Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_лек_Опорний конспект лекцiй_ч1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

65 Пряме маніпулювання

Пряме маніпулювання – це основний інструмент WIMP.

Пряме маніпулювання з зображення є реалізацією метафори в конкретний об’єкт. Якщо вікна, буфери, інші елементи в системі є конкретними сутностями, то вони обробляються фізичними діями, а не командами. Інакше кажучи, рядок символів, який є командою копіювання файлу, можна замінити фізичними діями в інтерфейсі прямого маніпулювання.

Ці фізичні операції виконуються різними механізмами:

1) Використовується пристрій позиціонування. Фізичні операції представляються різними переміщеннями і маніпулюваннями, довільна частина екрану розглядається як адресат. Це значить, що користувач визначає вікно як активне шляхом підведення курсору вводу і натискання кнопки.

2Операція „Буксування” – це операція переміщення і копіювання. Вибраний адресат буксується до нової позиції, де і залишається. Нехай початкова ділянка, зайнята вікном, визначається такими координатами:

TL – рядок;

TL – стовпчик;

Довжина;

Висота;

Положення курсору до вибірки:

Рядок – 1;

Стовпчик – 1;

Нова ділянка для вікна:

TL – рядок + рядок_2 – рядок_1;

TL – стовпчик + стовпчик_2 – стовпчик_1;

Довжина;

Висота.

Файл може бути скопійований в директорію буксування адресата, який представляє файл в адресат, який представляю директорію, а вилучення файла шляхом буксування його в піктограму „корзина”.

3)  Операція „Гумова нитка” – спеціальний випадок буксування, яке використовується для зміни розмірів вікна. Рух курсору перпендикулярний ребру вікна, викликає рух тільки цього ребра.

Нехай початкова ділянка занята вікном:

Вікно:

TL – рядок;

TL – стовпчик;

Довжина;

Курсор (1)

Рядок – 1;

Стовпчик – 1;

Висота;

Курсор (2)

Рядок – 2;

Стовпчик – 2;

Новою ділянкою для вікна є:

TL – рядок;

TL – стовпчик;

Довжина + стовпчик_2 – стовпчик_1

Висота + рядок -2 – рядок_

4) Операція „Ковзаючий бар’єр” – ввід, який міняється неперервно. Користувач буксує бар’єр мишею замість натискання кнопок. На фізичному екрані завжди бракує простору для неперервного відображення всіх піктограм і екранних кнопок, що потрібні для активізації всіх можливих операцій та забезпечення всіх даних для ОС і прикладних систем. Для подолання цих труднощів WIMP використовує динамічне вікно, запитуючи у користувача дані через меню і режимі Q&A або шляхом заповнення форм:

  1. Випливаюче меню – це вікно, яке пропонує користувачу вибрати з блоку меню, після завершення вибору вікно пропадає. Постійно доступні функції можна класифікувати по групах і заголовки груп представити як лінійку меню.

  2. Випадаюче меню – з’являється автоматично, коли користувач просувається по лінійці меню, блок допоміжного меню буде випадати.

  3. Відкидне меню – є тоді, коли користувач вибирає елементи лінійки. Вікно пропадає, коли користувач вибере варіанти і пересуне курсор до іншого елемента.

Довільні значення вхідних даних не можуть бути забезпечені в меню діалогу, тоді коли треба відновити дані або відповісти на кілька визначених запитів, вікно буде вміщувати готову форму.