Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

5.3. Закладання рук за спину

Багато чоловіків – мають звичку ходити з високо піднятою головою, виставленим підборід-дям і з руками, закладеними за спину.У буденному житті цей жест застосовується поліцейським на чергуванні, директором школи, який проходить повз шкільне подвір'я, старшими військовими чинами та людьми на відповідальних посадах. Тому це вважається жестом впевненої в собі людини з почуттям деякої переваги над іншими, дозволяє людині з несвідомою хоробрістю відкривати свої вразливі частини тіла. Якщо в особливо стресових ситуаціях прийняти таку позу, то ви відчуєте себе менш напруженим, більш впевненим і навіть владним.

Жест «руки в замку за спиною» відрізняється від жесту «закладання рук за спину із захопленням зап'ястя», який говорить про те, що людина засмучена і намагається взяти себе в руки. У цьому випадку рука міцно захоплює зап'ястя, ніби намагаючись утримати її від нанесення удару. Цікаво, що чим більше сердита людина, тим вище пересувається її рука по спині. Саме від цього жесту пішов вислів «Візьми себе в руки!» Цей жест часто використовується агентами з продажу, коли під час візиту до потенційного покупця їх прийняли не відразу, а запросили почекати в приймальні. Це поганий прийом, який застосовується агентом для того, щоб приховати свою нервозність, і спостережливий покупець, мабуть, відчує це.

5.4. Потирання долонь

За допомогою потирання долонь люди невербально передають свої позитивні очікування. Людина, яка кидає гральні кості, потирає їх поміж долонями як сигнал того, що вона очікує перемогу. Розпорядник церемонії або конферансьє потирає долоні перед тим, як промовити «Ми з нетерпінням очікуємо виступу нашого наступного учасника», а збуджений агентіз продажу вривається в офіс свого боса і, потираючи долоні, схвильовано говорить: «Ми щойно отримали велике замовлення, бос!» Однак якщо до вашого столика наприкінці вечора підійде офіціант і, потираючи руки, спитає: «Щось ще замовите, сер?», то невербальним повідомленням буде те, що він натякає на чайові.

Швидкість, із якою виконується цей жест, сигналізує про позитивні результати, які намагається отримати людина в певній ситуації. Наприклад, ви бажаєте купити будинок і звертаєтесь до агента з нерухомості. Після того, як ви описали йому будинок, який бажаєте купити, він швидко потирає долоні й говорить: «У мене є саме такий будинок для вас». Цим агент просигналізував вам, що купівля буде вигідною для вас. Яке ж буде у вас почуття, якщо він повільно потре долоні, говорячи про те, що в нього є ідеальне для вас місце? Ви подумаєте, що він хитра або нечесна людина і майбутня угода буде швидше вигідною для нього, ніж для вас. Агентів із продажу навчають користуватися цим жестом у швидкому темпі в той момент, коли вони презентують свою продукцію або послуги потенційним покупцям, щоб не відштовхнути покупця. Коли покупець підходить до продавця потираючи руки й промовляє: «Ну, подивимось, що у вас є!», то це означає, що покупець передбачає, що йому запропонують щось гарне, і він зробить покупку.

5.5. Акцентування великих пальців

У вченні про ворожіння по руці великі пальці позначають силу характеру. Виставлення великих пальців рук говорить про владність, перевагу й навіть агресивність людини. Однак цей жест потрібно розглядати в сукупності з іншими жестами. Відкриті великі пальці є позитивним сигналом. Часто цей жест присутній у позі суворого начальника в товаристві підлеглих.

Чоловік, який проявляє знаки уваги до жінки, використовує цей жест в її присутності, а найбільш типовий він для людей, одягнених в офіційний та престижний одяг. Люди, які носять новий привабливий одяг, частіше використовують цей жест, ніж ті, хто вдягнені не так сучасно й модно.

Великі пальці, які позначають перевагу, стають ще більш красномовним жестом у тому випадку, коли людина говорить абсолютно протилежні жесту слова. Великі пальці рук дуже часто виглядають із кишень штанів, іноді навіть із задніх кишень, щоб приховати домінантність людини в певній ситуації. Жінки також інколи використовують цей жест. Крім того, любителі цього жесту часто піднімаються навшпиньки, щоб стати вищими.

Інший популярний жест – схрещення рук на грудях із вертикально виставленими великими пальцями. Цей жест передає подвійний сигнал: про негативне або оборонне ставлення (схрещені руки) плюс почуття переваги (виражене великими пальцями рук). Людина, яка використовуватиме такий жест, звичайно пограє одним або обома пальцями, а для положення стоячи характерне покачування на підборах.