Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

5.8. Жест «о'кей»

Цей жест був популяризований в Америці на початкуXIX ст., головним чином, пресою, яка в той час почала кампанію скорочення слів і розповсюджених фраз до їх початкових літер. Існують різні думки стосовно того, що позначають ініціали “ОК”. Деякі вважають, що вони позначали “Аll correct” – усе правильно, але потім, у результаті орфографічної помилки, перетворились у “Оll” – “Kоrrесt”. Інші говорять, що це антонім до слова «нокаут», яке в англійській мові позначається буквами К. О. Існує ще одна теорія, згідно з якою цю абревіатуру утворено від імені “Old Кinderhood”, місця народження американського президента, який використовував ці ініціали (О. К.) як лозунг передвиборної кампанії. Яка теорія з цих є правильною, ми ніколи не дізнаємося, але здається, що коло само по собі позначає букву «О» в слові «О'кей». Значення «ОК» добре відоме в усіх англомовних країнах, а також в Європі і в Азії, у деяких же країнах цей жест має зовсім інше походження та значення. Наприклад, у Франції він означає «нуль» або «нічого», в Японії він позначає «гроші», а в деяких країнах Середземноморського басейну цей жест використовується для позначення гомосексуальності чоловіка.

Тому, подорожуючи різними країнами, варто підкорятись правилу «Зі своїм статутом до чужого монастиря не ходять». Це дасть можливість вам уникнути незручних ситуацій.

5.9. Шпилеподібне положення рук

Жести не існують ізольовано один від одного, а тісно пов'язані з іншими жестами та мікрожестами, як слова у реченні, тому інтерпретувати їх треба з урахуванням обставин,у яких вони використані. «Шпилеподібне» положення рук може бути винятком з цього правила, тому що воно часто використовується окремо від інших жестів. І справді, цим жестом часто користуються впевнені в собі люди, особи, які займають керівні посади, або люди з обмеженою жестикуляцією.

Цей привабливий жест досить часто використовують в умовах субординації й може бути ізольованим жестом, який позначає впевнену чи «всезнаючу» позицію. Люди керівної ланки часто застосовують цей жест, коли віддають розпорядження або поради своїм підлеглим, він досить поширений серед бухгалтерів, юристів, менеджерів тощо.

Цей жест має два варіанти: руки шпилем догори й шпилем донизу.

Перше положення, звичайно, використовують тоді, коли той, хто говорить, висловлює свої думки або викладає свої ідеї. Друге положення – тоді, коли людина не говорить, а слухає.

Хоча в цілому, шпилеподібний жест розглядають як позитивний сигнал, він може бути застосований як при позитивних, так і при негативних обставинах і тому може бути неправильно витлумаченим. Наприклад, агент із продажу, який пропонує свій товар потенційному покупцю, зверне увагу на низку позитивних жестів, які надходять від покупця під час переговорів Це можуть бути й оголені долоні, і нахил уперед, і піднята догори голова. Припустимо, що до кінця переговорів клієнт робить шпилеподібний жест. Якщо за цим жестом у відповідь на пропозицію агента дати своє рішення, надійде серія позитивних жестів, агент отримає сигнал про те, що можна завершити переговори, запитати про оформлення замовлення. Ключем до правильного тлумачення шпилеподібного жесту буде попередня поведінка людини.