Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

62 Дуополія Курно

Припущення:

  1. 2 фірми  однакової сили виступають з пропозицією.

  2. виробляють однаковий товар;

  3. ф-я попиту відома і відповідна ф-я „ціна - збут”.

P(Q)=Q-bQ

  1. рішення відносно V випуску приймають одночасно 2 фірми і воно залежить від сукупної пропозиції галузі

  2. MC=0

Обсяг max випуску кожної ф. врахов. умови max прибутку Q=q1+q2

TR1=P(Q)q1=(a-b(q1+q2))q1

TR2=P(Q)q2=(a-b(q1+q2))q2

MR=MC=>MC=0=>MR=0

MR1=dTR1/dq1=a-2bq1-bq2=0

MR2=dTR2/dq2=a-2bq2-bq1=0

Функція реагування – скільки буде випускати І ф. в залежності скільки буде випускати ІІ ф.

Cрівновага (т. Неша) Курно.

Вирішуючи с-му рівнянь визначимось з рівноважним обсягом фірми.

63.Рівновага Бертрана

Дуополісти Бертрана у всьому подібні дуополістам Курно, відмінно лише їхнє поводження. Дуополісти Бертрана виходять із припущення про незалежність цін, установлюваних один одним, від їх власних цінових рішень. Інакше кажучи, не випуск суперника, а призначена їм ціна є для дуополіста параметром, константою.

У зв'язку зі зміною керованої змінної (з випуску на ціну) і ізопрофіти, і криві реагування будуються у двомірному просторі цін, а не випусків. Змінюється і їхній економічний зміст. Тут ізопрофіта, або крива рівного прибутку, дуополіста 1 – це безліч точок у просторі цін (Р12), що відповідають комбінаціям цін Р1, і Р2, що забезпечують цьому дуополісту ту саму суму прибутку. Відповідно ізопрофіта дуополіста 2.

Ізопрофіти дуополіста 1 опуклі до осі його ціни (Р1), а дуополіста 2 до осі його ціни (Р2).

Рівновага Бертрана визначається перетином кривих реагування обох дуополістів в просторі цін.

Криві реагування Бертрана висхідні. Це значить, що ціни дуополістів Бертрана мають виражену тенденцію до зближення на противагу випускам дуополістів Курно.

Маршрут в крапку В-N виявиться подібний до маршруту дуополістів Курно. Оскільки продукція обох дуополістів однорідна, кожний з них захоче в стані рівноваги той самий рівень її ціни. У противному випадку дуополіст, що призначив більш низьку ціну, захопить весь ринок. Тому рівновага Бертрана характеризується єдиною ціною, що належить у двомірному просторі цін лучу, що виходить із початку координат під кутом 45°.

У стані рівноваги Бертрана Р*=МС кожного з дуополістів. В цьому випадку загальний галузевий прибуток буде нульовим.

Ринковий попит представлений лінійною функцією P=a-bQ, де Q=q1+q2. Тоді зворотна функція попиту буде: Q=q1+q2=(a/b)-(P/b).

Якщо при даній ціні дуополіста 1, Р1>MC, дуополіст 2 встановлює ціну Р2>MC, залишковий попит дуополіста 1 буде залежати від співвідношення цін Р1 і Р2. А саме при Р12, всі покупці, притягнуті більше низькою ціною, перейдуть до дуополіста 2. Навпаки, при Р12 весь ринковий попит виявиться захопленим дуополістом 1. У випадку Р12, ринковий попит виявиться поділеним між ними порівно й складе (a/b-P/b)0.5 для кожного.

На мал. функція попиту дуополіста 1 відображена такою, що має розрив (АВ) крива попиту DP2ABD'. Якщо дуополіст 2 встановить ціну Р2, то попит на продукцію дуополіста 1 виявиться нульовим, що відповідає вертикальному сегменту (DP2) його кривій попиту. При Р12 ринок буде поділений порівно (сегмент Р2А буде належати дуополісту 1, а сегмент АВ дуополісту 2). Нарешті, якщо дуополіст 1 відповість на Р2 зниженням своєї ціни нижче цього рівня, він захопить весь ринок (сегмент BD'). З мал. видно, що кожне із підприємств-дуополістів може залишатися рентабельним, потроху знижуючи ціну з метою збільшення своєї частки ринкового попиту доти, поки не буде досягнута рівність Р12=MC, яке й характеризує стан рівноваги Бертрана.