Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

0402_УМПС_Арх_укр_2012

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.63 Mб
Скачать

7.Визначте рядок, в якому всі слова мають на місці пропуску голосний і: а) ц…ліндр, мас…в, ш…рсткий, п…шох…дний б) д…фер…нціал, конд…нсатор, кан…фоль, буд…вн…цтво в) шарн…р, кон…чний, к…лометр, коеф…ц…єнт г) дзв…н…ця, вар…ант, л…хтар, пласт…ф…катор

8.Визначте твердження, яке є правильним:

а) при писемному звертанні до офіційної особи займенники Ви, Ваш, Вам, Вас тощо пишуться з великої літери, а якщо адресат – колективний автор, то з маленької

б) при писемному звертанні до офіційної особи займенники Ви, Ваш, Вам, Вас тощо пишуться з маленької літери, а якщо адресат – колективний автор, то з великої

в) при писемному звертанні до офіційної особи або колективного автора займенники Ви, Ваш, Вам, Вас тощо пишуться з маленької літери

г) при писемному звертанні до офіційної особи або колективного автора займенники Ви, Ваш, Вам, Вас тощо пишуться з великої літери.

9. Оберіть правильні відповіді:

При конспектуванні допускається запис слів а) через абревіатури б) через абревіатури та скорочення в) через скорочення

г) через номенклатурні назви

10. Оберіть правильні відповіді:

Конспектувати зміст усного або писемного тексту можна через а) цитування його головних положень б) переказ головних положень тексту “своїми словами”

в) комплексне використання першого та другого способів конспектування г) тезовий запис основних положень тексту д) цитування його головних положень; переказ головних положень тексту

“своїми словами”; комплексне використання першого та другого способів конспектування; тезовий запис основних положень тексту.

2. Завдання для формування практичних навичок

Завдання 1. Прочитайте речення і вставте пропущені слова та словосполучення в необхідній формі, скориставшись інформацією, наданою в кінці завдання.

1. З усіх видів мистецтва архітектура найбільш різнопланово пов'язана з …, культурою, політикою, соціально-економічним влаштуванням, природою та кліматом.

2. В культурі, архітектурі як мистецтві високого соціального призначення найбільш повно визначається національна самоцінність та ментальність …

61

3.Проблема національної самобутності, реґіональної …, спадкоємності та розвитку національних традицій в українській архітектурі протягом багатьох років привертає глибоку увагу науковців, майстрів архітектури та мистецтва.

4.Це одна з найбільш складних теоретичних проблем, яка має велике практичне значення для сучасного розвитку української архітектури як великого мистецтва формування гармонійного життєвого …

5.Ця проблема тісно пов'язана з освоєнням та дбайливим ставленням до вітчизняної … – творчих надбань народного генія та майстрів архітектури різних епох.

6.Сучасні високі технології „хай-тек” надають необмежені … для пошуків „ноу-хау” в розвитку новітньої української архітектури.

7.У творчості київської ґенерації українських архітекторів все частіше зустрічаємо прояви постмодернізму та інших стильових шукань як віддзеркалення сучасного світового …

8.При цьому в будинках такого стильового спрямування вдало використовуються нові конструктивні та художньо-пластичні можливості як …, так і нових сучасних – легкі металопластикові конструкції, вишукані оздоблювальні матеріали.

9.Тільки ті архітектурні твори, які є високими творчими …, стають надбанням прогресивного світового архітектурного процесу.

10.Славетний Київ – … вітчизняної історико-культурної спадщини і одночасно сучасне динамічне місто, яке активно розвивається.

Довідкова інформація:

скарбниця шедеврів, традиційні будівельні матеріали, досягнення національної культури, можливості, архітектурний процес, суспільство, народ, середовище, своєрідність, історико-культурна спадщина.

Завдання 2. Прочитайте текст і заповніть таблицю. Слова в таблицю вносить у початковій формі (іменники, прикметники – Н. в. однини).

Трьохсвятительська церква збудована в с. Лемеші 1760 р. на замовлення Олексія Розумовського над могилою батька. У ній Розуми приймали святе причастя, коли приїздили до матері. Церква мурована з квадратною основою і напівкруглими апсидами з чотирьох боків. Вінчає споруду кругла баня. В 1865 році за проектом архітектора Г. Куцевича з заходу прибудовано двох'ярусну дзвіницю, об'єднану з церквою одноповерховим корпусом.

