Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

38.Мікроекономічний аналіз ринкового середовища.

Теорія галузевих ринкових структур була розроблена в середині 19.ст.. дослідження в цій області спрямовувалися на вивчення і аналіз державної політики, регулювання або дерегулювання в окремих галузях суспільного виробництва і інфраструктури, підтримки конкуренції через антитрестівську політику та політику вільної торгівлі. Теорія ринкової структури пройшла в своєму розвитку кілька етапів.

1817-1915 – розробка перших антимонопольних антитрестівських законів, створення перших органів з регулювання конкуренції.

1933-1940 – активізація ринкових структур, переоцінка дійсної ролі ринкової конкуренції.

70-ті – повний сплеск інтересу до ринкових структур. Це пов’язано з 4-ма причинами:

  • Зростання скептизму щодо можливості державного регулювання економіки, що викликало масове дерегулювання (повернення до політики вільного ринку)

  • Усвідомлення, що структура ринку істотно впливає на зовнішню торгівлю (монополізація ринку призводить до викривлення міжнародної торгівлі)

  • Сумніви з приводу здатності промислових фірм адаптуватися і адекватно реагувати на зміни умов ринку (характерно для Європи та Північної Америки)

  • Посилення дебатів щодо характеру зв’язку між структурою ринку і параметрами його результативності.

Ефективна результативність має параметри:

  • Рішення про те, що, як виробляти повинне бути ефективне в двох площинах (обмежені ресурси не повинні дарма витрачатися; пропозиція повинна дорівнювати попиту якісно і кількісно)

  • Діяльність виробника повинна бути прогресивною (максимальне використання науки та техніки – для зниження собівартості продукції)

  • Гармонійне використання ресурсів, особливо трудових

  • Розподіл доходу має бути справедливим.

Для аналізу ринкових структур було розроблено ряд базових моделей.

У 30-ті роки Едвардом Мейсоном була розроблена модель, яка пізніше була удосконалена. Вона носить назву «Структура – поведінка – результативність»

І. попит і пропозиція

Пропозиція :1.Сировина.2.технології.3.тривалість користування продуктом.4.собівартість одиниці випуску.5.ділові відносини між підприємствами.6.сила профспілок.7.правове регулювання.

Попит6:1.характер продукту.2.цінова еластичність попиту.3.циклічність попиту.4.метод закупок.5специфіка маркетингу на цьому ринку.

ІІ. Структура ринку.

  1. кількість продавців, покупців.2.диференціація продукту, ступінь замінності продукту.3.бар’єри входу – виходу на ринок.4.структура затрат.5.вертикальна інтеграція.6.диверсифікація.

ІІІ. Поведінка.

  1. цінова стратегія.2.продуктова стратегія.3.дослідження, інновації.4.інвестиції у виробництво.

IV. Результативність – параметри, записані вище.

V. державна політика.

39. Предмет і методи аналізу ринкових структур.

- Парадигма «структура-поведінка-результат» - існування прямої (і зворотного) зв'язку між структурою ринку, поведінкою фірм і результативністю функціонування ринку (можливість передбачати параметри функціонування ринку після аналізу його структури, базових умов і поведінки фірми). У рамках цього підходу функціонування галузі трактується як результат поведінки продавців і покупців, яке у свою чергу визначається структурою ринку. Сукупність характеристик ринку визначає його структуру або тип ринку. 1 підхід - акцент на поведінці виробників (пасивна роль покупців).

-Ідентифікація ринку залежить від широти або вузькості завдання його кордонів.

-Критерій Дж. Робінсон: ринок включає однорідний товар і його замінники до того моменту, коли не буде знайдено різкий розрив (проломи) в ланцюзі товарних субститутів. Ці проломи визначають межі ринку в околицях даного товару.

-Концентрація відображає відносну величину і кількість фірм, діючих у галузі. Рівень концентрації впливає на поведінку фірм на ринку: чим вище рівень концентрації, тим більшою мірою фірми залежать один від одного. Чим менше фірм на ринку, тим більше схильність до співпраці, тим менш конкурентний ринок.