Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

Питання 4.1.

Чи обов’язкове  заповнення  форм екологічного паспорта примислового підприємства щодо характеристики водокористування?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.1.

Так – відповідь вірна, тому що екопаспорт побудований на принципах, які включають єдиний системний підхід до проблеми охорони навколишнього середовища. Заповнюються усі форми екопаспорта, у тому числі і ті, котрі стосуються водокористування.

Ні – відповідь невірна, тому що екопаспорт є первинною базою даних по повітрю, грунту, відходам, а також воді і є обов’язковим для усіх природокористувачів.

Питання 4.2. Чи можна віднести воду до корисної копалини?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.2.

Так – відповідь вірна, вода – це сама дорогоцінна копалина. Важко оцінити роль і значення води в господарській діяльності людини. Без води неможливо виплавляти метал і випікати хліб, вироблювати електроенергію і займатися землеробством, переробляти нафту і виготовляти ліки, будувати будинки і виробляти пластмаси, добувати руду і робити машини.

Ні – відповідь невірна. Вода- це не просто мінеральна сировина, це не тільки засіб для розвитку промисловості і сільського господарства; вода – це діючий провідник культури, це жива кров, що створює життя там, де його не було.

Питання 4.3. Чи можливо використовувати природну воду у технологічному виробництві не знаючи її якісних характеристик?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.3.

Так – відповідь невірна, тому що в залежності від водокористувачів до природної води пред’являються найрізноманітніші вимоги, які обумовлені умовами її використання у технології виробництва.

Ні – відповідь вірна. У воді присутні домішки - мінеральні і органічні речовини в іонному, молекулярному, комплексному, колоїдному і зваженому стані, які обумовлюють сукупність властивостей якості води, котрі визначають її використання у технологічному процесі.

Питання 4.4. Чи існує класифікація домішок природних вод у залежності від їх фізико – хімічного стану, обумовленого дисперсністю?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.4.

Так – відповідь вірна. Академіком Кульським запропонована класифікація домішок природних вод у залежності від їх фізико – хімічного стану, обумовленого дисперсністю.

Ні – відповідь невірна, тому що забруднення по дисперсності розділені на 4 групи, 1 -а і 2-а – утворюють гетерогенні системи, а 3 -я і 4 -а – гомогенні.

Питання 4.5. Чи законодавство України в галузі водокористування водних ресурів встановлює нормативи?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.5.

Так – відповідь вірна. Водний Кодекс України встановлює загальні вимоги до властивостей і складу води водних об’єктів в залежності від виду водокористування.

Ні – відповідь невірна. Законодавство України в галузі використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів встановлюють такі нормативи:

1) нормативи екологічної безпеки водокористування;

2) екологічний норматив якості води водних об'єктів;

3) нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин;

4) галузеві технологічні нормативи утворення речовин, що скидаються у водні об'єкти.

Питання 4.6. Історично сформоване розміщення виробничих комплексів у районі житлової забудови населених місць є оптимальним?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.6.

Так – відповідь невірна, тому що історично сформоване розміщення виробничих комплексів у районі житлової забудови населених місць не є оптимальним.

Ні – відповідь вірна, тому що системи водокористування в агломераціях є спільними для житлової і промислової зони. Тому прийнято розглядати два типи взаємозалежних водогосподарчих об'єктів - населений пункт із промисловістю й окремо промпідприємство.

Питання 4.7. Чи проводиться віднесення придатності води до тієї або іншої категорії водокористування на основі комплексної оцінки якості води?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.7.

Так – відповідь вірна, тому що в залежності від категорії водокористування визначається індекс якості поверхневих вод, який характеризує комплексну оцінку якості води.

Ні – відповідь невірна, тому що встановленні для води водяного об'єкта сукупності допустимих значень показників її складу і властивостей надійно забезпечують здоров'я населення, сприятливі умови водокористування.

Питання 4.8. Чи загальне водокористування здійснюється без одержання на нього дозволу від органів регулювання і управляння водяними ресурсами?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.8.

Так – відповідь вірна, тому що загальне водокористування передбачає користування водяними об'єктами без застосування споруджень або технічних устроїв, що впливають на стан водних ресурсів, а на таке водокористування дозволи не потрібні.

Ні – відповідь невірна, тому що згідно українського природоохоронного законодавства пляжі, місця рибної ловлі (загальне водокористування) є місцями відпочинку, на які не потрібні спеціальні дозволи.

Питання 4.9. Чи видається на спеціальне водокористування органами охорони і регулювання водних ресурсів дозвіл?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.9.

Так – відповідь вірна. Згідно Водного Кодексу України на спеціальне водокористування видається дозвіл органами охорони і регулювання вод після узгодження водокористувачами своїх претензій з організаціями - санепіднагляд, рибнагляд, геологічна служба.

Ні – відповідь невірна, тому що спеціальним водокористуванням є користування водяними ресурсами з застосуванням споруджень або технічних устроїв. До нього належить користування водяними об'єктами або їхньою частиною для задоволення питних і побутових потреб населення, потреб у воді сільського і рибного господарства, промисловості, енергетики, водяного транспорту, лісосплаву, а також для скидання стічних вод. Для такого водокористування потрібен дозвіл.

Питання 4.10. Чи вартість на споживання свіжої води в умовах ринкової економіки впливає на водокористування?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 4.10.

Так – відповідь вірна. В умовах ринкової економіки, коли вартість стає реальною і вагомою, підприємству чи будь-якому іншому власнику економічно вигідніше вести водяне господарство по мінімуму споживання свіжої води, дані які відбиваються в екопаспорті підприємства.

Ні – відповідь невірна, тому що існує кошторис - основні базові ставки відшкодування витрати водних ресурсів, чим більше підприємство витрачає свіжої води, тим більше плате, а тому підприємство буде зацікавлене в проведенні заходів по зберіганню води.

Критерії засвоєння

Після оволодіння теоретичним та практичним матеріалом теми «Порядок ведення державного обліку в галузі поводження з відходами та паспортизація відходів як вихідна документація для складання відповідних розділів екологічного паспорта» студент зобов’язаний:

Знати:

- порядок складання реєстрових карт об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, місць видалення відходів;

-характеристику відходів, що утворюються на підприємстві та відбиваються у екологічному паспорті підприємства;

- визначати клас токсичності промислових відходів ;

- механізм та основні закономірності розробки обов'язкових додатків №13, №14 екологічного паспорта промислового підприємства.

Вміти:

  • -.складати реєстрові карти об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, паспорт місць видалення відходів;

  • складати обов'язкові додатки №13, №14 екологічного паспорта промислового підприємства;

  • розраховувати класи токсичності промислових відходів;

  • оцінювати вплив відходів на стан природних екосистем та здоров'я людини.