Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

Питання 6.1.

Чи об'язкове обмеження визначення маси основних шкідливих речовин, що надходять в атмосферне повітря від двигунів внутрішнього згоряння?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.1.

Так – відповідь вірна, тому що більш 200 компонентів надходять в атмосферне повітря в складі відпрацьованих газів і визначити їх кількість дуже складно. В такому випадку доцільно обмеження визначення маси шкідливих речовин. (ШР): оксиду вуглецю, вуглеводнів, оксидів азоту, оксидів сірки, аерозолів неорганічних сполук (Pb).

Ні – відповідь невірна, тому що найбільша кількість шкідливих речовин надходить в атмосферне повітря тільки при роботі двигуна внутрішнього згоряння постійно проводити аналіз на визначення 200 одиниць шкідливих речовин для підприємств з одного боку економічно не вигідно, а з другого - нема в цьому сенсу, так як кількості багатьох набагато нижче їх гранично допустимих концентрацій.

Питання 6.2. Чи у парку транспортного підприємства протягом доби спостерігається 2 типу інтенсивності циклу роботи двигуна внутрішнього згоряння?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.2.

Так – відповідь вірна, у парку будь якого підприємства протягом доби спостерігається 2 типу інтенсивності циклу роботи двигуна: на холостому ході при заведенні і розігріві та маневруванні автомобілів по території при виході на лінію і поверненні на проммайданчик стоянки (збереження).

Ні – відповідь невірна. Найбільша кількість шкідливих речовин надходить в атмосферне повітря при роботі двигуна внутрішнього згоряння на холостому ході.

Питання 6.3. Чи розрахунок шкідливих речовин, що надходять в атмосферне повітря при переміщенні транспорту по території підприємства проводиться з метою затвердження нормативів викидів на дані речовини для подальшого отримання дозволу на викиди?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.3.

Так – відповідь вірна, тому що згідно закону про охорону атмосферного повітря розрахунок шкідливих речовин при переміщенні транспорту по території підприємства проводиться з метою затвердження нормативів викидів на дані речовини для подальшого отримання дозволу на викиди..

Ні – відповідь невірна. При переміщенні транспорту по території підприємства виділяються шкідливі речовини. Їх кількості враховується при проведенні розсіювання шкідливих речовин за програмою ЕОЛ у приземному прошарку для визначення рівня забруднення атмосферного повітря на межі санітарно – захисної зони.

Питання 6.4. Чи оксид вуглецю, вуглеводні, оксиди азоту, аерозолі неорганічних сполук (Pb) відносяться до основних шкідливих речовин, що надходять в атмосферне повітря від двигунів внутрішнього згоряння?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.4.

Так – відповідь вірна. Встановлено визначати основні чотири забруднюючі речовини, тому що по – перше на ці речовини є ГДК, по – друге – цей перелік речовин фігурує у списку фонових концентрацій.

Ні – відповідь невірна, тому що всі речовини однаково небезпечні.

Питання 6.5. Чи основою для розрахунку шкідливих викидів що викидаються в атмосферу автомобілями в експлуатаційних умовах є маса палива, що споживається автомобілями, величина якої враховує вплив експлуатаційних факторів?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.5.

Так – відповідь вірна. Основою для розрахунку шкідливих викидів, що викидаються в атмосферу автомобілями в експлуатаційних умовах є маса палива.

Ні – відповідь невірна. Основою для розрахунку шкідливих викидів, що викидаються в атмосферу автомобілями в експлуатаційних умовах є швидкість руху транспорта.

Питання 6.6. Чи питомі викиди шкідливих речовин визначаються з одиниці маси палива, що споживається автомобілями двигуном даного типу?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.6.

Так – відповідь вірна, питомі викиди шкідливих речовин визначаються з одиниці маси палива, що споживається автомобілями двигуном даного типу

Ні – відповідь вірна, питомі викиди шкідливих речовин визначаються з усієї маси палива, що споживається автомобілями двигуном даного типу

Питання 6.7. Чи питомі викиди шкідливих речовин визначаються для несправних і неправильно відрегульованих двигунів з використанням експериментальних характеристик двигунів і режимів їх роботи під час руху автомобілів в різних експлуатаційних умовах?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.7.

Так – відповідь невірна. Усі двигуни внутрішнього згоряння повинні бути відремонтовані. У противному випадку вони не зможуть пройти технічний огляд.

Ні – відповідь вірна, тому що встановлення питомих викидів шкідливих речовин проводиться тільки для відрегульованих двигунів. Для несправних і неправильно відрегульованих двигунів будемо мати підвищення кількості шкідливих речовин, що призведе для проблем з боку контролюючих органів.

Питання 6.8. Чи викиди вуглеводнів з картерними газами у вигляді випарів палива для автомобілів, у яких не передбачено їх уловлювання, враховуються відповідним збільшенням викидів вуглеводнів з відпрацьованими газами?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.8.

Так – відповідь вірна. Викиди вуглеводнів з картерними газами у вигляді випарів палива для автомобілів, у яких не передбачено їх уловлювання, враховуються відповідним збільшенням викидів вуглеводнів з відпрацьованими газами

Ні – відповідь невірна, тому що якщо не передбачено уловлювання вуглеводів, їх кількість буде набагато вищою, у зв'язку з цим фактором необхідно враховувати корегуючі коефіцієнти.

Питання 6.9. Чи довідкові значення нормативів допустимого вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі (ГДК максимально разові, мг/м3) регламентується Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених місць?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.9.

Так – відповідь вірна. Довідкові значення нормативів допустимого вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі регламентується Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених місць.

Ні – відповідь невірна, тому що на державному рівні відбувається регламентація шкідливих речовин в атмосферному. повітрі.

Питання 6.10. Чи для автомобілів індивідуальних власників витрата палива визначається за реалізацією палива через торговельну мережу в даному регіоні?

Так.

Ні.

Відповідь на питання 6.10.

Так – відповідь вірна. Розподіл витрати палива для міст проводиться пропорційно кількості автомобілів за містом реєстрації.

Ні – відповідь невірна, тому що існує порядок реєстрації транспортних засобів через торговельну мережу.