Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

70.Пропозиція на ринках факторів виробництва. . Пропозиція на ринках факторів виробництва

Обсяг пропонування праці в економіці визначається на основі ін­дивідуальних рішень окремих робітників. Основним чинником, що впли­ває на рішення максимізуючого корисність часу робітника, є годинна ставка заробітної плати. Крива індивідуального пропонування праці може бути висхідною, якщо за зростання ставки зарплати ефект заміни дозвілля працею переважає ефект доходу, який скорочує пропонування праці. На конкурентному ринку праці пропонування праці для фірми абсолютно еластичне. Крива ринкового пропонування праці є типовою висхідною.

Якщо ринки ресурсів і готової продукції досконало конкурентні, в суспільстві досягається ефективний розподіл ресурсів: граничні видатки на ресурс рівні цінності граничного продукту ресурсу.

Капітал - благо тривалого користування, тому важливе значення в теорії ринку капіталу має фактор часу.

Пропонування капітальних послуг у короткостроковому періоді відображає обмежений запас фізичного капіталу на даний період і за­звичай абсолютно нееластичне. Довгострокове пропонування капіта­льних послуг може бути абсолютно еластичним.

Особливості функціонування ринку землі пов'язані з тим, що за­гальні обсяги її пропонування не можна збільшити чи зменшити, зва­жаючи на підвищення або зниження ціни землі. її пропонування абсо­лютно нееластичне.

71. Вплив структури ринку фактору виробництва і кінцевого продукту на обсяги попиту та пропозиції.

Попит на ринку факторів виробництва формується в складних умовах пе­реплетіння різних ринкових структур, що їх представляють покупці і продав­ці ресурсів. Так, на досконало конкурентному ринку ресурсів може з'явитись як покупець фірма, що функціонує в умовах конкурентного ринку готової продукції, а може з'явитись нокупець-монополіст або олігополіст. Ці покупці будуть поводитись по-різному, тому що конкурентна фірма має необмежений абсолютно еластичний попит на свою продукцію і продає її за однаковою ці­ною, а фірми ринку недосконалої конкуренції мають спадну криву попиту і збільшення обсягів продажу ними можливе лише за рахунок зниження ціни готової продукції. В цих ситуаціях віддача від ресурсів і відповідно попит на них значно відрізняються.

Можливі й інші ситуації. Існує монопольний ринок ресурсів, де покупця­ми будуть конкурентні фірми, а продавцем - єдиний їх власник, наприклад, профспілка на ринку праці. Особлива ситуація виникає, коли на ринку фак­торів виробництва протистоять один одному монополіст і монопсоніст.

Конкурентні ринки ресурсів, як і інші ринки досконалої конкуренції, ре­гулюються силами попиту і пропонування.

На конкурентному ринку праці пропонування праці для фірми абсолютно еластичне. Крива ринкового пропонування праці є типовою висхідною.

72. Особливості ціноутворення на ринку ресурсів. Правило Хоттелінга.

В умовах ринкової економіки ціна визначається співвідношенням попиту та пропозиції.

Ринки факторів виробництва вважаються вторинними по відношенню до ринків готової продукції, тому що стан перших визначаються станом других.

Процес ціноутворення на ринках багато в чому залежить від типу ринку, у рамках якого діє відповідний суб'єкт торгівлі. Сучасному ринку характерна множинність цін.

Процес ціноутворення складається з декількох етапів: 1. Виявлення зовнішніх по відношенню до підприємства чинників, що впливають на ціни. 2. Постановка цілей ціноутворення. 3. Вибір методу ціноутворення. 4. Розробка цінової стратегії. 5. Ринкове коректування цін. 6. Страхування ціноутворення від несприятливих зовнішніх дій.

Основними чинниками, що впливають на ціни, є споживачі, ринкове середовище, учасники каналів руху товару (постачальники товарів, енергії і тому подібне), держава.

Ринок праці або ринок робочої сили дозволяє її вільний продаж за ринковою ціною, яка є ціною угоди між постачальником робочої сили і наймачем з врахуванням передбаченого законом мінімальної заробітної плати. Інструментом, регулюючим стосунки в умовах ринку між працівником і наймачем, є контракт, що добровільно укладається. Ринок праці - ринок, на якому в результаті взаємодії попиту на працю і пропозиції трудових послуг формується ціна на трудові ресурси. Існує ряд чинників, які впливають на рівень попиту на трудові послуги і їх пропозицію.

Ринки капіталу і природних ресурсів. Попит на капітальні засоби існуватиме тоді, коли дохід від вкладення в них перевищуватиме відсоток від володіння коштовними паперами. Якщо величина відсотка знижується, то попит на засоби виробництва зростає. Ціни на ці ресурси визначаються шляхом взаємодії пропозиції ресурсів домогосподарствами і попитом на них з боку підприємств.

Правило Хотеллінга пропонує вирішення дилеми Хотеллінга. Воно дає відповідь на питання, яким має бути оптимальний видобуток кінцевого в своїх запасах ресурсу. Правило свідчить: оптимальність видобутку ресурсу досягається, якщо нетто ціна одиниці ресурсу (підкупна ціна за вирахуванням витрат на видобуток), що залишається, зростає темпами, рівними поточної процентної ставки.