Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_лек_Опорний конспект лекцiй_ч1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

57 Метафора «Конкретний об’єкт»

В діловодстві елементи задач представляються фізичними об’єктами (папки, каталоги, документи), а канцелярські операції – це фізичні дії над цими об’єктами.

Метафора – конкретний об’єкт направлена на те, щоб обмежити дихотомію (роздвоювання) між синтаксисом та семантикою задачі, а також між синтаксисом та семантикою комп’ютерної системи шляхом модифікації в інтерфейс природного виконання задачі людини.

Наприклад: файл при копіюванні перетягується.

58 Метафора «Що бачиш, те й отримуєш»

Або бачиш те, що отримуєш, тобто в інтерфейсі фактичний ефект довільної дії негайно відображаються на екрані, а це означає, що екран повинен імітувати засоби друку, а якщо частина тексту має бути набрана іншим шрифтом, то і на екрані має бути теж саме. Якщо документ знищується, то він має пропасти.

Інтерфейс повинен забезпечити інформацію про статус об’єкта, підтвердити, що дію було виконано.

59 Метафора «Робочий стіл»

Людина, що працює за робочим столом, має доступні їй джерела інформації – це документи різних форматів, які відносяться до різних задач (годинник, телефон і т. д.).

Більшість дій, які виконує людина за робочим столом – це виконання операцій над різними документами, а також над засобами обробки цих документів.

Метафора «Робочий стіл» має на увазі, що інтерфейс забезпечує користувачу можливість виконувати всі ці дії, тобто можливість пересувати папери на столі.

Множинні джерела інформації відповідають на екрані різним вікнам. Інформація у довільному вікні може включати в себе макет, графіки, їх комбінації. Така інформація може відображати процес розв’язку однієї або декількох різних задач.

60 Концепція вікна. Аспекти концепції вікна

Вікно діалогу – це спеціальна область фізичного вікна за допомогою якого користувач спостерігає окремі аспекти своєї взаємодії із задачею. Це визначення має 2 аспекти, оскільки описує вікно, виходячи з 2 позицій:

1) Зв’язок між фізичним представленням вікна і фізичним екраном.

Наприклад: матеріал рами, сорт скла, розміри по відношенню до кімнати.

2) Вміст вікна – розглядається вікно, як погляд на елементи даних деякої задачі у процесі їх обробки.

Наприклад: що видно через вікно.

61 Визначення вікна

При обробці текстів вікно завжди починається з адреси символьної позиції і вміщує їх ціле число. В графічному режимі робота вікна починається і завершується виходячи з індексної адресації пік селів. Атрибути описують формат в якому по замовчуванню відображається інформація у вікнах.

Вікно – це частина екрана. Виникає питання – яким чином визначити вікно на екрані. Треба визначити питання: чи мітка та рамка буде лежати в середині чи поза ним.

Фізично на екрані може бути розміщено окреме не оброблене, непомічене вікно, яке починається в точці (0,0), за яку береться верхній лівий кут екрану. Тобто, вікно – це об’єкт, що забезпечує користувача спеціальною точкою зору на його взаємодію з певною задачею.

Таким чином вікно може вміщувати повідомлення, яке виконує довільну із діалогових функцій:

– підказку;

– ехо користувача вводу;

– вихідні дані;

– результуючі дані;

– додаткові повідомлення;

– повідомлення про помилку, стан і т.д.