Архітектура фасадів свідчить про поступовий відхід від барочних і наближення до класичних форм, що відбувалися в Україні в ІІ половині ХVІІІ століття. У 1913-1914 роках над реставрацією іконостасу працювали художники М.Л. та Т.Л. Бойчуки.

Складні

слова,

Віддієслівні

 

Іменники,

 

Прикметники,

 

утворені від двох

іменники

 

утворені

від

утворені

від

і більше коренів

 

 

прикметників

 

іменників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62

 

 

 

Завдання 3. Випишіть із тексту завдання 2 терміни і термінологічні словосполучення у початковій формі. З трьома з них складіть складнопідрядні речення ознаки.

Завдання 4. Розшифруйте абревіатури і скорочення російською мовою. Перекладіть розшифровані абревіатури та скорочення українською мовою. Утворіть абревіатури та скорочення українською мовою.

Ил., в., стр., гг, рис., ДонНАСА.

Зразок: ок. – около, приблизно – прибл.

Завдання 5. Прочитайте слова та словосполучення і запам’ятайте їх переклад.

Соотношение традиций – співвідношення традицій

установившийся – усталений подвижный – рухливий

отмирающий – відмираючий

преодоление – подолання тормозящий – гальмуючий

поступательное развитие – поступальний розвиток вдохновение – натхнення животворный – життєдайний исходный принцип – вихідний принцип самобытность – самобутність

мастер архитектуры – майстер архітектури

Завдання 6. Спираючись на завдання 5, перекладіть текст українською мовою.

Диалектика развития архитектуры

Диалектика развития архитектуры тесно связана с соотношением традиций

иноваторства: старого и нового, установившегося и подвижного, отмирающего

иинновационного, что характерно для всей объективной действительности. В то же время новаторство – не только обновление и обогащение, преодоление инерции, тормозящих действий устаревшего, отживающего прошлого, но и рождение новых современных традиций в диалектике их поступательного развития.

Вархитектуре национальные традиции могут выполнять роль своеобразного стимулятора творческого процесса, давая вдохновение на создание новых современных произведений архитектуры, или в служить исходным принципом в творчестве, выступая в качестве эталона, на который равняется мастер в поисках формы и содержания при решении новых творческих идей.

63

Самобытность архитектуры характернее всего проявляется в народном творчестве, а также в профессиональной деятельности наиболее талантливых мастеров архитектуры разных времен и поколений. Одновременно все эти особенности развития архитектуры взаимосвязаны и взаимообусловлены, и прежде всего животворное народное творчество и сама жизнь народа, его культура и духовность определяют национальный характер профессионального творчества мастеров архитектуры.

Завдання 7. Перекладіть дієслова українською мовою і утворіть від них іменники.

Дієслово

Переклад

Іменник

Предназначать

 

 

развивать

 

 

формировать

 

 

осваивать

 

 

относиться (к чему)

 

 

обновить

 

 

обогатить

 

 

преодолеть

 

 

стимулировать

 

 

Завдання 8. Від іменників утворіть прикметники. З п’ятьма з них складіть речення.

Іменник

 

Прикметник

Натхнення

 

 

вихід

 

 

система

 

 

поступ

 

 

нація

 

 

реґіон

 

 

місце

 

 

традиція

 

 

природа

 

 

клімат

 

 

етнографія

 

 

історія

 

 

культура

 

 

економіка

 

 

наука

 

 

держава

 

 

 

64

Завдання 9. Прочитайте текст і випишіть із нього:

а) складні слова, утворені від двох і більше коренів, б) віддієслівні іменники, в) іменники, утворені від прикметників,

г) прикметники, утворені від іменників.

Садиба В.Г. Драган

На східній околиці Козельця лежить колишня садиба Покорщина, названа, за місцевими переказами, на згадку про части, коли імператриця Єлизавета Петрівна «покорилася» матері Олекси Розума – Наталці саме на цьому місці. Садиба належала дочці Наталки Розумихи – Вірі Григорівні, яка завдяки своїм братам стала дружиною полковника Київського полку Юхима Дарагана, який отримав полковничий пернач після обрання гетьманом Кирила Розумовського. Невеличкий садибний будинок, збудований у другій половині ХVІІІ ст. в один поверх – дерев'яний потинькований та побілений, з чотирисхилим бляшаним дахом і двома камінами над ним – декоровано вже на початку ХІХ ст. в дусі класицизму ампірними портиками під трикутними фронтонами з неодмінним напівкруглим вікном у тимпані. Невідомий архітектор цілком доречно обрав заради практичності тосканський ордер. Колони виконано із ретельно обтесаних та побілених липових стовбурів. Дерев'яні наличники вікон прикрашено, за місцевою традицією, колами й ромбами.

