Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

10. Пропозиція та фактори, що її визначають. Функція пропозиції

Пропозиція – це к-ть товарів, яка перебуває на ринку або може бути доставлена на ринок; визначається виробництвом. Розрізняють індивід. S, або S окремої фірми, та ринковy S, яка склад. з суми обсягів індивід. S. На рішення фірм щодо S в першу чергу впливає ціна. Конкретна кількість товару, яку продавці бажають та можуть продати на ринку за деякий період часу за певного значення ціни називається обсягом S. З-н S твердить: обсяг S зростає з підвищенням ціни і скорочується зі зниженням ціни. Математичним виразом закону пропонування є функція пропонування: QS=f(P). Графічним відображенням функції пропонування є крива S.

Зміни ціни спричиняють зміни в обсязі S ,що графічно відповідає руху між точками на даній кривій S. Нецінові детермінанти спричиняють зміни у S, що графічно відповідає зміщенню всієї кривої S праворуч-вниз, якщо S зростає, і ліворуч-вгору, якщо пропонування скорочується До нецінових детермінант S належать: ціни ресурсів; технології виробництва; к-ть продавців на ринку; податки; зміни цін інших товарів; очікування зміни цін. З врахуванням нецінових детермінант функція S може бути представлена формулою: QS = f(P, NS), де NS – нецінові детермінанти S.

11. Взаємодія попиту та пропозиції. Ринкова рівновага.

Ринкова рівновага:”В умовах ринкової економіки взаємодія конкурентних сил приводить до синхронізації цін попиту та цін пропозиції, що обумовлює рівноважність цін попиту і пропозиції.

Р –ціна; Q – обсяг попиту; D – крива попиту; S – крива пропозиції; Е – точка перетину кривої попиту та кривої пропозиції, яка визначає рівноважну ціну (Ре) та рівноважний обсяг попиту та пропозиції (Qе). Це точка рівноваги (Е). В цій точці обсяг пропозиції буде дорівнювати обсягу попиту (Qe), завдяки чому встановлюється ціна (Ре), яка однаково задовольняє і покупців і продавців. Рівноважна ціна (Ре) – ціна, що урівноважує попит і пропозицію внаслідок взаємодії конкурентних сил. Якщо ціна буде нижчою, ніж Ре, надлишок попиту буде піднімати її догори (конкуренція покупців) і створювати дефіцит; якщо ціна буде вищою, ніж рівноважна Ре, пропозиція перевищить попит, створиться надлишок пропозиції (конкуренція продавців), внаслідок чого ціна буде знижуватися до рівня рівноваги.

Рівноважна ціна та рівноважний попит мають місце на рівні, де кількість товару, яку виробники можуть і бажають поставляти, дорівнюють обсягу товару, який покупці можуть і хочуть купувати. На конкурентному ринку ця рівновага досягається на перетині кривих попиту (D) та пропозиції (S). При ціні рівноваги (Ре) немає ані надлишку, ані дефіциту.

Л.Вальрас розглядав питання рівноваги за допомогою зміни цін: “модель коригування ринкових цін”. А.Маршал же відштовхувався від динаміки обсягів товару, не чіпаючи цін: “модель коригування випуску”.

Ціни сприяють швидкому обміну інформацією в процесі узгодження на ринку економічних інтересів продавців і покупців.

12.Еластичність – це здатність попиту адаптуватися до зміни ринкових умов

Е = %y./%x = y./x *x/y

Еластичний попит по доходу відображає залежність зміни попиту при зміні індивідуального чи середнього доходу. Коефіцієнт еластичності – це відношення зміни попиту у % до зміни доходу у %.

ЕDI = %QD/%I = QD/I * I/Q

EDI>0 - I=>Q - Нормальний, поділяється на 3 групи

0<EDI<1 - Товари 1-ї необхідності

EDI=1 - Товари 2-ї необхідності

EDI >1 - Предмети роскоші

EDI <0 - Неякісні (інферіорні) товари

Фактори,що впливають на Е:1)наявність товарів замінників;2)універсальність використання;3)фактор часу;4)частка витрат в бюджеті на даний товар;5)рівень доходу споживача(дох зростає =еластичний, спадає = нееластичний);6)консерватизм споживача; 7)невідкладність у задоволенні проблеми (ліки - нееласт)