Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

Переклад емоцій на “мову тіла”

Емоції співрозмовника

Рухи тіла

Відчуття душевного комфорту

Розслабленість окремих частин тіла, руки та ноги схрещені

Відчуття небезпеки

Руки підняті догори

Зворотні тенденції

«Стійка борця», руки, схрещені

Бажання зблизитися

Тіло нахилено вперед

Бажання віддалитися

Співрозмовник відсувається, відвертається

Депресія, пригніченість

Плечі співрозмовника опущені

Експансивне бажання, чванливість

Голова підперта, шия пряма, корпус випрямлений або відхилений назад

Як трактувати погляд і супровідні рухи

Погляд і супровідні рухи

Трактування

Висновок

Підйом голови та погляду вгору або нахил голови, зосереджений вираз обличчя

Почекай хвилинку, поміркую

Контакт перервати

Рух голови та насуплені брови

Не зрозумів, повтори

Посилення контакту

Усмішка, можливо легкий уклін голови

Розумію, мені нічого додати

Підтримання контакту

Ритмічне кивання головою

Ясно, зрозуміло, що потрібно

Підтримання контакту

Довгий нерухомий погляд в очі співрозмовника

Бажання підкорити

Діяти за обставинами

Погляд у бік

Зневага

Відхід від контакту

Погляд на підлогу

Страх і бажання втекти

Відхід від контакту

Як трактувати невербальну поведінку

Поведінка

Трактування

Висновок

Руки схрещені на грудях

Оборонна позиція

Переговори не закінчувати

Легке постукування по столу

Нетерпіння

Переговори треба закінчувати

Молитовно складені долоні, пальці злегка розставлені

Почуття верховенства, співрозмовник вважає, що він хитріший

Пересвідчитись, що немає підступу, можливо – переговори припинити

Співрозмовник потирає очі

Недовіра

Поміркувати

Гризе нігті

Невпевненість, страх

Умови приймає, але незадоволений

Легкий уклін голови

Спокій, задоволення

Переговори можна закінчити

6. Погляд і очі в контакті з аудиторією

Погляднайсильніший компонент розмови. Уміння «витримувати погляд» є наслідком особливого тренування. Уміння першим не відводити погляд – це ознака сильної, рішучої особистості. Людина, яка просто дивиться у вічі співрозмовнику, викликає довіру. Зустрівшись, люди обов’язково коротко дивляться один одному у вічі. Цей перший погляд є «пробою на довіру». Щирість у цьому швидкому погляді означає доброзичливе ставлення. Якщо партнер затримує погляд на очах співрозмовника, то робить це з метою пригнітити людину. Якщо співрозмовник затримує погляд, супроводжуючи це кивком голови, то це означає згоду й довіру. Якщо ж партнер відводить очі в паузі, то це значить, що він не все сказав і просить не перебивати.

Погляд має дуже важливе значення для здорового контакту з аудиторією, для утримання уваги слухачів. Варто дивитися безпосередньо в очі слухачам, використовуючи запитання типу: «Ви розумієте…», «Як ви знаєте…», «Ви також уважаєте…». Це подобається людям, оскільки свідчить про те, що промовець бачить їх. Якщо ви вперше працюєте з великою групою людей та у вас страх перед аудиторією, то рекомендується знайти одне-два симпатичні обличчя й деякий час, поки не заспокоїтеся, дивитися на них. А згодом ви зможете оволодіти всім залом. Не треба дивитися у вікно, на стелю чи в підлогу, тобто не відводити очі від присутніх, бо це говорить про вашу відчуженість і слухачі перестають на вас реагувати, не сприймають ваші слова .

Негарно спрямовувати погляд у вікно, на стелю або заплющувати очі під час виступу. Не треба також дивитися «крізь» людей байдужим, відчуженим поглядом. Досвідчений оратор уміє дивитися так, що кожен слухач відчуває його погляд «саме на собі». Майстерність дивитися на кожного окремо та водночас на всіх приходить з часом. Треба вчитися поступово переводити погляд з одного ряду облич на наступний, повертатися поглядом до тих, хто виявляє до вашого виступу особливий інтерес. Існує й такий прийом: час від часу повільно «малюйте» очима цифру 8, що наче лежить горизонтально на рівні очей глядачів.

Очі – дзеркало душі. За дослідженнями психологів, важливим є контакт очей. Люди схильні довіряти тим, хто дивиться прямо в очі та недовіряють людям, які уникають прямого погляду. Прямий довгий погляд «очі в очі» неприємний: він є виразом агресії й викликає недовіру або гнів. Недаремно ж люди зазвичай лише «зустрічаються поглядами» й тут-таки відводять очі.

За очами й поглядом можна практично безпомилково визначити емоційний стан людини. Фінський психолог Тапіо Нумменмаа показував різним людям смужки вирізані з фотографій акторів та просив висловити мімікою ту або іншу емоцію. На смужках зображені тільки очі. Відсоток правильних відповідей був вищий, ніж допускала б випадкова відгадка. Очевидно, в передачі емоцій бере участь і вся зона обличчя навколо очей.

Австралійський фахівець у галузі невербальної комунікації Аллан Піз вважає, що необхідно близько 30 днів постійної посиленої практики для оволодіння «технологією погляду» й ефективного її застосування при спілкуванні з іншими людьми.

Під час проведення ділових переговорів уявіть, що на лобі вашого співрозмовника знаходиться трикутник. Спрямовуючи свій погляд на цей трикутник, ви створюєте серйозну атмосферу. За умови, що ваш погляд не опускається нижче за очі іншої людини, ви зможете контролювати хід переговорів за допомогою погляду.

Якщо ваш погляд опускається нижче за рівень очей іншої людини, створюється атмосфера соціального спілкування. Експерименти з дослідження особливостей погляду показали, що під час соціального спілкування очі теж дивляться на символічний трикутник на обличчі людини, в даному випадку розташований на лінії очей і навколо рота.

Інтимний погляд проходить через лінію очей і спускається нижче за підборіддя на інші частини тіла співбесідника. При тісному спілкуванні цей трикутник опускається від очей до грудей, а при віддаленому – від очей до ніг. Чоловіки й жінки за допомогою цього погляду показують свою зацікавленість людиною, і якщо інша людина теж виявляє інтерес, то вона відповість таким поглядом також.

Погляд скоса використовується для передачі зацікавленості або ворожості. Якщо він супроводжується злегка піднятими бровами або усмішкою, він означає зацікавленість і часто використовується для заманювання. Якщо він супроводжується опущеними вниз бровами, нахмуреним лобом або опущеними куточками рота, він означає підозріле, вороже або критичне ставлення.

Коли чоловіки говорять, що жінки дивляться на них «запрошувально», вони мають на увазі погляд скоса або інтимний погляд. Якщо чоловік або жінка бажають підкреслити свою недоступність, єдине що від них вимагається – уникати інтимного погляду, а замість цього користуватися тільки соціальним поглядом. Якщо ви під час залицяння користуватиметеся діловим поглядом, ви ризикуєте уславитися холодним і недружнім. Річ у тому, що коли ви дивитеся на потенційного сексуального партнера інтимним поглядом, ви відразу видаєте свої наміри. Жінки знають, як посилати й розуміти такі погляди, але чоловіки, на жаль, не завжди вміють робити це. У чоловіків інтимний погляд зазвичай дуже помітний, а самі вони деколи не помічають, коли на них дивляться інтимним поглядом.