До головного будинку вела алея, обабіч якої розташовувалися одноповерхові дерев'яні флігелі. Головний будинок, прямокутний у плані, оздоблено в середині розписом відомого українського художника ХVІІІ ст. Г.А. Стеценка. Інтер'єр прикрашали шпалери, гарні меблі та кахляні печі, на яких був намальований родинний герб Розумовських, вельможі в перуках, персонажі в каптанах, представники духівництва.

(За Н.Приліпко)

Завдання 10. Перепишіть словосполучення, записуючи цифрові позначення словами.

2-поверховий будинок, 8-гранна форма, 3-ступеневі перспективні портали, 6-стовпний хрестовобаневий храм, 1-верха церква, 3-ступеневий портал, 5- нефний план, 4-стовпна церква, 4-конфна споруда, 3-лопатові завершення фасадів, 3-лопасна форма, 3-закомарна ферма, 1-нефна споруда.

Завдання 11. Від наданих сполучень утворіть по одному слову, запишіть ваші варіанти й використайте їх у реченнях.

Будівельні матеріали, (будівля) великого масштабу, (цегла) малого формату, (перекриття) високої якості, (собор) Бориса і Гліба, будування міст, (повторення) багато разів, (собор) Святого Духа, (споруда) з п'яти ярусів, будівельний майданчик.

65

Завдання 12. Перепишіть речення, розставляючи пунктограми. Знайдіть у реченнях ланцюжки родових відмінків, прокоментуйте їх використання.

1.У 1803 р. склали новий план забудови Севастополя за яким на Корабельній стороні споруджували будівлі для флоту а на Південній цивільні споруди.

2.Росли слободи звели морський шпиталь розширили адміралтейство.

3.Як важливий кораблебудівний і торговий центр продовжувало розвиватися губернське місто Херсон.

4. Адміністративно-культурним центром Одеси стала група площ зв'язаних з Приморським бульваром парадним морським фасадом міста.

5.Проектом реконструкції 1842 р. складеним землеміром М. Ейтнером передбачалось створення радіальної системи вулиць спрямованих на монументальні стіни й башти фортеці.

6.Виконаний у 1819 р. архітектором Ф. Шалєм проект Одеси який було затверджено 1820 р. передбачав влаштування на високому плато між Військовою і Карантинною балками широкого бульвару з напівкруглою площею посередині на яку змінивши свій напрям виходила Катерининська вулиця.

Завдання 13. За матеріалами завдань і текстів (завд. 1-12) складіть 4 тези щодо того, як відбувалась забудова українських міст у другій половині ХVІІІ – на початку ХІХ ст.

Завдання 14. Розкрийте усно складені тези (завд. 13) студентам групи.

Завдання 15. Прочитайте афоризми українських письменників і мислителів Г.С. Сковороди та Т.Г. Шевченка і писемно прокоментуйте висловлювання кожного з них, аргументуючи свої думки конкретними прикладами.

Знаходь годину і щоденно потроху, але обов’язково і саме щоденно, підкидай в душу слово або вислів, і немов до вогню підкидай потроху поживи, щоб душа живилася і росла, а не пригнічувалась… Найкраща помилка та, яку допускають при навчанні.

Григорій Сковорода

Людина працьовита, по-моєму, найщасливіша людина в світі, особливо якщо праця її має таку висоту, таку благородну мету…

Тарас Шевченко

Завдання 16. Поміркуйте над змістом афоризмів, наведених як епіграфи до теми, і усно доведіть їхню коректність (справедливість).

66

Справа науки – служити людям.

Лев Толстой

Ми маємо прагнути не до того, щоб нас будь-хто розумів, а до того, щоб нас не можна було не зрозуміти.

Вергілій

ТЕМА 3. СЕМАНТИКО-СИНТАКСИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НАУКОВОГО МОВЛЕННЯ

ПЛАН

І. Теоретичний матеріал

§1. Вибірність синтаксичних структур у науковому мовленні (словосполучення, прості і складнопідрядні речення).

