Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

24.Виробнича функція при зміні обсягу одного фактору виробництва.

Г раничний коефіцієнт иехнічного заміщення (MRTS) – це співвідношення, в якому один виробничий, вхідний фактор може бути заміщений іншим для виробництва незмінного рівня продукції-Q. Неокласична виробнича функція має MRTS, що понижується, тобто якщо зменшується використання К, тоді зростає кількість ресурсу L. Чим більше ми відмовляємося від використання одиниці ресурсу К, тим більше потрібно одиниць ресурсу L, для зміщення одиниці ресурсу К. Праця стає дедалі гіршою заміною для К. Чим менше К ми маємо, тим більше L ми потрибуємо. В математичній формі MRTS//Q=const = -дельтаК\ дельта L, де дельтаК і L- зміни капіталу і праці для окремої ізокванти. Знак „мінус” відображає зменшення одного із факторів (К). Відємний нахил ізокванти означає що скорочення кількості машинного часу у виробництві потрибує у збільшенні годин праці для підтримання незмінних обсягів виробництва. Коли ми рахуємо від К інтенсивної до L інтенсивної технології (від точки А і В) MRTS падає; для зміни однакової кількості фактора К (дельта К а = дельта КВ) потрібна різна кількість вхідного фактора L (дельтаLА і дельта LВ), при чому дельта LА <LВ. ,(мал.. ст. 119) на малюнку зображена ізокванта виробничої функції стосовно збирання 1000 ц. пшениці в тиждень. Фермер може використати дану ізокванту, що вирішити що вигідніше: найняти більше працівників чи застосувати більше техніки. Нехай фермер функціонує в точці А із трудозатратами L в 10 год. і затратами капіталу К в 7 машино-годин. Щоб виконувати той самий обсяг робіт за тиждень йому потрібно замінити данний машинний час шляхом збільшення затрат праці на 10 год. MRTS пояснює фермеру природу заміщення капіталу працею. Допоки праця нестане значно дешевшою від використання машин, виробничий процес залишається капіталомістким.

Гранична норма технологічного заміщення працею капітала (MRTSLK) визначається величиною капіталу,що може замінити кожна одиниця праці, не викликаючи збільшення чи зменшення виробництва. Цей показник подібний до граничної норми заміщення,що використовується при аналізі поведінки споживачів. MRTSLK= -(зміна К/зміна L).Випукла форма ізоквант показує, що гранична норма техно

25. Характеристика виробничої функції з двома змінними факторами. Ізокванти та їх можливі конфігурації.

Двофакторна виробнича функція, або ізоквантна варіація факторів виробництва характеризує виробничий процес, в якому змінним є обсяг використання двох факторів виробництва. Ізокванта – це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації двох ресурсів, які дають змогу отримати однаковий обсяг виробництва продукції. Чим більша кількість використовуваних ресурсів, тим більший обсяг виробництва продукції, тим далі від початку координат знаходиться відповідна ізокванта. Сукупність ізоквант однієї виробничої функції, кожна з яких відповідає певному обсягу продукції, називається картою ізоквант. Фактори виробництва є в деякій мірі взаємозамінними, взаємозамінність ресурсів в різих точках ізоквант різна. Взаємозаміність ресурсів характеризується граничною нормою технологічної заміни (MRTS). Ця величина показує на скільки одиниць має зменшитись виробниче споживання одного ресурсу в обмін на збільшення споживання іншого ресурсу на одиницю при умові незмінного обсягу виробництва. Наприклад норма технологічної заміни праці капіталом виглядає таким чином: MRTSlk = -L/K На малюнку 2 показано карту ізоквант для факторів з ідеальною взаємозамінністю, на малюнку 3 – карта ізоквант факторів виробництва з фіксованою пропорцією їх використання.

Ізокванта для виробничої функції з фіксованою пропозицією факторів виробництва

Ізокванта для виробничої функції з ідеальною взаємозамінністю