Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

2. Визначення гранично допустимих викидів в атмосферу з метою розробки розділу екологічного паспорта щодо впливу підприємства на атмосферне повітря.

Після проведення інвентаризації джерел викидів наступним

етапом перед складанням екологічного паспорта промислового підприємства є відповідно до ст.8 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" ( 2707-12 ) розробка проекту нормативів гранично допустимих викидів (далі - ГДВ) забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел.

Проект нормативів ГДВ є основним документом, в складі якого затверджуються нормативи ГДВ і заходи по їх досягненню.

Нормативи ГДВ встановлюються на 5 років. У випадку необхідності коригування нормативів ГДВ по одній із речовин або встановлення нормативів на речовини, які їх не мають, нормативи гранично допустимих викидів розробляються згідно з встановленим порядком і оформляються у вигляді додатка до раніше затвердженого проекту.

Проект нормативів ГДВ складається з двох самостійних частин. Перша частина містить пояснювальну записку і табличний матеріал. Друга - розрахунки концентрацій в атмосферному повітрі забруднюючих речовин, які містяться у викидах підприємств виконані на електронно-обчислювальній машині (далі - ЕОМ).

Розділи пояснювальної записки проекту нормативів ГДВ розмішуються в такій послідовності:

Титульний лист проекту нормативів ГДВ забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел підприємства.

Вступна частина, в якій наводиться перелік основних документів, на підставі яких розробляється проект нормативів ГДВ; підстава для проведення робіт по нормуванню викидів на даному підприємстві: наказ, його номер та ін.; назва організації, що проводить роботи по нормуванню викидів, її поштова адреса та ін., вказуються прізвища відповідальних виконавців.

Загальні відомості про підприємство.

Загальні відомості про підприємство вміщують повну назву підприємства, його поштову адресу, реквізити, прізвища і телефони керівників підприємств і відповідальних працівників служб охорони природи. Кількість виробничих майданчиків, їх адреси. Взаєморозташування підприємства та об'єктів, що межують з ним -житлових масивів, промислових зон, лісів, сільськогосподарських угідь, транспортних магістралей і т.д.

На генеральний план підприємства наносяться джерела викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря.

Складається ситуаційна карта-схема на якій вказується розміщення підприємства з нанесенням на ній меж санітарно-захисної зони, селітебної території, зон відпочинку, координатної сітки, стаціонарних постів спостережень за забрудненням атмосферного повітря органів держконтролю і держнагляду, розташованих в зоні впливу підприємства, Держкомгідромету України. Ситуаційна карта-схема повинна характеризувати ситуацію зони впливу підприємства в радіусі не менш 50 висот труб найвищої труби, але не менш 2 км.

Характеристика підприємства як джерела забруднення атмосферного повітря включає стислу характеристику технології виробництва і технологічного обладнання, опис продукції, яка випускається підприємством, основну вихідну сировину, витрату основного і резервного палива з точки зору забруднення атмосферного повітря. При цьому необхідно враховувати наявність у викидах усіх забруднюючих речовин, які утворюються в технологічному процесі, як на даний момент, так і на перспективу. Інформація надається відповідно до таблиць 2.1, 2.2.

Таблиця 2.1 – Перелік забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря

№ п/п

Найменування речовин

ГДК, м.р., мг/м3

Клас небезпеки

Потужність викидів забр.речовинт/рік

1

2

3

4

5

Таблиця 2.2. – Параметри джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Номер джер. викиду

Найменування джерела викиду

Кількість годин роботи обладнання

Параметри джерел викидів

Координат джерелана карті-схемі, м

Висота , м

Діаметр, м

Точкового

2-го конця

І

П

І

П

І

П

X1

Y1

X2

Y2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Характеристика пилогазоповітряної суміші на виході

Код забр. речов.

Найменовання забруднюючої речовини, що надходить в атмосферу

Концентрація забруднюючої речовини мг/м3

Об’ем, м3

Шидкість, м/с

Температура, 0С

Максимальна

Середня

І

П

І

П

І

П

І

П

І

П

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Потужність викиду

г/с

т/рік

І

П

І

П

25

26

27

28

Аналіз відповідності технології, яка використовується на діючих виробництвах, роботі газоочисного устаткування науково-технічному і галузевому рівню з точки зору відповідності діючим нормативам утворення забруднюючих речовин, які відводяться у атмосферне повітря при експлуатації технологічного та іншого обладнання.

Перспектива розвитку підприємства враховує дані про зміну продуктивності підприємства, відомості про ліквідацію виробництв, джерел викидів, будівництв нових технологічних ліній і агрегатів. Загальні відомості про основні перспективні напрямки повітроохоронних заходів, терміни проведення реконструкції, розширення і введення в дію нових виробництв, цехів та ін.

