Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Власник мвв Директор Тупілко в.П.

(посада, прізвище, ініціали)

_____________ “___”_______________ року

(підпис)

М. П.

Паспорт МВВ № ________

XII. Проведення ревізій (перегляду й оновлення) даних паспорта

№ з/п

Дата ревізії

Розділ паспорта, до якого внесені зміни, і які саме

Підпис власника МВВ

Погодження органу Мінекобезпеки

1

2

3

4

5

Власник мвв Директор Тупілко в.П.

(посада, прізвище, ініціали)

_____________ “___”_______________ року

(підпис)

М. П.

Питання для самоконтролю

Питання 3.1.

Все що вироблюється, здобувається і споживається рано чи пізно перетворюється на відходи?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.1.

Так – відповідь вірна, тому що все те, що вироблюється, здобувається і споживається, рано чи пізно перетворюється на відходи.

Ні – відповідь невірна, тому що тільки 10% сировини, що видобувається перетворюється на товарну продукцію, а маса, що залишається надходить у навколишнє середовище у вигляді відходів.

Питання 3.2. Чи при розміщенні відходів в навколишньому середовищі відчувається їх негативна дія на нього?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.2.

Так – відповідь вірна, тому що при розміщенні відходів негативна дія їх на природне середовище достатньо часто супроводжується порушенням ландшафту із зміною окремих елементів геологічного середовища, забрудненням повітряного басейну (перевезення транспортом до місць поховання); вод суші, підземних вод (утворення токсичного фільтрату), виснаженням їх ресурсів і деградацією водних екосистем, а також забрудненням і деградацією грунтів, що приводять до виснаження ресурсів рослинного і тваринного.

Ні – відповідь невірна, тому що надходження матеріалів не властивих природі супроводжується порушеннями всіх компонентів біосфери.

Питання 3.3. Чи рівень негативної дії відходів на природне середовище оцінюється ступенем їх токсичності?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.3.

Так – відповідь вірна, тому що в залежності від токсичності відходів рівень негативної дії відходів приводить до різних ступенів екологічного неблагополуччя в місцях поховання і розміщення відходів у .

Ні – відповідь невірна, тому що залежно від ступеня екологічного неблагополуччя в місцях поховання і розміщення відходів спостерігаються зміни природного середовища і деградація природних екосистем, проживання, що нерідко приводять до зміни середовища, і стану здоров'я людини.

Питання 3.4. Чи для визначення якісних характеристик відходів, місць тимчасового нагромадження, умов збору і збереження відходів проводиться їхня інвентаризація?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.4.

Так – відповідь вірна, тому що тільки інвентаризація джерел утворення відходів визначає їх якісні характеристики .

Ні – відповідь невірна, тому що кваліфікована інвентаризація в змозі визначити місця тимчасового нагромадження, умови збору і збереження відходів.

Питання 3.5. Чи ступінь екологічного неблагополуччя в місцях поховання і розміщення відходів приводить до зміни середовища і стану здоров'я людини?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.5.

Так – відповідь вірна, тому що залежно від ступеня екологічного неблагополуччя в місцях поховання і розміщення відходів спостерігаються зміни природного середовища, деградація природних екосистем, зміни стану здоров'я людини.

Ні – відповідь невірна, тому що поховання і розміщення відходів на полігонах протягом тривалого часу призводить до змін в навколишньому середовищі.

Питання 3.6. Чи для визначення якісних характеристик відходів, місць тимчасового нагромадження, умов збору і збереження відходів проводиться їхня інвентаризація?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.6.

Так – відповідь вірна, тому що першим кроком нормування кількості утворення відходів на підприємстві, які можуть чи утилізуватися, чи розміщуватися на полігонах є інвентаризація.

Ні – відповідь невірна, тому що інвентаризація відходів на підприємстві є основою для розробки екологічного паспорта.

Питання 3.7. Чи включають нормативи утворення відходів 100% використання сировини ?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.7.

Так – відповідь невірна, тому що не існує ще таких технологій, які б передбачали 100% використання сировини.

Ні – відповідь вірна, тому що при обробці навіть таких матеріалів як чорний метал, кольоровий метал, електроди, деревина відходів утворюється 10 -15%, 85-90% використовується.

Питання 3.8. Чи можуть бути віднесені до 3 і 4 класів токсичності відходи, що містять малі концентрації речовин перших двох класів токсичності?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.8.

Так – відповідь вірна, тому що до 3 і 4 класів токсичності можуть бути віднесені також і відходи, що містять малі концентрації речовин перших двох класів токсичності.

Ні – відповідь невірна, тому що згідно українського природоохоронного законодавства, якщо маємо малі концентрації першого та другого класів токсичності, відходи мажна віднести до третього чи четвертого класів токсичності.

Питання 3.9. Чи можна використовувати промислові відходи для проміжної ізоляції побутових відходів на полігонах складування відходів або тільки до розміщення?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.9.

Так – відповідь вірна, тому що нормативні документи встановлюють перелік промислових відходів (інертних або слабко токсичних, твердих або шлакоподібних із вологістю не більш 85%), що припускаються до використання для проміжної ізоляції побутових відходів на полігонах.

Ні – відповідь невірна, тому що допускається в окремих випадках використовувати в якості ізолююмого матеріалу на полігонах побутових відходів деякі види промислових відходів.

Питання 3.10. Чи для заповнювання обов'язкових додатків №13, 14 екологічного паспорта необхідна інформація береться із реєстрових карт об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, паспорта місць видалення відходів?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 3.10.

Так – відповідь вірна, необхідна інформація для заповнювання обов'язкових додатків №13, 14 екологічного паспорта береться зі складених реєстрових карт об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, паспорта місць видалення відходів.

Ні – відповідь невірна, тому що існують основні правила складання екологічного паспорта за допомогою нормативної документації.

Критерії засвоєння

Після оволодіння теоретичним та практичним матеріалом теми «Порядок ведення державного обліку в галузі поводження з відходами та паспортизація відходів як вихідна документація для складання відповідних розділів екологічного паспорта» студент зобов’язаний:

Знати:

- порядок складання реєстрових карт об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, місць видалення відходів;

-характеристику відходів, що утворюються на підприємстві та відбиваються у екологічному паспорті підприємства;

- визначати клас токсичності промислових відходів ;

- механізм та основні закономірності розробки обов'язкових додатків №13, №14 екологічного паспорта промислового підприємства.

Вміти:

  • -.складати реєстрові карти об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, паспорт місць видалення відходів;

  • складати обов'язкові додатки №13, №14 екологічного паспорта промислового підприємства;

  • розраховувати класи токсичності промислових відходів;

  • оцінювати вплив відходів на стан природних екосистем та здоров'я людини.