов задачі необхідно ввести додаткове обмеження для ЦФ. Наприклад,

(6)

Після введення обмеження “зверху” задача буде мати оптимальне рішення. Аналогічно корегуються задачі на мінімум цільової функції.