Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_лек_Опорний конспект лекцiй_ч1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

42 Яка інформація і в якому виді повинна виводитись на екран Яка інформація повинна виводитись на екран

На екрані повинно бути тільки те, що потрібно користувачу на даному етапі роботи. Той факт, що в цей час доступна і інша інформація і вона запам’ятовується разом з необхідною інформацією і що існує багато вільного місця на екрані немає ніякого значення. Вимоги користувача є основним фактором, тому розробник повинен так продумати процес доступу до потрібної інформації, щоб допомогти користувачеві виконати його задачу.

В меню треба розміщувати список тільки тих пунктів з яких користувач може зробити вибір не залежно від того – це традиційне меню або рядок команд. Хоча екран не повинен вміщувати надлишкової інформації, важливо, щоб відображалась вся інформація, яка відноситься до задачі, яка розв’язується на даному етапі. Не треба примушувати користувача запам’ятовувати інформацію на одному екрані для того, щоб пізніше cкористатись нею для обробки інформації на наступному екрані. Якщо ж вся інформація певного документу, який виводиться, не вміщується на одному екрані, то деякі елементи даних можуть повторюватись на інші екрани для збереження послідовності обробки.

Наприклад: якщо для роботи на різних екранах необхідно прізвище замовника, воно повинно бути присутнє на тому самому місці на всіх екранах, що використовуються. Одночасно з визначенням того, які саме окремі елементи даних необхідні, розробник повинен вирішити питання, як ці елементи пов’язанні одне з одним. Логічно пов’язанні дані, тобто такі, які необхідно бачити одразу, щоб розв’язати задачу, не повинні розділятись по різним екранам. Які дані включати в групу залежить від конкретної задачі, тобто розробник повинен розуміти задачу користувача. Розробник повинен забезпечити вивід для конкретної задачі необхідних даних пов’язаних певною групою і помітити їх: обов’язкові, необов’язкові. Як правило потрібні підтвердження, що дані введено правильно. Окрім того може бути потрібне місце на екрані для виводу повідомлення, які пояснюють, як виправляти неправильно введені дані.

В якому виді виводити інформацію

Наступний крок полягає у визначенні формату виводу даних. На цьому етапі розробник повинен вказати розмір області виводу і атрибути пов’язані з кожним полем виводу.

Природність діалогу означає, що інформація представлена таким чином, що її одразу можна використати. Не треба примушувати користувача додатково обробляти інформацію.

Наприклад: шукати обраховані значення і вручну їх вводити. Назви полів розташовуються в природному та логічному зв’язку з відповідними значеннями даних. Назви полів необхідні для правильної інтерпретації вхідних та вихідних даних.

Дуже важливе питання є в якому місці екрану повинна розташовуватись інформація.

Загальні принципи розташування інформації

Щільність розташування даних на екрані поняття суб’єктивне. Воно залежить від конкретного користувача і задачі. Для досвідченого користувача дані розташовуються щільніше, але існують правила, які регулюють щільність розташування даних на екрані за допомогою інтервалів.

Загальні правила:

1. Треба залишати вільними приблизно половину екрану.

2. При виводі таблиць бажано залишати вільним рядок після кожного 5-го рядка.

3. В таблицях треба залишати 4 або 5 пробілів між стовпчиками.

Ці правила можна порушувати, але робити свідомо виходячи з конкретних умов.

Якщо дані виводити на декілька екранів, то ділити їх треба таким чином, щоб зберігалась чітка межа розділу.

Треба також розташовувати на одному екрані всі дані, що необхідні для прийняття конкретного рішення.

На довільному екрані логічно зв’язані дані повинні представляти окремою групою. Цього можна досягнути залишаючи по декілька пробілів з кожної сторони групи або проводячи горизонтальні та вертикальні лінії або використовуючи різні атрибути для полів різних груп.

Треба визначити точку початку відрахування. Природно починати з лівого верхнього кута на екрані і переміщуватись зліва на право, згори до низу.