Обгрунтування повноти і достовірності вихідних даних (г/сек, т/рік), прийнятих для розрахунку нормативів ГДВ, проводиться з використанням матеріалів інвентаризації, еколого-технічних нормативів, технологічних регламентів, техніко-економічного аналізу прийнятих технологічних та інших заходів по охороні атмосферного повітря їх відповідності передовим вітчизняним і зарубіжним науковим, технічним і експлуатаційний досягненням за ступенем очистки, викидів на одиницю продукції та ін.

Організація робіт по проведенню розрахунків концентрацій в атмосферному повітрі забруднюючих речовин, які містяться у викидах підприємств виконуються тільки на ЕОМ. Розрахунки розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі проводяться тільки за програмами РІЗА, які погоджені з Мінекобезпеки України. Вказується найменування програм розрахунку розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Приводяться метеорологічні характеристики і коефіцієнти, які визначають умови розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Розмір розрахункового прямокутника повинен бути в радіусі до 50 висот найвищого джерела викиду, але не менше ніж 2 км, конкретно визначається згідно з п.2.19. ОНД-86 з кроком сітки залежно від класу підприємства, а саме:

1, 2 клас - 250.. м

3 клас - 100.. м

4 клас - 50..м

5 клас - 2.5..м

Для визначення концентрації на межі нормативної (по СН 245-71) санітарно-захисної зони або жилої забудови, яка розташована на території СЗЗ, проводиться розрахунок в точках на межі нормативної СЗЗ. При цьому за розрахункову точку приймається точка перетину нормативної СЗЗ з координатною сіткою. Крок сітки береться залежно від класу підприємства.

Розрахунки розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на ЕОМ проводяться:

- на існуючий період з метою визначення зони впливу джерел даного підприємства;

- на період досягнення нормативів ГДВ з урахуванням природоохоронних заходів по їх досягненню.

За результатами розрахунку розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на ЕОМ визначається перелік джерел викидів, вклад яких в рівні забруднення в приземному шарі в будь-якій точці за межами виробничого майданчика складає більше 0.1 ГДК. Побудова розрахункової санітарно-захисної зони і зіставлення її з нормативною за СН 245-71. Необхідність розрахунку СЗЗ визначається згідно п.8.6.2. ОНД-86 та діючими Санітарними правилами по охороні атмосферного України, Головним державним санітарним лікарем України.

Пропозиції по нормативах гранично допустимих та тимчасово погоджених викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря по кожному джерелу і інгредієнту оформляються у відповідності з таблицею 2.3.

Таблиця 2.3 - Пропозиції по нормативах гранично допустимих та тимчасово погоджених викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

№ п/п

Назва речовини

Номер джерела викиду

Нормативи викидів забруднюючих речовинг/с

Гранично допустимий викид, г/с

200

200

200

200

200

1

2

3

4

5

6

7

8

9

При цьому окремо виділяються:

- джерела викидів, вклад яких в рівні забруднення в приземному шарі в будь-якій точці за межами промплощадки складає більше 0.1 ГДК (таблиця 2.4.).

Таблиця 2.4.- Перелік джерел викидів, вклад яких в рівні забруднення в приземному шарі атмосферного повітря складає більш 0,1 ГДК

Номер джерела викиду

Найменування забруднюючої речовини

Концентрация в приземному шарі атмосфери

В долях ГДК

мг/м3

1

2

3

4

На підприємстві повинен бути організован контроль за дотриманням нормативів ГДВ на підприємстві.

Контроль за дотриманням нормативів ГДВ на підприємстві підрозділяється на такі види:

- безпосередньо на джерелах викиду;

- по фактичному забрудненню атмосферного повітря на спеціально вибраних контрольних точках (постах) Держкомгідромету України або постах, встановлених підприємством на межі санітарно-захисної або селітебної зони району міста, в якому розташовано підприємство, по узгодженню з Держкомгідрометом та органами Міністерства охорони здоров'я України.

До складу розділу по контролю за дотриманням нормативів ГДВ безпосередньо на джерелах викидів входить перелік речовин, які підлягають контролю. Приводиться перелік методик, які використовуються при контролі за додержанням встановлених нормативів викидів. Для забруднюючих речовин, для яких на час розробки нормативів ГДВ методики контролю не розроблені, організація, що розробляє нормативи ГДВ для підприємства, дає рекомендації по їх розробці. У випадку недоцільності або неможливості визначення викидів забруднюючих речовин експериментальними методами, приводиться обгрунтування використання розрахункових балансових методів, питомих викидів та ін. При цьому в проекті нормативів ГДВ розробляються рекомендації по контролю за дотриманням встановлених нормативів викиду по забруднюючих речовинах для основних джерел викиду. План-графік контролю за дотриманням нормативів ГДВ (ТПВ) на джерелах викидів і в контрольних точках оформляється у відповідності з таблицею 2.5. Періодичність контролю встановлюється згідно з Типовою інструкцією по організації системи контролю промислових викидів в атмосферне повітря в галузях промисловості. Контроль за дотриманням нормативів ГДВ по фактичному забрудненню атмосферного повітря на спеціально вибраних контрольних точках проводиться всіма підприємствами. Контрольні значення приземних концентрацій забруднюючих речовин для контролю нормативів ГДВ (ТПВ) оформляються у відповідності з таблицею 2.5.

