Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_лек_Опорний конспект лекцiй_ч1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

62 Вікна та додаткові буфери

В без віконному середовищі вихідні процеси працюють безпосередньо з областю пам’яті зареєстрованою для відображення фізичного екрану. Багато віконне середовище вводить проміжний крок. Процес записує інформацію в буфер, так званий віртуальний екран. Розмежування вихідного процесу на карти віртуального екрана знімає обмеження на те, що в результаті дані повинні вміщуватись в межах фізичного екрану.

Система повинна підтримувати декілька окремих буферів віртуального екрану одночасно і різні процеси можуть записувати в довільні з цих буферів. Буфери можуть мати довільний розмір і розміщуватись на довільній зручній ділянці довільного запам’ятовуючого пристрою. Це допоміжні буфери. Ці буфери можна представити таким чином:

В однозадачному режимі задачі виконуються послідовно. В такому режимі може бути декілька буферів, зв’язаних з інтерфейсом. Діалог може виводи запити в 1-й буфер, динамічні повідомлення – в 2-й буфер, результат – в 3-й.

В багатопрограмному режимі задачі можуть виконувати сумісно. В такому режимі може бути декілька різних буферів, пов’язаних з кожною із конкуруючих задач:

– буфери виводу – їх заповнює діалог через результуючий процес і користувач не може змінити вміст такого буфера;

– буфери вводу – користувач заносить інформацію за допомогою вихідного процесу, тобто його вміст змінює користувач;

– буфер редагування – вміст може змінити користувач і діалог.

63 Функції системи керування відображенням

В безвіконному середовищі ОС підтримує запис біжучої позиції виводу, тобто позиції курсору на карті екрана. Довільний вивід записаний на екрані починається з біжучої позиції курсору в багато віконному середовищі діалог повинен зберігати інформацію про відкриті буфери та біжучу позицію курсору в кожному з них, тобто діалог повинен зберігати інформацію, яка описує кожний буфер. Це така інформація:

1. Ідентифікатор буфера – це ID, за допомогою якого вихідний та результуючий процеси можуть розрізняти процеси.

2. Область буфера – покажчик розміщення області буфера.

3. Клас буфера – буфер вводу, виводу або редагування.

4. Біжуча позиція – це позиція "рядок:стовпчик", з якої результат буде записуватись з буфера виводу або читатися з буфера виводу.

Зв’язок між проміжним буфером і вікном складається з повідомлень вихідних і результуючих процесів. Таким чином, вікно – відображення певної порції деякого буфера на фізичний екран.

Кожне вікно має один буфер, з яким воно зв’язане, але кожний буфер може мати зв’язок з декількома вікнами.

Якщо кожне вікно має різне розміщення в буфері, то це забезпечує різні токи зору на процеси. Спосіб, яким вікно може бути зсунуте відносно свого буфера в кожному окремому випадку є обмеженням. Вікна телетайпного типу, проглядаються в одному напрямку, вікно знаходиться над буфером обміну.

64 Фреймові вікна

Можна проглядати інформацію догори або до низу тільки фіксованими порціями.

Буфер ділиться на фрейми і на вікно. Можна переміщуватись до межі фрейму. Таке вікно можна проглядати довільну кількість разів у довільному напрямку і таким чином переміщення вікна відносно екрана має такий аспекти:

– зміна початкового положення вікна;

– зміна розміру вікна;

– одночасна зміна 2-х попередніх факторів.

В WIMP-інтерфейсах більш природно виконувати керування шляхом прямого маніпулювання, тобто фізичним маніпулюванням вікнами на екрані за допомогою довільного пристрою позиціонування.