Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горбачевський В.Я. 2005 - Кримінальне право Укр...doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

17. Перешкоджання здійсненню виборчого права (ст. 157 кк).

Стаття складається з трьох частин, що містять заборонювальні норми. Родовим об’єктом злочину є суспільні відносини, що забезпечують конституційні права та свободи людини і громадянина. Безпосереднім об’єктом злочину є виборче право (право обирати і бути обраним до органів державної влади та місцевого самоврядування) громадян України, а також їхнє право вести передвиборчу агітацію. Потерпілими від цього злочину можуть бути виборці, кандидати на виборні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, довірені особи кандидатів, їхні офіційні представники та офіційні спостерігачі, члени виборчих комісій.

Об’єктивна сторона злочину (ч. 1 ст. 157) виражається у таких формах: 1) перешкоджання вільному здійсненню громадянином Ук­раїни права обирати і бути обраним Президентом України, народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради або сільським, селищним, міським головою; 2) перешкоджання веденню передвиборчої агітації.

Перешкоджання вільному здійсненню громадянином його виборчого права, тобто права участі у голосуванні, права обирати і бути обраним в органи державної влади або органи місцевого самоврядування, може бути вчинено визначеними у законі способами: а) насильством (завдання удару, побоїв, позбавлення волі, заподіяння легких і середньої тяжкості тілесних ушкоджень потерпілому); б) обманом (перекручення певних відомостей з метою введення потерпілого в оману щодо обставин, пов’язаних з виборами); в) погрозами (залякування застосуванням до потерпілого фізичного насильства, знищенням його майна, поширення ганебних відомостей тощо); г) підкупом (передання особі грошей, інших цінностей, надання пільг майнового характеру як винагороду за зміну свого волевиявлення або відмову від участі у виборах); ґ) іншим чином (будь-які інші, крім перелічених вище, способи перешкоджання здійсненню виборчого права). Перешкоджання веденню передвиборної агітації може бути вчинено у будь-якій формі, окрема: позбавленням кандидата можливості зустрітися з виборцями; перешкоджанням кандидатові виступити по телебаченню, на радіо, у пресі; створенням перепон для ведення вільної агітації за будь-кого з кандидатів тощо.

Злочин є закінченим з моменту вчинення дій, що перешкоджають вільному здійсненню громадянином України свого виборчого права (формальний склад у ч. 1 і ч. 2 ст. 157). Злочин, передбачений ч. 3 ст. 157, з матеріальним складом (якщо такі дії вплинули на результати голосування або виборів).

Суб’єкт злочину – фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 2 ст. 157) є вчинення його: 1) за попередньою змовою групою осіб; 2) членом виборчої комісії; 3) іншою службовою особою з використанням влади або службового становища.

Інша службова особа – ч. 2 ст. 157 учасники виборчого процесу (наприклад, довірена особа кандидата в депутати, кандидата в Президенти України, офіційний спостерігач від громадської організації України або відповідного кандидата), а також службові особи держав­них органів, органів місцевого самоврядування, які згідно із законом зобов’язані здійснювати відповідні заходи щодо забезпечення підготовки і проведення виборів тощо.

Особливо кваліфікуючою ознакою злочину (ч. 3 ст. 157) є його вплив на результати голосування або виборів.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 157 – обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на строк від 2 до 4 років; за ч. 2 ст. 157 – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років; за ч. 3 ст. 157 – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.