Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Словник

Організований викид (2.8) - викид який надходить в атмосферу через спеціально споруджені газоходи, труби, аераційні ліхтарі та інші споруди.

Неорганізований викид (2.9) - викид, який надходить в атмосферу у вигляді ненаправлених потоків газопилевої суміші від джерел забруднення не оснащених спеціальними спорудами для відведення газів газоходами, трубами та іншими спорудами.

Технологічне джерело забруднення (2.10)- об'єкт, в якому утворення забруднюючих речовин спричинене технологічним процесом.

Концентрація забруднюючих речовин (2.11)- кількість забруднюючої речовини в певному об'ємі або ваговій одиниці в газах, що відходять в атмосферне повітря.

Газоочисна установка(2.12) - споруда, призначена для вловлювання з відхідних газів або вентиляційного повітря наявних них шкідливих домішок, яка складається з газоочисних апаратів допоміжного обладнання і комунікацій.

Тема 3. Порядок ведення державного обліку в галузі поводження з відходами та паспортизація відходів як вихідна документація для складання відповідних розділів екологічного паспорта

Ключові слова і поняття

3.1. Істотне погіршення здоров'я

3.2. Руйнування природних екосистем

3.3. Загроза здоров'ю населення

3.4. Стійка негативна зміна природних екосистем

3.1. Вхідна інформація.

Розпочинаючи вивчення цієї теми, вам необхідно згадати знання з минулих періодів навчання, з курсів «Екологічна експертиза»: знайомство з означеннями істотне погіршення здоров'я (3.1), руйнування природних екосистем (3.2), загроза здоров'ю населення (3.3), стійка негативна зміна природних екосистем (3.4).

(3.1.) Істотне погіршення здоров'я - збільшення випадків незворотного погіршення здоров'я із зміною причин смерті (онкологічні захворювання, вроджені вади розвитку, загибель плоду) і появою специфічних захворювань, а також істотним збільшенням частоти прояву оборотних випадків погіршення здоров'я (неспецифічні захворювання, відхилення у фізичному і нервово-психічному розвитку, порушення або ускладнення течії і результатів вагітності і пологів і т. п.), пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища.

(3.2.) Руйнування природних екосистем - порушення природної рівноваги, деградацію флори і фауни, втрату генофонду, пов'язані із забрудненням навколишнього середовища, а під стійкою негативною зміною навколишнього природного середовища — зміни, пов'язані із забрудненням природного середовища, що створюють загрозу здоров'ю населення.

(3.3.) Загроза здоров'ю населення - збільшення частоти випадків оборотних порушень здоров'я (неспецифічні захворювання, відхилення у фізичному і нервово-психічному розвитку, порушень, що викликаються забрудненням навколишнього середовища.)

(3.4.) Стійка негативна зміна природних екосистем - стан екосистем, при якому спостерігається зменшення видової різноманітності окремих видів рослин і тварин, порушення генофонду, обумовлених забрудненням навколишнього середовища.