Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

79.Ринок землі. Особливості формування попиту та пропозиції землі.

Земля і будь-які інші природні ресурси загалом, а також праця, відносять­ся до первинних факторів виробництва, запаси яких формуються поза межа­ми економічної діяльності, на відміну від капіталу, який представляє собою продукт виробництва, нагромаджений минулою працею людей.

Особливістю функціонування ринку землі є те, що її сукупне пропонуван­ня залежить від позаекономічних сил. Незамінність, невідтворюваність і жор­стка обмеженість запасів землі та інших природних ресурсів створюють уні­кальні умови для формування ринкової ціни і доходів.

Фактори, що впливають на пропозицію землі: місце знаходження і якість земельної ділянки.

Унікальність полягає в тому, що за будь-яких умов використання землі, її пропонування абсолютно нееластичне. Звичайно, за допомогою меліорації можна поліпшити якість землі та додатково включити деякі землі в сільськогосподарський оборот, але ці зміни будуть незначними порівняно із загальною кількістю землі. Отже, залишається в си­лі та основна особливість, що кількість землі та природних ресурсів загалом жорстко обмежена і жодні коливання ціни або інші фактори не в змозі збіль­шити обсяги пропонування. Фіксований характер пропонування землі озна­чає, що ціна землі і, відповідно, доходи землевласників мають природу еко­номічної ренти і що єдиним фактором, який впливає на величину земель­ної ренти, є попит. Пропонування відіграє пасивну роль.

С ільськогосподарський попит на землю, як і на інші фактори виробницт­ва, є похідним від попиту на продукцію, яка виробляється за допомогою да­ного ресурсу, та загалом від ситуації, що складається на ринку готової про­дукції. Крива попиту плавно спадає, відображаючи дію закону спадної ро­дючості землі, а також падіння ціни на готову продукцію в умовах роз­ширення обсягів її виробництва. Земля виступає в своєму первинному стані як безкоштовний дар природи. Можливість альтернативного використання землі підвищує орендну пла­ту. Наприклад, якщо на одну і ту ж ділянку попит пред'являє фермер - для сільськогосподарського використання, і будівельник, то власник землі здасть землю в оренду тому, хто має вищу готовність платити, тобто згоден платити більшу орендну плату.

Крива сукупного попиту на землю утворюється як горизонтальна сума сільськогосподарського і несільськогосподарського попиту.

80.Рента: зміст та види. Визначення ціни землі.

Рента – це будь-який платіж за використання ресурсу, пропозиція якого жорстко обмежена.

До цього часу ми в аналізі виходили з припущення про однакову якість землі і однорідне її використання. Але на практиці ділянки землі мають різну родючість і різне розташування з точки зору наближеності до ринку, транспортних умов і т.п. Як ми згадували, існує багато альтернативних варіа­нтів використання землі. Тому окремі підприємства змушені сплачувати рен­тні платежі, щоб виключити можливість альтернативного її використання, утримати землю в даній сфері застосування. Ці необхідні виплати вважають­ся витратами виробництва. Тому з точки зору суспільства рента - це надли­шок, а з точки зору окремого фермера, - це витрати, які необхідні, щоб не допустити альтернативного використання землі. Більш родючі ділянки, або невигідні за місцем розташування дають землевласникам більші рентні дохо­ди.

Визначення ринкової ціни землі, якщо вона продається, а не здається в оренду, має певні особливості, пов'язані з тим, що земля - це безстроковий вічний актив, який не зношується повністю від тривалого використання. За принципом дисконтування неможливо визначити сучасну вартість платежу, який можна одержати від використання землі, наприклад, через кілька сотень років. Та це і недоцільно, тому що основна сума доходів припадає на най­ближче майбутнє, а далі сума сучасної вартості стає мізерною, тому нею мо­жна знехтувати.

Для обчислення ціни землі Рn застосовують просту формулу:

Pn=(Rn/i)*100%

Rn – сума земельної ренти

i-ставка проценту.

Це означає, що ділянка землі продається за таку суму, яка, якщо буде по­кладена в банк під очікувану ставку проценту, принесе доход такої ж величи­ни, як і земельна ділянка.