Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

6.2. Форми ділових прийомів

Головними формами офіційних і неофіційних ділових прийомів є сніданок, обід, обід-фуршет, вечеря, фуршет, коктейль, келих вина, келих шампанського, а також невеликі прийоми – кавовий, чайний столи. Їх поділяють на денні та вечірні, з розсадженням і без нього. Денними прийомами є келих вина та сніданок. Усі інші вважаються вечірніми. Особливо урочистими прийомами із розсадженням є сніданок, обід, вечеря. Найпоширеніші в сучасних ділових колах – келих шампанського або келих вина, чай, фуршет, обід-фуршет, вечеря. Міжнародний бізнес-етикет вимагає дотримання усталених правил їх проведення.

Сніданок(ланч) – різновид особливо урочистого прийому, який найчастіше починається о 12.00 чи 13.00 і триває до 15.00. Його учасники вдягають повсякденні костюми, сукні. До сніданку пропонують аперитив – слабоалкогольний напій, який угамовує спрагу та викликає апетит. Для його приготування можуть бути використані горілка, джин, віскі, сухе вино, соки, як інгредієнти – мінеральна або звичайна вода із льодом, соки, вермут або шампанське. Напій може стояти на спеціальному столику в чарках або бокалах. Іноді до аперитиву подаються страви, які не повинні перебивати апетит (горішки, лимони, маслини, канапки). Аперитиви бувають одинарними (лише з одного напою), комбінованими (з кількох напоїв), змішаними (лише з кисло-солодких коктейлів).

Меню сніданку складається з однієї-двох холодних страв, однієї гарячої страви з риби або м'яса (часто – смажене курча з салатом) і десерту (зазвичай фруктових салатів). Обов'язкові для нього гарячі тістечка, чай або кава. Під холодні страви пропонують горілку; під м'ясні, рибні – сухе червоне або біле вино кімнатної температури; під десерт – охолоджене шампанське; під каву та чай – коньяк або лікер. Для офіційного сніданку миски наповнюють на кухні, а на стіл подають лише страви із фруктами, солодощами та горіхами.

Сніданок може бути влаштований і в режимі фуршету (шведського столу). Ця назва походить від французького «а ля фуршет», що буквально означає «на виделку», тобто передбачається, що страви їдять лише виделкою або руками (маленькі бутерброди, канапе, очищені фрукти, холодні закуски, кондитерські вироби тощо).

Фуршет проводять між 17.00 і 20.00. Він може бути влаштований як власне фуршет (стоячи) і напівфуршет (за невеличким столиком). Тривалість його – приблизно дві години. Учасники фуршету приходять у повсякденних костюмах і сукнях. Меню передбачає 12 – 16 найменувань холодних страв, кондитерські вироби, фрукти. Із напоїв – червоне або біле вино, пунш, крюшон, сік, мінеральну воду, пиво у пляшках або склянках. На стіл ставлять стосом тарілки, кладуть виделки, серветки. Склянки й келихи мають бути на окремому столику біля головного столу. Наприкінці фуршету пропонують морозиво, шампанське або каву.

Обід (найурочистіша форма прийому) в ділових колах починається між 19.00 та 21.00 і триває 2 – 2, 5 години. Увесь цей час гості проводять за столом. Упродовж обіду пропонують: холодні страви, суп, по одній гарячій рибній та гарячій м'ясній страві, десерт. Після обіду подають коктейлі та різноманітні аперитиви. Чоловіки вдягають темний костюм, смокінг або фрак, жінки – вечірню сукню.

Вечеря починається о 21.00 або пізніше. Їй можуть передувати відвідини театру, перегляд концертної програми. Форму одягу вказують у запрошенні: для чоловіків – темний костюм, смокінг або фрак; для жінок – вечірня сукня. Від обіду вечеря відрізняється відсутністю в меню супу. Пригощають холодними стравами, однією гарячою рибною та однією гарячою м'ясною стравами, десертом. Потім пропонують аперитив.

Обід-фуршет (шведський стіл) влаштовують, як і власне обід, між 19.00 і 21.00. Чоловіки мають одягати темний костюм, смокінг або фрак; жінки – вечірню сукню. Стіл сервірують різноманітними стравами. Запрошені набирають їжу у свої тарілки, розташовуються за столиками, які можуть бути розміщені в окремій кімнаті.

Коктейль (англ. cocktail, букв. – «півнячий хвіст») є однією з найпоширеніших форм прийому в сучасному діловому світі. До безперечних його переваг зараховують демократичність, можливість прийняти багато гостей у порівняно малому приміщенні. Проводять коктейль аналогічно фуршету – між 17.00 і 20.00. Запрошені приходять у повсякденних костюмах і сукнях, і їх обслуговують офіціанти. Коктейлі можуть бути й діловими, їх влаштовують у перервах між засіданнями та симпозіумами, їх тривалість 40 – 50 хв. Банкети-коктейлі можуть тривати до двох годин, часто їх проводять на свіжому повітрі.

На коктейлях подають закуски, головне, щоб їх можна було їсти за допомогою спеціальних шпажок. На столах, де викладено закуски, бажано поставити стосом невеликі тарілочки, щоб кожен міг покласти собі обрану страву. Меню коктейлів різноманітне: оливки, канапки, паштет, салат, франкфуртські ковбаски, люля-кебаб, шматочки риби в тісті, курячі крильця та ін. На десерт пропонують морозиво, желе, свіжі фрукти, тістечка, горішки. Фрукти мають бути очищені від шкуринок (яблука порізані на шматочки, помаранчі – на дольки). Під час коктейлів пропонують різноманітні напої.

Келих шампанського або келих вина починається опівдні й триває до 13.00. Цей прийом відбувається стоячи. Запрошені приходять у повсякденних костюмах і сукнях. Їм пропонують шампанське, вино, соки, іноді горілку або віскі; із закусок – бутерброди, смажені горішки, маленькі тістечка, фрукти.

Чай у діловому світі влаштовують між 17.00 та 20.00. Триває він годину–півтори. Учасники такого прийому одягають повсякденні костюми та сукні. Крім чаю, їм подають десертні й сухі вина, соки, воду, солодощі, кондитерські вироби, бутерброди, фрукти.

«Жур фікс» влаштовує дружина міністра іноземних справ або іншого члена уряду, або ж дружина посла один раз на тиждень і у той же день та годину протягом всього осінньо-зимового сезону (з осені до літа). Запрошення на такі прийоми («середи», «четверги», «п’ятниці») розсилаються одного разу на початку сезону і діють до кінця сезону, якщо не надійде спеціального повідомлення про перерву. За часом проведення, пригощання та форми одягу прийом не відрізняється від чаю. Іноді такі прийоми носять форму музичних або літературних вечорів. На прийоми «жур фікс» можуть бути запрошені також чоловіки.

Кава як різновид прийому майже не відрізняється від чаю. Починається вона не пізніше 19.00. На цьому прийомі пригощають гарячими закусками, салатом. Подають салати в бокалах чи креманках (скляному посуді на ніжках). Також пропонують соки, мінеральну воду.