Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

48. Короткострокова конкурентна рівновага

Короткостроковий період – період, протягом якого виробничі потужності кожного підприємства фіксовані, але випуск може бути змінений за рахунок зміни обсягу використання змінних факторів; при цьому не змінюється загальне число фірм у галузі.

- умова ефективного обсягу випуску

- умова розширення виробництва.

К рива пропозиції конкурентної фірми співпадає з кривою ( ), коли коли

Фактори, що впливають на збільшення S:

  • підвищення рівня технологій

  • надання субсидій

  • зменшення цін на ресурси

Фактори, що впливають на зменшення S:

  • зниження рівня технологій

  • введення податків

  • з більшення цін на ресурси

Frame3 – виграш виробників

49.Довгострокова конкурентна рівновага

Д овгостроковий період – період, протягом якого виробничі потужності можуть бути пристосовані до умов попиту та витрат; при цьому число фірм в галузі може змінюватись

В довгостроковому періоді фірма не може впливати на ринкову ціну, а може лише обирати обсяг випуску, змінюючи тим самим AC, де .

Якщо в перспективі фірма прогнозує отримання прибутку, то такий же прогноз можуть зробити інші фірми; потенційний прибуток призведе до:

  • входження на ринок нових фірм;

  • збільшення галузевої продукції;

  • зниження цін та зменшення економічного прибутку фірм;

а це призведе до того, що в довгостроковому періоді загальний прибуток фірм буде нульовим (а прибуток окремих фірм – близький до нульового); нульовий прибуток можна досягти при мінімізації вартості виробництва, що означає , де - long term; це є умовою виходу з ринку.

Для того, щоб функція перебувала у стані довгострокової конкурентної рівноваги необхідно, щоб виконувалися умови:

  1. функція не має мотивів для зміни обсягів випуску при існуючих у неї виробничих фондах:

  2. кожна фірма задоволена розмірами наявного в неї виробництва, а також обсягами .

  3. Не виникають мотиви, що ініціюють входження нових фірм до галузі або вихід старих:

У галузі можуть існувати три групи підприємств

1) (прибуткові) – фірми приходять

2) (беззбиткові) – рівновага

3) (збиткові) – фірма йде з ринку

Ціни та обсяг випуску, що відповідають рівноважному стану утворюють довгострокову криву пропозиції в галузі ( ). Крива більш еластична ніж , оскільки існує більша гнучкість щодо зміни розміру галузі. Якщо витрати фірм постійні, то цінова еластичність в довгостроковому періоді нескінченна.

У галузі зі зростаючими витратами – від 0 до . У галузі, де при розширенні виробництва зменшуються витрати має від’ємний нахил

48,49. Максимізація прибутку на дк ринку

Досконалою конкуренцією називається така форма організації ринку, за якої виключені всі види суперництва як між продавцями, так і між покупцями. Характерні риси ринку досконалої конкуренції:

  • велика кількість дрібних фірм

  • Однорідна продукція

  • Немає впливу на ціни

  • Вільні вхід і вихід з ринку і доступ до інформації

У короткостроковому, періоді фірма, здійснюючи підприємницьку діяльність, може отримувати прибуток чи збиток. Якщо фірма отримує економічний прибуток, вона намагається максимізувати його величину, однак якщо фірма має збиток, вона повинна вирішити, наскільки загрозливими є збитки для її діяльності, і відповідно до висновків прийняти рішення про закриття фірми чи очікування змінювання тимчасової ринкової ситуації, мінімізуючи збитки.

Ціна для кожної фірми - заданий зовні параметр, який безпосередньо не залежить від обсягу виробництва окремої фірми. Фірма погоджує свою поведінку щодо виробництва в залежності від рівня встановленої в галузі ціни.(+2 графіки: рівновага і ціна при чистій к-ї).Максимізація прибутку: MR=MC=P

Якщо для фірми склалася ситуація, коли ринкова ціна перевищує її мінімальні середні витрати (Р>АТСmin), вона отримує економічний прибуток і намагається максимізувати його, випускаючи продукцію в обсязі, що відповідає правилу рівності граничних витрат і граничного доходу.

Якщо мінімальні середні витрати перевищують граничний доход, однак середні змінні витрати залишаються меншими за нього (АТС<МR>АVСmin), фірма має збитки, але може перечекати ситуацію, мінімізуючи збитки, визначаючи обсяг виробництва дотриманням рівності граничних витрат і граничного доходу

Однак якщо граничний доход не покриває навіть мінімальних середніх змінних витрат фірми (MR<AVCmin) – фірма закривається, тому що доходу, отриманого в результаті діяльності, не вистачає на здійснення поточних витрат.

Р инок досконалої конкуренції дуже рухливий. Відсутність галузевих бар'єрів обумовлює постійний притік чи відтік фірм у залежності від ринкової ситуації. Саме змінювання чисельності фірм у галузі є ознакою довгострокового періоду для галузі. Якщо в короткостроковому періоді в галузі спостерігаються економічні прибутки, це викличе притік фірм у галузь. Збільшення кількості виробників приводить до поступового зниження ціни на продукт.

Процес припливу фірм у галузь припиняється, коли втрачається привабливість виробництва у вигляді економічного Прибутку, тобто економічний прибуток дорівнює нулю (Р=АТС=МС).

Навпаки, якщо фірми починають зазнавати збитків, це викличе відтік фірм із галузі, який буде продовжуватись до моменту, коли від'ємний економічний прибуток стане дорівнювати нулю.

Отже, у довгостроковому періоді положення конкурентної фірми - довгострокова рівновага відповідає стану нульового економічного прибутку (нормального прибутку). При такому прибутку у фірми немає стимулу виходити з галузі, тому що цим вона не покращить свого фінансового становища.