§2. Визначення та характеристика наукових понять.

§3. Визначення у наукових текстах ознак та властивостей.

§4. Порівняльні ступені прикметників.

§5. Номінативний план. Професіограма фахівця.

Культура мовлення.

ІІ. Практикум

1.Тест-контроль для перевірки засвоєння теоретичних знань.

2.Завдання для формування практичних навичок.

Ключові слова та поняття

Кваліфікаційні дефініції, ситуативні дефініції, суб’єкт, предикат, номінативний план, називне речення, професіограма.

Критерії засвоєння

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти мають ЗНАТИ:

зміст понять односкладні прості речення, складнопідрядне речення; дефініція; предикат, предикативні словосполучення; ступені порівняння прикметників;

способи творення порівняльних ступенів прикметників; синтаксичні засоби вираження порівняння.

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти повинні ВМІТИ:

визначати типи односкладного простого речення;

використовувати різні структурні схеми (моделі) для визначення і характеристики понять;

знаходити в тексті головне поняття, для розкриття дефініції якого побудовано текст;

складати номінативний план до тексту;

утворювати форми порівняльних ступенів прикметників;

складати професіограму за своїм фахом.

67

І. Теоретичний матеріал

§ 1. Вибірність синтаксичних структур у науковому мовленні (словосполучення, прості і складнопідрядні речення)

Наукове мовлення характеризується притаманним йому комплексом синтаксичних структур – як на рівні словосполучень, так і речень, і типів текстів.

На рівні словосполучень перевага надається родовому відмінку, якого потребують після себе віддієслівні іменники. Наприклад: строк експлуатації будівлі; створення іконостасів; вирішення композиції; зміна норм проектування; підвищення вмісту газу в атмосфері; зростання товарно-

грошових відносин тощо. Активним є родовий відмінок і після іменників невіддієслівного походження, наприклад: джерело енергії, швидкість протона,

деталі механізму, система охолодження, стиль готики, розвиток української культури, тенденції розвитку, поборник української культури.

Частотністю відзначається місцевий відмінок з прийменниками в (у), на,

при.

Наприклад: 1. Збереглися будинки на Ринковому майдані Львова 2. Естакади трапляються у містах і населених пунктах, віадуки на дорогах є тільки в гірських районах Карпат і Криму.

Характерними для наукової мови є і термінологічні словосполучення з прикметниками, наприклад: стильовий напрямок, дерев’яні церкви, герметична кришка, шкідливі речовини, напівциліндрична поверхня, збірні залізобетонні елементи, технічні норми, зустрічний потік повітря, капітальні мости, монументальна споруда тощо.

На рівні семантико-синтаксичної структури простого і складного речення переважають синтаксеми умовної, причиново-наслідкової, означальної, порівняльної семантики, а також семантики мети, часу, місця і допусту.

Наприклад:

Під дією зовнішнього середовища та внутрішніх процесів відбувається також корозія металу.

Для забезпечення подальшого нормального функціонування мостів, що викликають занепокоєння фахівців, потрібно вкладати великі кошти.

Щоб надати право українському прелатові Григорію Коленді читати «єретичні та інші заборонені книги» з метою їхньої критики, потрібне було рішення від п’яти кардиналів.

Якщо безпека – найважливіша характеристика якості життя, вона може виступати як індикатор стану економічної системи і є одним з критеріїв успішності економічної реформи, в основі якої лежить концепція суспільства нового типу, орієнтованого на екологічну безпеку.

Наведемо два приклади задач, які вимагають певного аналізу формул і можуть бути віднесеними до складних.

Таким чином, в Україні теж можна було спостерігати окремі прояви архаїчної течії, хоч вона не мала тут скільки-небудь значного ґрунту для свого існування.

68

Якщо раніше внутрішній світ людини сприймався статичним, замкненим, то тепер він розкривається живіше, дійовіше.

Означальні речення – типові синтаксичні конструкції наукового тексту. Вони виражають ознаку через підрядні означальні. Наприклад:

Розмовний стиль "різновид літературної мови, яким послуговуються мовці в щоденному неофіційному спілкуванні".

Конфесійний стиль "стильовий різновид української мови, який обслуговує релігійні потреби суспільства.

Нейтральні стилістичні засоби мови, міжстильові мовні засоби мовні одиниці, які не несуть у своїй семантиці додаткових стилістичних значень і можуть уживатися в будь-якому функціональному стилі.

