Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп лекц ЕММ Брод.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.46 Mб
Скачать

Застосування моделі Неймана

Розглядаючи економічні моделі, ми шукали екстремум деякої сумарної величини: max прибутку в задачах розподілу фінансів, max продукції в задачі Канторовіча, min витрат праці або грошових коштів в міжгалузевому балансі. Це були статичні задачі.

В динамічних задачах має сенс вважати добрим рішенням таке, при якому що входять в модель величини зростають з однаковим темпом протягом декількох тимчасових періодів і оптимальним, якщо цей темп зростання максимальний.

Модель Неймана може описувати динамічну модель всієї економіки, в якій шуканими будуть об'єми продукції галузей ( ), об'єми накопичень ( ) і об'єми споживання ( ). При рішенні задачі відшукується максимальний темп зростання економіки.

Можна застосувати модель Неймана і для вирішення задачі в одній галузі економіки, наприклад, в сталеплавильному виробництві розглядаються мартенівський, киснево-конвертерний і електросталеплавильний способи. Треба довести необхідність заміни мартенівського способу конверторним і це робиться шляхом відшукання оптимального темпу зростання виробництва сталі.

Модель Леонтьева-фон Неймана

Модель фон Неймана допускає можливість сумісних випусків. Нейман, зокрема, розглядав просту модель з двома типами капіталу, кожний з яких використовується при виробництві обох типів. Він, розглядав кожний тип капіталу як частково що використовується після першого використовування і повністю що використовується після другого. Виробничий процес, споживаючий невикористаний капітал, випускає спільно з деяким продуктом і використаний капітал. Якщо ж споживався однократно використаний капітал, то цього не відбувалося.

Модель Леонтьева-фон Неймана аналогічна попередній моделі фон Неймана, але виключає сумісне виробництво. Кожний виробничий процес випускає один продукт, але один і той же продукт може випускатися багатьма процесами.

Можна розглядати цю модель, як спрощену модель фон Неймана, або як узагальнену модель Леонтьева. Останнє визначення – більш природно, оскільки саме можливість сумісного виробництва додає моделі фон Неймана специфічний характер моделі розширення капіталу. Але як би ми її не називали, вона перекидає міст між аналізом, що використовується в моделі фон Неймана і аналогом моделей Леонтьева, заснованому на теорії підлозі позитивних матриць. Модель Леонтьева-Неймана має єдиний коефіцієнт розширення . Випуски всіх продуктів ростуть, але так, що в системі відсутні надлишки. Всі виробничі процеси розширяються з темпом зростання.

Решта темпів зростання виробничих процесів же невигідна.

Динамічна модель Канторовича

Постановка задачі: є деяка кількість ресурсу x, яка можна використовувати N різними способами. Ресурси можуть бути самої різної природи (гроші, машини, люди, земля) і т.п., так само, як і способи їх використовування. Наприклад, ресурс - вантажопідйомність завантаження різними типами предметів.

Якщо позначити через xi кількість ресурсу, що використовується і-ым способом, то кожному способу зіставляється функція корисності Yi(xi), що виражає дохід від цього способу. Передбачається, що всі доходи вимірюються в однакових одиницях і загальний дохід рівний сумі доходів, отриманих від використовування кожного способу.

Випишемо задачу в математичній формі:

Знайти загальний дохід від використовування ресурсів всіма способами, тобто

за умов:

  1. ;

Загальна кількість ресурсів рівно x.

  1. ;

Шукані кількості ресурсів ненегативні;

Задача розв'язується за допомогою послідовності функцій і відповідних їм рекуррентных співвідношень, висновок яких заснований на принципі оптимальності Р. Беллмана.

Разом з рішенням початкової задачі одержують рішення цілого сімейства схожих між собою задач.