Таблиця 2.5 - Контрольні значення приземних концентрацій забруднюючих речовин для контролю нормативів ГДВ

Номер джерела викиду

Номер контрольної точки

Виробництво, участок, цех

Найменовання речовини, яка котролюється

Дозволений викид забруднюючої речовини

Періодичність контролю

Назва методики визначення забр. речов.

Организація, яка проводить вимірювання

мг/м3

г/с

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Основою для розробки розділу екологічного паспорта промислового підприємства щодо впливу його діяльності на атмосферне повітря є погоджені і затверджені основні показники виробництва, проекти землевідведення, проекти розрахунків гранично допустимих викидів. Інформація надається у вигляді таблиць 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11, 2.12.

Таблиця 2.6 - Цехи і виробничі об'єкти

Найменування виробничого об'єкту (цехи, корпуси), встановлена потужність

Найменування продукції, що випускається

Код продукції

Одиниці вимірювання

Об'єм продукції, що випускається

за планом

фактично

1

2

3

4

5

6

Таблиця 2.7 - Використання земельних ресурсів

Земельне відведення, га

Санітарно-захисна зона

Відведення земель в тимчасове користування, га

всього

зокрема

всього

зокрема

під будівлі, споруди

тверді покриття території

сховища, звалища, відвали твердих відходів

накопичувачі стічних вод

газони, озеленення

склади будівельних матеріалів

дороги

трубопроводи

лінії електропередачі

інші лінійні споруди

основного виробництва

допоміжного виробництва

Адміністративно-побутового призначення

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Таблиця 2.8 - Витрата сировини і допоміжних матеріальних

ресурсів по видах продукції

Найменування виду сировини, допоміжних ресурсів

ГОСТ або ТУ

Хімічний склад по Госту або аналізу

Найменування продукції з використовуваної сировини

Одиниці вимірювання

Витрата сировини на одиницю продукції

Загальне споживання за рік

за планом поточного року

за фактом звітного року

1

2

3

4

5

6

7

8

Таблиця 2.9 - Витрата енергоресурсів по видах продукції

Найменування виробництвав

Види енергоносії\ в,

Електроэнергія

Газ

Мазут

Вугілля

Інші види палива

Теплова енергія

усього

на одиницю продукції

усього

на одиницю продукції

усього

на одиницю продукції

усього

на одиницю продукції

усього

на одиницю продукції

усього

на одиницю продукції

у тому числі

від котельної

за рахунок вторинних ресурсів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Таблиця 2.10 а) Характеристика джерел виділення і викидів шкідливих речовин в атмосферу

Найменування джерела викидів (висота, діаметр або розміри перетину гирла, довжина)

Номер

джерела

викидів

Найменування виробництва і джерела

виділення шкідливих речовин

(агрегат, установка і т.п.)

Найменування шкідливих

речовини

Код

шкідливої

речовини

Кількість шкідливих речовин,які над-

ходять від

джерела виділення.

т/рік

Найменування

пилогазопоглинаючого

устаткування, його оснащеність приладами

контролю

КПД,%

Капітальні вкладення, тис. у.о.

Кількість шкідливих речовин, що викидаються в атмосферу

Параметри газоповітряної суміші джерела викидів

по

проекту

фактично

витрати на газоочистку, тис.

у.о /рік

максимальне. г/с ГДВ

сумар-

не т/рік

ГДВ

на одиницю

продукції, т/рік

об'єм.

м3

температура, 0С

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

б) Характеристика викидів шкідливих речовин в атмосферу (в цілому по підприємству, т/рік

Шкідлива речовина

Кількість шкідливих речовин, що відходять виділення (фактично)

Зокрема

З тих, що поступили на очищення

Всього викинуто в атмосферу фактично

Уловлено і знешкоджувано у відсотках до загальної кількості шкідливих речовин

Дозволений викид (ліміт викиду)

Перевищення ліміту викиду

код

найменування

виділяється без очищення

поступає на очисні установки

уловлено і знешкоджувано

з них утилізовано

т/год

услмовні. т/рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12