Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна паспортизація для Екол.стац. (дист...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

3. Системи водяного господарства

Історично сформоване розміщення виробничих комплексів у районі житлової забудови населених місць не є оптимальним. Газові, рідкі і тверді викиди промислових підприємств є в даному випадку складовими компонентами життєвого середовища людини з усіма негативними для нього наслідками.

Системи водокористування в таких агломераціях також є спільними для житлової і промислової зони. Тому прийнято розглядати два типи взаємозалежних водогосподарчих об'єктів - населений пункт із промисловістю й окремо промпідприємство.

Увага! Визначення!

Водокористування являє собою використання людиною водяних об'єктів у соціальній, господарській і побутовій діяльності.

Системи водокористування промислових підприємств у залежності від водяних і технологічних процесів можуть бути прямоточного, повторного (послідовного) і оборотного водопостачання.

Прямоточна система може бути застосована тільки у випадку технічної неможливості або економічної недоцільності інших. На жаль, до 80% дрібних і середніх підприємств у даний час мають такі системи водокористування, що свідчить про низький рівень культури виробництва і зайвих енергетичних витрат на подачу і відвід, як слідство, підвищених навантаженнях на навколишнє середовище.

При прямоточному водокористування вся вода, що забирається з джерела, скидається в приймач стічних вод Q1, за винятком безповоротно що витрачається у виробництві Q2. Баланс витрат у даній схемі очевидний:

Q = Q1 – Q2

Більш доцільною в порівнянні з прямоточної є схема послідовного використання води, що може бути двух-трьох-четирьохкратним. У цьому випадку кількість стічних вод, що скидаються, зменшується на розмір сумарних утрат на ряді виробництв (заводів, цехів) і на очисних спорудженнях із шламами Q4:

Q = Q1 - (Q2 + Q3 + Q4)

У системах оборотного водокористування безповоротні утрати води (виробництво, випар, уніс вітром, розбризкування, шлам, продувна витрата) компенсується додатковим, тобто кількістю свіжої води з джерела Q1, тобто

Q1 = Q2 + Qун + Q4 + Q5

При проектуванні (або експлуатації) систем водяного господарства промпідпрємств необхідним елементом є балансова схема водокористування і водовідведення, що не тільки враховує витрати води на окремі технологічні операції (підживлення, продування, безповоротні втрати і т.д.), але і характеризує матеріальний баланс по забруднюючих компонентах. Останнє особливо важливо, якщо враховувати вимоги одного з екологічних принципів: «Усе повинно кудись дітися».

Кількість води, забраної з водних об'єктів (водопровідних систем інших підприємств) використаною і переданою іншим організаціям приводиться у додатку 9 екопаспорта підприємства.

Таблиця призначена для обліку об'ємів води, забраної з природних джерел, отриманою від інших водокористувачів використаною звітуючим підприємством і переданою іншим підприємствам для використання і (або) скидання. До цієї таблиці додається балансова схема водоспоживання і водовідведення з вказівкою годинних витрат води на кожному виробництві, в тому числі втрати, і їх коротка якісна характеристика. У окремих графах таблиці в порядку їх нумерації указується:

Графа 1 - порядковий номер джерела водопостачання.

Графа 2 - найменування джерел водопостачання і їх код море, річка, озеро, водосховище, канал, підземний горизонт, а також водокористувач, з системи водопостачання (каналізації) якого отримана вода. При цьому повне найменування кожного природного джерела указується в окремому рядку. Крім того, в окремому рядку указується найменування підприємства, від якого отримана вода для використання, зокрема повторного підприємством (організацією), що заповнює екологічний паспорт. Коди типу джерела приймаються по "Інструкції про порядок складання статистичного звіту про використання води" формою N 2-тп водгосп. Указується спосіб вимірювання витрати води, тип водоміра для кожного джерела водопостачання.

Графа 3 - рік ( число) і затверджений ліміт води на рік в тис. м для відповідного джерела водопостачання.

Графа 4 - об'єм забраною з джерела або отриманою від іншого підприємства води ( зокрема стічною, скидною дренажною) в цілому за рік.

Графи 5,6 - сумарні за рік об'єми води (планові фактичні), використані даним підприємством. Дані указуються окремим рядком по кожному джерелу.

Графа 7 - об'єми використаної води на відповідні потреби даного підприємства ( в сумі об'єми граф 7,9,11 повинні бути рівні даним графи 6). Показник графи 7 включає повний об'єм води використовуваний для технологічних ( виробничих) потреб, включаючи об'єм свіжій води, що поступає на підживлення систем оборотного водопостачання і воду питної якості.

Показник графи 8 - тільки об'єм води питної якості.

Показник графи 11 - включає об'єм води, використовуваної для задоволення всіх господарських, побутових і комунальних потреб.

Показники граф 9,10 - враховують кількість використаної води на потреби, не вказані в графах 7,8,11 всього і зокрема питної якості відповідно, також тут указується об'єм використовуваною стічною, шахтною, пластом, колекторний-дренажною і т.п. води, отриманої від інших водокористувачів після використання.

Графи 12,13 - об'єми води, передані іншим підприємствам без використання, всього і зокрема питної якості відповідно.

Графа 14 - об'єми води, передані іншим підприємствам після використання.

Графа 15 - об'єми води, фільтрації, що втрачається в результаті випаровування, витоки, аварії і т.д. в системі подачі води від місця огорожі до місця використання або передачі, визначаються по кожній рядку і рівні різниці між огорожею (отриманням) вод і її використанням ( передачею без використання) - гр.15 = гр.4 - гр.6 - гр.12. Загальна вимога до заповнення таблиці: об'єм забраної або отриманої води (гр.4) повинен бути рівний об'єму фактично використаної води (гр.6) плюс об'єм переданою без використання води (гр.12) плюс втрати води при транспортуванні (гр.15). Для повнішого аналізу водоспоживання і водовідведення можливе включення даних про питомі норми водоспоживання і водовідведення на одиницю продукції, що випускається. Дані наводяться в таблиці 4.5.

Таблиця 4.5. - Кількість води, забраної з водних об'єктів (водопровідних систем інших підприємств), використаної і переданої іншим організаціям

 

Найменування водних

Рік, затвердження

Отримано

Використано води, тис, м3/рік

№№

об'єктів

ліміту забору

води, тис.

По

Фактично

зокрема на потреби

пп

(водопровід- них систем ін.

води

м3/рік

плану

Технологічні

Допоміжні

 

підприємств, спосіб вимірювання витрати води, тип водоміра)

 

 

 

всього

Питної якості

всього

Питної якості

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Продовження табл.

Використано води, тис. м3/рік

 

Зокрема на потреби

 

 

Передано іншим організаціям

Господарсько-питні

Без використання

Після використання

Втрати при транспортуванні

 

Всього

Питної якості

 

 

11

12

13

14

15