Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

9.1. Форми привітання в різних країнах світу

Що стосується звичаю цілувати руку жінкам, то в багатьох державах нинішнього часу він практично не застосовується. Зберігся він у поляків, які вважають, що це є знаком особистої поваги до жінки та додає урочистості характеру зустрічі. В Австралії жінці цілують руку також лише в особливо урочистих випадках.

У нас прийнято, як у більшості держав світу, цілувати руку лише заміжнім жінкам і тільки в урочистій обстановці. Цей жест доречний лише для закритих приміщень. Удаватись до цього жесту необхідно нахилившись уперед, піднести руку дами до своїх губ та зберегти на її тильному боці швидкий поцілунок, часом навіть не торкаючись до неї губами. Під час поцілунку необхідно дивитись на жінку.

Народи по-різному вітають один одного. Наприклад, звичайне рукостискання, крім прийнятого в нас можна зустріти в Центральній Африці. Смертельно образиться мешканець Замбії, якщо йому замість правої руки подати ліву. У басейні річки Конго існує звичай подавати один одному обидві руки та вклонившись, дути на них. Мешканці острова Пасхи, щоб привітатись, стають зовсім прямо, стискають руки в кулаки, витягують їх перед собою, потім піднімають догори над головою, розтискають кулаки й потім дають рукам вільно впасти. Мешканці Нової Зеландії, вітаючись, злегка труться носами, рухаючи головою вгору й униз, або з одного боку в інший. В Індії та Японії обмінюються уклінами та складанням рук долонями тощо.

9.2. Інтерпретація способів рукостискання

Потиск руки необхідний при зустрічі, а також наприкінці бесіди, при прощанні. Потиск руки говорить про вашу довіру людині.

Домінантне рукостискання є найбільш агресивним видом, тому що воно дає людині мало шансів на встановлення відносин рівнопартнерства. Цей тип рукостискань характерний для агресивного, владного чоловіка, який завжди є ініціатором рукостискання і жестом руки, з долонею, направленою донизу, змушує людину підкорятися, тому що йому доводиться відповідати рукою, повернутою долонею догори.

Існує декілька способів звернення з домінантним рукостисканням. Дуже простий спосіб – обхопити руку людини зверху за зап'ястя та стуснути її. При такому способі ви стаєте господарем становища, тому що берете верх над рукою іншої людини, а через те, що це може неправильно зрозуміти людина з владними намірами, ми рекомендуємо застосувати це рукостискання з певною обережністю.

Наступнийобхоплюючий жест, який називається «рукавичка», звичайно використовується політичними діячами. Автор цього жесту намагається підкреслити, що він чесний і йому можна довіряти, але якщо скористатись цим жестом при знайомстві, то можна отримати протилежний ефект. Реципієнт буде ставитися до вас у цьому випадку з підозрою й обережністю. Жест «рукавичка» повинен застосуватися тільки до добре знайомих вам людей.

Щоб повністю визначитися стосовно намірів людини, простежте за її поведінкою після привітання: владна людина виявить свою агресивність, а поступлива людина буде характеризуватися іншими жестами.

Коли потиском руки вітаються дві владні людини, між ними відбувається символічна боротьба, під час якої кожен намагається підкорити собі руку іншого. У результаті відбувається рукостискання, при якому обидві руки залишаються у вертикальному положенні, а обидві людини відчувають одна до одної почуття поваги та взаєморозуміння.

Коли людина вітається з вами владним рукостисканням, важко не тільки схилити його до поступливого типу рукостискання, але й зробити це непомітно. Існує простий спосіб «роззброєння» владного партнера, який дає вам можливість не тільки повернути собі ініціативу, але й здивувати іншого втручанням до його особистої зони. Щоб навчитися способу обеззброєння, необхідно відпрацювати такі рухи: коли ви берете руку, зробіть крок уперед лівою ногою. Потім переставте праву ногу уперед і станьте зліва перед цією людиною. Потім, для завершення маневру, ліву ногу поставте за правою і струсніть руку партнера. Ця тактика дає можливість вам вирівняти положення рук або розгорнути руку іншої людини до поступливого рукостискання.

