Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Характеристика джерел стічних вод, водовідведення і очищення стічніх вод на підприємстві ( додатки 10-12).

Інформація щодо характеристики джерел стічних вод, ( додаток 10) екологічного паспорта, представляється у вигляді таблиці.

Таблиця призначена для обліку об'єму стічних вод, в тому числі з території підприємства, що скидаються безпосередньо в поверхневі водні об'єкти, оцінки дій на приймачі стічних вод по таких характеристиках, як БПК повн|., температура °С, мінералізація, ХПК, рН|, токсичність, а також для обліку маси нормованих речовин, що поступають у водні об'єкти.

Таблиця складається по стану за кожен минулий рік щорічно. Під заголовком таблиці робиться напис "За станом на 200...рік". Всі показники складу і властивостей стічних вод наводяться для кожного випуску окремо. У окремих графах таблиці в порядку їх нумерації указується:

Графа 1 - найменування джерела стічних вод, номер випуску режим скидання стічних вод, встановлені контрольно-вимірювальні прилади, затверджена середня витрата стічних вод, максимальна (з всього наявного ряду спостережень за рік ) витрата стічних вод. Указуються показники складу і властивості стічної води температура °С, БПК повн., ХПК, водневий показник, зважені речовини, мінералізація, токсичність (10,11). Токсичність стічної води визначається методом біотестування. Ступінь токсичності виражається кратністю найменшого розбавлення, при якій токсичність не виявляється (Методичне керівництво по біотестуванню вод, Москва, 1990). Результат визначення токсичності заноситься в рядок п.6. Далі указуються специфічні нормовані домішки, перелік яких встановлюється виходячи із специфічних особливостей виробництва.

Графа 2 - код показників складу і властивостей стічних вод. Код випуску стічних вод приймається по "Інструкції про порядок складання статистичного звіту про використання води" формою N 2-ТП| (Водгосп|).

Графи 3,4 -концентрація| нормованих домішок і чисельні величини інших показників складу і властивостей стічної води.

У графі 3 указується середня, зі всього наявного ряду лабораторних вимірів за рік, концентрація.

У графі 4 - максимальна концентрація зі всього наявного ряду

лабораторних вимірів за рік.

У графі 5 - масова витрата q(m) в г/годину , середній за рік.

Визначається виразом:

q(m)= Сф * Q

де Сф - фактична середня за рік концентрація речовини, мг/л

Q - середня за рік витрата стічних вод, куб.м/годину.

У графі 6 - масова витрата, .

Графи 7,8 - річний ліміт скидання по кожній речовині і показнику, окрім водневого показника, температури °С, токсичності (5.2), тобто тимчасово Типові документи

У графі 7 - указується ліміт скидання стічних вод, в грам/годину.

У графі 8 - указується ліміт скидання стічних вод, в т/рік .

Графа 9 - затверджений ГДС, в грам/годину.

Графа 10 - перевищення скидання (т/рік), визначаться як різниця між фактичним скиданням і лімітом скидання:

гр.10 = гр.6 - гр.8

Для розрахунку балансу матеріальних потоків підприємством що здійснює скидання в мережі каналізації або інші приймачі стічних вод, окрім поверхневих водних об'єктів, заповнюються графи 2,3,4,5 цієї форми.

Характеристика очисних споруд відбивається у додатку 11. Таблиця додатку 11 призначена для оцінки ефективності роботи очисних споруд. У графах таблиці в порядку їх нумерації указуються:

Графа 1 - роки, до яких відносяться дані, що заносяться.

Графа 2 - найменування очисних споруд і метод очищення приводяться відповідно до паспорта очисних споруд або їх проектом.

Графа 3,4 - пропускна спроможність очисних споруд

Графа 3 - проектна (середня)

Графа 4 - фактична (за наслідками вимірювань)

Графа 5 - найменування нормованих речовин

Графа 6 - коди нормованих речовин ("Інструкція про порядок складання статистичного звіту про використання води" формою 2-ТП| (Водгосп|)).

Графа 7 - середня концентрація нормованих речовин (по проекту) на вході в очисні споруди

Графа 8 - середня концентрація нормованих речовин (по проекту) на виході з очисних споруд.

Графа 9 - середня концентрація фактична на вході в очисних споруди (за наслідками вимірювань протягом року).

Графа 10 - середня концентрація фактична на виході з очисних споруд (за наслідками вимірювань протягом року).

Вміст нормованих речовин в стічних водах визначається на підставі результатів лабораторних аналізів проб стічних вод періодичність відбору, а також методика проведення аналізів яких узгоджується з місцевими органами Мінекобезпеки України. До даної форми додаються технологічні схеми очищення стічних вод.

Характеристика водооборотних систем (ВОС) відбивається у додатку 12. Таблиця призначена для обліку показників використання води системами оборотного водопостачання і системами повторного використання води.

До систем оборотного водопостачання відносяться такі системи, в яких під витратами циркулюючої води розуміються сумарні об'єми води, що було б потрібно за відсутності системи, тобто об'єми економії свіжою води за рахунок застосування оборотної системи в звітному періоді.

До систем оборотного використання води не відносяться системи водопостачання, в яких використовуються об'єкти єдиного державного водного фонду України (річки, канали, озера водосховища) для охолоджування або затримання (акумуляція) відпрацьованих вод.

Винятки становлять наливні водосховища, ставки-охолоджувачі і інші водні об'єкти, спеціально надані у відособлене користування для охолоджування відпрацьованих вод.

До систем оборотного водопостачання не відносяться витрати циркуляційної води в системах теплопостачання. У таблиці додатки 12 враховуються тільки об'єми води, що поступає на підживлення цих систем.

У графах таблиці в порядку їх нумерації указуються:

Графа 1 - номери систем оборотного водопостачання і систем повторного використання води.

Графа 2 - найменування обслуговуваних виробництв, цехів.

Графа 3 - проектні витрати води в системах оборотного водопостачання.

Графа 4 - фактичні витрати води в системах оборотного водопостачання. Витрати визначаються в подаючих лініях оборотних систем за вирахуванням об'ємів свіжої води, що поступає в систему на підживлення.

Графа 5 - витрата води, що подається на підживлення оборотної системи.

Графа 6 - відсоток підживлення - процентне відношення витрати підживлення до загальної витрати води в подаючій лінії системи оборотного водопостачання.

Графа 7 - тип оборотної системи - короткі відомості про тип пристроїв, що охолоджують, і про продування оборотних систем (частота витрата, домішки).

Графа 8 - характеристика водопідготовки - приводиться коротке опис методу стабілізації води оборотних систем, тип інгібітору.

Характеристика повторних систем:

Графа 9 - цех, технологічний процес, мета первинного використання води.

Графа 10 - цех, технологічний процес, мета вторинного використання води.

Графа 11 - проектна витрата води в системі повторного використання води.

Графа 12 - фактична витрата води в системі повторного використання води.

При повторному використанні однієї і тієї ж води в декількох цехах (установках) одного підприємства її витрати заміряються в точках подачі другому, третьому і так далі споживачам, а в графі 12 указується сумарне значення цих витрат.

До об'єктів повторного (послідовного) використання води відноситься також використання скидних вод рисових систем і колекторно-дренажних вод. Сюди ж відносяться об'єми води послідовно передаваною і використовуваною в спеціальних ставках (ємкостях) для вирощування риби в рибному господарстві. Вода пласта, попутно забрана з корисними копалини і закачна| після використання назад для підтримки тиску пласта, вважається за повторно використовувану воду.