УХІV столітті Київщина стає частиною Литовської держави, що з повагою ставилася до православної віри й місцевих традицій.

Зіставно-протиставні речення можуть бути узагальнено-особовими або безособовими. Зазвичай зіставляються дії або об’єкти, на які спрямовано дії узагальненого суб’єкта чи за його відсутності. Наприклад:

1. До ХVІ століття орнамент був переважно геометрично плетений і звіриний, а тепер частіше набуває рослинного характеру.

2. Адже в цей час в українському мистецтві, як і в західному бароко, розробка художнього образу була спрямована на вираження пафосу, величі, репрезентативності, інколи парадності.

3. За всієї розмаїтості форм дерев’яні храми майже на всій території України споруджувалися на основі однакових принципів.

4. Подібні фронтони з орнаментами, а інколи з живописними вставками, як в Успенській церкві, стали прикрашати чимало споруд, виконаних у стилі українського бароко.

5. Як і низці інших храмів, над приміщенням бабинця розташовані хори (емпора), де розміщувалися під час служби співаки або найповажніші парафіяни.

6. Інтер’єр дрогобицьких храмів Святого Юра і Святого Духа, як і багато інших галицьких церков, прикрашають розписи.

Унаукових текстах широко представлені односкладні прості речення, а саме: безособові, інфінітивні, неозначено-особові, а також означено-особові (див. таблицю 3.1).

 

Таблиця 3.1

ОДНОСКЛАДНІ РЕЧЕННЯ

 

 

Типи односкладних простих речень

Приклади

та їх визначення

 

1. Безособовим називається односкладне,

1. На рисунку зображено

синтаксично повне речення, у якому

орієнтування щодо сторін

головний член означає дію чи стан, що не

горизонту за годинником.

співвідноситься з виконавцем.

2. З часів Аліппія зберігається

 

традиція розробки

 

іконостаса і його розміщення

69

 

 

в Успенському соборі Києво-

 

Печерської лаври.

2. Інфінітивне речення – односкладне

1. Еколого-економічне

речення, головний член якого виражається

оцінювання проектів будівель

синтаксично незалежним інфінітивом.

доцільно здійснювати

 

поетапно.

3. Неозначено-особове або узагальнено-

1. На четвертому етапі

особове речення – односкладні речення,

еколого-економічного

структурну основу яких становить головний

оцінювання проектів

член, виражений дієсловом у формі 3-ої

визначають порівняльний

особи множини.

річний еколого-економічний

 

ефект від капітальних

 

вкладень у будівництво або

 

реконструкцію споруд.

4. Означено-особове речення – односкладне

1. Зазначимо, що вібрація

речення, структурну основу якого становить

поділяється на позитивну і

головний член речення, виражений

шкідливу.

повнозначним дієсловом у формі 1-ої або 2-ої

2. Погодимось із тим, що

особи однини або множини теперішнього чи

архітектура реґіонів України,

майбутнього часу, а також формою

розвиваючись за різних умов,

наказового способу.

зберігала спільні традиції й

 

базові ознаки за розмаїтості

 

структурних і художніх

 

форм.

§ 2. Визначення та характеристика наукових понять

При вивченні наукового стилю мовлення особливу увагу треба звернути на синтаксичні структури, зокрема на ті, за допомогою яких формулюються визначення / дефініції наукових понять.

Дефініція – ідентифікаційна характеристика поняття, названого терміном.

Наприклад: Текст це змістовно й структурно завершений мовленнєвий витвір, спрямований на передавання інформації від адресанта до адресата. Науковий стиль функціональний різновид літературної мови, призначений для спілкування з пізнавально-інформативною метою у сфері науки та освіти.

Формування дефініції відбувається так: виокремлення характерних ознак → класифікаційне виділення ознак за родовою приналежністю → формулювання дефініції за принципом «від родових ознак». Наприклад: «Атмосферний тиск – це сила, з якою повітря тисне на земну поверхню, на всі предмети, які на ній знаходяться.

Дефініції бувають таких видів: кваліфікаційні та ситуативні. Кваліфікаційні дефініції використовуються при першій згадці або введенні

терміна в текст.

Ситуативні дефініції вводяться у тих випадках, коли треба нагадати або проаналізувати значення раніше визначеного терміна.

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]