Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

75. Визначення ефекту доходу та ефекту заміщення на ринку праці

''Ефект заміщення'' виникає, коли при високій заробітній платі вільний час розглядається як потенційний надлишок. Година дозвілля здається усе більш дорогою, і працівник перевагу віддає роботі, а не дозвіллю. Це веде до росту пропозиції праці.

''Ефект доходу'' виникає тоді, коли висока заробітна плата розглядається як джерело можливості збільшити своє дозвілля, вільний час. Ріст вільного часу зменшує пропозицію праці.

76.Ринок капіталів. Індивідуальна та ринкова криві пропозиції заощаджень.

По суті, єдиного ринку капіталу немає, а є сукупність специфічних взає­мопов'язаних ринків, які відображають рух різних функціональних форм ка­піталу. Тому для детального аналізу доцільно виділити три види ринків:

> ринок фінансового капіталу;

> ринок капітальних активів, або фізичного капіталу;

> ринок капітальних послуг, або орендний ринок.

Капітал – це ресурс тривалого користування, що створений з метою виробництва більшої кількості благ. Є сенс розрізняти фізичний і грошовий капітал. Фіз. капітал – це сукупність матеріальних благ, які використовуються у виробництві товарів і послуг з метою отримання прибутку. Грош. капітал – це грошова форма капіталу, що виражається сумою готівкових грошей або особливим залишком на банківському рахунку. Капітал сам по собі виступає у вигляді фондів. Фонди – це величина капіталу в даний момент часу. В любий момент часу фірма має певну кількість устаткування та іншого капіталу.

С1=I1+(I0-C0)+i(I0-C0)

C1=(I1+(1+i)C0-(1-i)I0

Послуги (використання) капіталу вимірюються як змінні питомі витрати капіталу..Питомі витрати капіталу – це міра величини капіталу, що витрачається за одиницю часу..Заощадження збільшують можливість споживання в майбутніх періодах, але скорочують теперішнє споживання. Пояснення логіки поведінки індивіда при розподілі поточного доходу на споживану і заощаджену частини можна дати, використовуючи поняття міжперіодної ф-ції кор-сті. Це ф-ція дає можливість проаналізувати індивідуальну ф-цію пропозиції капіталу.

. Люди, що здійснюють заощадження, порівнюють поточне споживання з майбутнім. Звичний споживач має позитивні тимчасові переваги. Це означає, що відмова від витрачання одного долара в теперішньому часі повинна принести йому більше 1 дол. в майбутньому. Припустимо, що дохід індивіда складає 100 тис. дол. в рік. Якщо він споживає в поточному році всі 100 тис., то його заощадження рівні 0. Припустимо, наш індивід вирішив відкладати гроші про чорний день". Припустимо, що величина цих заощаджень ради майбутнього споживання рівна 10 тис. дол. поточного доходу. Таке відповідальне рішення може бути ухвалене раціональним індивідом тільки в тому випадку, якщо в майбутньому ці 10 тис. дол. дозволяють йому споживати на суму, перевищуючі 10 тис., наприклад 11,5 тис. дол. Відмова від наступних 10 тис. дол. дається, як правило, важче і повинен бути компенсований великою винагородою. Тому криві байдужості наближатимуться до вертикального положення. Більший кут нахилу характерний для кривих байдужості тих індивідів, хто прагне до негайної винагороди. Гранична норма тимчасової переваги - це вартість додаткового майбутнього споживання, достатнього для компенсації відмови від одиниці поточного споживання за умови, що загальний добробут індивіда не зміниться.

Міжтимчасові переваги торкаються інвестицій як у фізичний, так і в людський капітал. У обох випадках люди скорочують поточне споживання в надії збільшити його в майбутньому.