Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

Питання 5.1.

Чи становитьо біологічна потреба людини в воді приблизно 2,5 л ?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.1.

Так – відповідь вірна. Біологічна потреба людини в воді становить приблизно 2,5 л на добу, значно більші витрати її в господарській діяльності.

Ні – відповідь невірна, тому що на метаболічні процеси, протікаючі у організмі людини повинно витрачатися не менш 4,2 % рідини.

Питання 5.2. Чи можна вважаються забрудненими водні об’єкти, якщо показники складу і властивостей води в них змінились?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.2.

Так – відповідь вірна. Водні об’єкти вважаються забрудненими, якщо показники складу і властивостей води в них змінились під прямим чи побічним впливом виробничої діяльності і побутового використання населенням і стали повністю чи частково непридатними для одного із видів водокористування.

Ні – відповідь невірна. Водні об'єкти, в які відбувся скид неочищених або недостатньо очищених стічних вод не можуть бути придатними для водокористування.- це не просто мінеральна сировина, це не тільки засіб для розвитку промисловості і сільського господарства; вода – це діючий провідник культури, це жива кров, що створює життя там, де його не було.

Питання 5.3. Чи критерієм забруднення води виступають зміни її органоліптичних властивостей ?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.3.

Так – відповідь вірна, тому що критерієм забруднення води виступають зміни її органоліптичних властивостей (кольору, запаху, присмаку) і поява в ній шкідливих для людини і інших живих організмів речовин.

Ні – відповідь невірна. Поява не характерних для водоймища речовин, а також – підвищення її температури змінює умови для нормальної життєдіяльності організмів.

Питання 5.4. Чи усі речовини за характером свого негативного впливу поділяються на групи?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.4.

Так – відповідь вірна. Усі шкідливі речовини, що присутні у водоймах різного водокористування за характером свого негативного впливу поділяються на групи.

Ні – відповідь невірна, тому що кожна група негативного впливу поєднує речовини однакової ознаки дії, які необхідно враховувати при визначенні категорії забрудненості водоймищ.

Питання 5.5. Чи оцінка якості води водоймищ різних категорій водокористування встановлюється на основі екологічних нормативів?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.5.

Так – відповідь вірна. Оцінка якості води включає систему екологічної класифікації якості поверхневих вод, що враховує три групи показників: сольовий склад, еколого-санітарні показники і показники біологічної дії специфічних речовин.

Ні – відповідь невірна. У залежності від значень показників якості води поверхневі води відносять до визначених категорій і класу якості води.

Питання 5.6. Інформація щодо характеристики джерел стічних вод, ( додаток 10) екологічного паспорта призначена для обліку об'єму стічних вод?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.6.

Так – відповідь вірна. Додаток 10 відбиває інформацію щодо обліку об'єма стічних вод, в тому числі, і з території підприємства, які скидаються безпосередньо в поверхневі водні об'єкти.

Ні – відповідь невірна, тому що проведення| розрахунків за визначенням об'єму споживання води і скидання стоків безпосередньо у водоймище з вказівкою якісного складу є основною інформацією процедури паспортизації водних об'єктів.

Питання 5.7. Чи забороняється скид стічних вод, якщо в них містяться цінні відходи сировини?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.7.

Так – відповідь вірна. Згідно правил водокористування забороняється скидати стічні води у водні об’єкти, що є заповідниками, а також скидати стічні води, що містять цінні відходи сировини.

Ні – відповідь невірна. Із стічних вод можна вилучати цінні відходи, що забезпечить додатковий прибуток підприємству.

Питання 5.8. Чи відносяться до систем оборотного водопостачання системи , в яких використовуються об'єкти єдиного державного водного фонду України (річки, канали, озера, водосховища)?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.8.

Так – відповідь невірна, тому що до систем оборотного водопостачання відносяться такі системи, в яких під витратами циркулюючої води розуміються сумарні об'єми води.

Ні – відповідь вірна, тому що річки, канали, озера, водосховища – джерела єдиного державного водного фонду, оборотне водопостачання належить підприємству.

Питання 5.9. Чи табличні дані додатків 10-12 використовують для підготовки клопотання на отримання дозволу на спеціальне водокористування?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.9.

Так – відповідь вірна. Табличні дані додатків 10-12 використовують для підготовки клопотання на отримання дозволу на спеціальне водокористування. Клопотання готується за спеціальною формою.

Ні – відповідь невірна, Клопотання про погодження умов і отримання дозволу на спеціальне водокористування для діючих промислових, комунальних, транспортних та інших несільськогосподарських підприємств можна підготувати на базі даних екологічного паспорта.

Питання 5.10. Чи зони санітарної охорони водозабірних споруд, що використовуються для госппитного водопостачання треба відбивати у клопотанні?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 5.10.

Так – відповідь вірна. Зони санітарної охорони водозабірних споруд відбиваються в клопотанні на одержання дозволу на спеціальне водокористування підприємства.

Ні – відповідь невірна, тому що усі водозабірні споруди мають свої зони санітарної охорони для забезпечення санітарно – гігієнчних норм якості питної води.