Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горбачевський В.Я. 2005 - Кримінальне право Укр...doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

29. Порушення законодавства, що регулює виробництво, експорт, імпорт дисків для лазерних систем зчитування, експорт, імпорт обладнання чи сировини для їх виробництва (ст. 203-1 кк).

Стаття складається з однієї частини, що містить заборонювальну норму, та примітки. Родовим об’єктом злочину є сфера господарської діяльності. Безпосереднім об’єктом злочину є встановлений законодавством порядок виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування, експорту, імпорту обладнання чи сировини для їх виробництва. Додатковими факультативними безпосередніми об’єктами злочину є авторське право чи суміжні права.

Предметом злочину є: а) диски для лазерних систем зчитування (за вчинення злочину у формі порушення законодавства, що регулює їх виробництво, експорт чи імпорт); б) обладнання чи сировина для виробництва таких дисків (за вчинення злочину у формі порушення законодавства, що регулює їх експорт чи імпорт). Диски для лазерних систем зчитування – це будь-який оптичний диск для лазерних систем зчитування із записом або з можливістю запису на нього інформації, що відображає об’єкти авторського права чи суміжних прав, або без запису такої інформації. Обладнання для виробництва дисків для лазерних систем зчитування – це спеціалізоване обладнання (виробничі лінії) з виробництва таких дисків та основні вузли до нього, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України (наприклад, прес-форма для термопластавтоматів інжекційного штампування дисків; матриці або штампи, які містять дані, необхідні для штампування дисків). Сировина для виробництва таких дисків – це оптичний полікарбонат.

Об’єктивна сторона злочину полягає у вчиненні у великих розмірах дій, якими порушується законодавство, що регулює: 1) виробництво дисків для лазерних систем зчитування; 2) експорт дисків для лазерних систем зчитування, обладнання чи сировини для їх виробництва; 3) імпорт дисків для лазерних систем зчитування, обладнання чи сировини для їх виробництва.

Під великим розміром слід розуміти вартість дисків для лазерних систем зчитування, обладнання чи сировини для їх виробництва, що у 3000 разів та більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Злочин є закінченим з моменту вчинення дій, перелічених у ст. 203-1 (формальний склад).

Суб’єкт злочину спеціальний (або службова особа суб’єкта господарської діяльності – юридичної особи, або фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка здійснює таку діяльність без створення юридичної особи).

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Діяльність фізичної особи, не зареєстрованої як суб’єкт підприємницької діяльності з виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування, а також з експорту, імпорту обладнання та сировини для їх виробництва, за наявності підстав має кваліфікуватися за ч. 1 ст. 202 КК – як здійснення без державної реєстрації суб’єктом підприємництва діяльності, що містить ознаки підприємницької та яка підлягає ліцензуванню.

Переміщення дисків для лазерних систем зчитування, обладнання чи сировини для їх виробництва через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, якщо їх вартість у тисячу та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вчинене фізичною особою, яка не має ліцензії на їх експорт чи імпорт, має кваліфікуватися, за наявності підстав, як контрабанда за ст. 201. Як контрабанда мають кваліфікуватись і дії службових осіб – суб’єктів господарювання та фізичних осіб, які зареєстровані як суб’єкти підприємництва і мають ліцензію на експорт чи імпорт дисків для лазерних систем зчитування, обладнання чи сировини для їх виробництва, якщо ними переміщуються через митний кордон України зазначені товари в обсягах, що перевищують за вартістю дозволені в ліцензії для експорту чи імпорту, і їх вартість у тисячу та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. За умови визнання оптичного полікарбонату стратегічно важливим сировинним товаром його переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю утворюватиме склад злочину «контрабанда» незалежно від вартості товару.

Порушення законодавства, що регулює виробництво дисків для  лазерних систем зчитування із записом на них інформації, яка є об’єктом авторського та/або суміжних прав, без дозволу осіб, що мають на неї авторське право та/або суміжні права, а також їх реалізація, особою, що їх незаконно виробила, має кваліфікуватися за сукупністю злочинів, передбачених ст. 203-1 та 176, за наявності всіх необхідних ознак складів сформульованих у них злочинів.

Покарання за злочин: обмеження волі на строк до 5 років.