Проаналізуйте свою поведінку під час потиску рук і простежте, якою ногою (правою чи лівою) робите ви крок уперед у момент, коли протягуєте руку. Більшість людей робить це правою ногою, і тому знаходяться в досить невигідному становищі у випадку домінуючого рукостискання, тому що в них мало місця та простору для маневру, а це дає можливість іншому стати володарем ситуації. Відпрацюйте рух назустріч партнеру з лівої ноги, в такому положенні значно простіше нейтралізувати домінантне рукостискання й брати верх у взаємовідносинах.

Деякі рукостискання можуть бути такими неживими й неемоційними, що створюється враження, ніби ви торкаєтесь до мертвої риби, особливо якщо рука волога й липка. Відомо, що торкання безжиттєвого в'ялого тіла мертвої риби залишає неприємне відчуття, і люди асоціюють це з безхарактерністю людини, особливо з приводу того, що рука такої людини легко піддається потиску.

Вражає той факт, що більшість людей, для яких характерне таке рукостискання, не знають цього, тому необхідно попросити своїх друзів описати вам ваше рукостискання перед тим, як визначитись, яке рукостискання використовувати в майбутньому.

Міцне рукостискання навіть до хрусту пальців є відмінною рисою агресивної, жорстокої людини. На жаль, способи відповісти на таке рукостискання обмежені, хіба що відповісти лайкою або ударом кулака по носі!

Стиснення не зігнутою, прямою рукою, як і домінантне, є ознакою агресивної людини. Її головне призначення в тому, щоб зберегти дистанцію й не допустити людину до своєї інтимної зони. Це рукостискання використовується також із метою захисту своєї особистої території людьми, які виросли в сільській місцевості й мають більш широку інтимну зону. Селяни, однак, при цьому будуть нахилятися вперед або навіть балансувати на одній нозі.

Стиснення кінцівок пальців нагадує потиск прямої не зігнутої руки, рукостискання не виконане до кінця: замість руки, помилково, в долоні потрапили тільки пальці. Навіть якщо ініціатор привітання дружньо настроєний, фактично він не впевнений у собі. Як і в попередньому випадку, мета такого потиску рук полягає в тому, щоб тримати партнера на зручній для себе відстані.

Рукостискання, при якому ініціатор тягне руку реципієнта на себе, може означати одне з двох: або це невпевнена в собі людина, яка почуває себе в безпеці тільки всередині особистої зони, або ж вона належить до нації, для якої характерна більш вузька інтимна зона, і в такому випадку вона поводить себе нормально.

Стискання з використанням обох рук виражає щирість, довіру чи глибину почуття стосовно реципієнта. Тут необхідно звернути увагу на два суттєвих моменти. По-перше, для передачі переповненості почуттів, які хоче виразити ініціатор, використовують ліву руку, яка кладеться на праву руку реципієнта. Ступінь цієї переповненості виражатиметься місцем, на яке кладеться рука. Наприклад, якщо ліву руку ініціатора беруть за лікоть партнера, то це виражає більше почуття, ніж при охопленні зап'ястя. Якщо руку кладуть на плече, то це виражає більше почуття, ніж коли вона знаходиться на передпліччі. По-друге, поведінка лівої руки ініціатора позначає порушення інтимної й особливо інтимної зон реципієнта. Взагалі охоплення зап'ястя та плеча можливо лише між близькими друзями, родичами, і лише в тому випадку, якщо ліва рука ініціатора тільки проникає до інтимної зони, не торкаючись особливо інтимної зони.

Доторкання до плеча або до передпліччя порушує особливо інтимну зону й може призвести до наближення або дотику тіл. Це можливо тільки між людьми, які відчувають особливо емоційний підйом у момент потиску. Якщо почутгя, яке висловлюється, не є взаємним, або якщо ініціатор не має особливих підстав для привітання із застосуванням обох рук, то реципієнт може відчути недовіру чи підозру стосовно намірів ініціатора. Часто можна бачити, як політичні діячі вітають своїх виборців за допомогою цього жесту, чи агенти з продажу вітають своїх клієнтів за допомогою обох рук, не усвідомлюючи, що це означає для них політичне самогубство або загублену угоду.