Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

4. Комплексне раціональне водокористування

Водокористування може бути загальним і спеціальним.

Зверніть увагу!

До загального водокористування відноситься користування водяними об'єктами без застосування споруджень або технічних устроїв, що впливають на стан водних ресурсів (наприклад, пляжі, місця рибної ловлі).

Спеціальним водокористуванням є користування водяними ресурсами з застосуванням споруджень або технічних устроїв. До нього належить користування водяними об'єктами або їхньою частиною для задоволення питних і побутових потреб населення, потреб у воді сільського і рибного господарства, промисловості, енергетики, водяного транспорту, лісосплаву, а також для скидання стічних вод.

Загальне водокористування здійснюється без одержання на нього дозволу від органів регулювання і управляння водяними ресурсами.

На спеціальне водокористування видається дозвіл органами охорони і регулювання вод після узгодження водокористувачами своїх претензій з організаціями - санепіднагляд, рибнагляд, геологічна служба, гірський нагляд, ветеринарна служба, а також з організаціями, яким видані раніше такі дозволи, для урахування умов взаємного водокористування.

Cтруктура споживання води в Україні на різноманітні потреби характеризується такими даними, %:

- промислове водокористування – 44,0;

  • сільськогосподарське водопостачання – 45,3;

  • комунальне господарство – 10,7.

Споживання води в будь-яких масштабах торкає інтереси водокористувачів від найменшого села до найбільших міст-мегаполісів, від рівня району до міждержавного, оскільки це викликає зміни в побутовій, соціальній і природних сферах, причому ці зміни можуть бути як позитивні, так і негативні. Тому необхідний комплексний розгляд водокористування з урахуванням потреб кожного учасника при мінімальному негативному впливі на навколишнє природне середовище.

В основі раціонального використання водяних ресурсів лежить техніко-економічне обгрунтування розвитку територіально-виробничого комплексу, що складається, з метою:

- створення здорового комфортного середовища помешкання жителів; - створення ефективної структури виробництва основних видів продукції;

- охорони навколишнього природного середовища;

- комплексного використання водяних ресурсів.

Ступінь раціонального використання водяних об'єктів на промисловому підприємстві характеризують такі чинники:

  • обсяг (відсоток) застосування безводних технологій виробництва;

  • послідовне (повторне) використання води в технологічних операціях.

Удосконалювання раціональних схем водокористування на промпідприємствах сприяють зусилля технологів основного виробництва і спеціалістів водяного господарства.

В умовах централізованої економіки, коли плата за воду як природний ресурс була незначною й в основному символічною, проведення заходів по зберіганню води носило випадковий епізодичний характер - «для галочки» у звітній документації.

В умовах ринкової економіки, коли вартість стає реальною і вагомою, підприємству (будь-якому іншому власнику) економічно вигідніше буде вести водяне господарство по мінімумі споживання свіжої води, скидання стічних вод із максимальним повторним (оборотним) водопостачанням і утилізацією вторинних ресурсів.