Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос віпов теор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

15. Внутрішні функції держави: поняття, класифікація, історія і тенденції розвитку в Україні за новою Конституцією України.

  Функції держави – це основні напрями його діяльності (роботи державного апарату загалом та кожного з його органів), що зумовлюють призначення держави у суспільстві.

  Варто зазначити, що функції держави необхідно  відмежовувати від окремих видів  державної діяльності, що здійснюються спеціально уповноваженими на те державними органами (законодавчими, виконавчими, судовими, контрольно-наглядовими) або структурними підрозділами певних органів (планування, статистика, аналіз результативності тощо).

  Функції держави необхідно відмежовувати  від загальних форм їх реалізації (правотворчість тощо), спеціальних форм реалізації (безпосередня організація діяльності щодо реалізації конкретних правових настанов тощо) та методів реалізації функцій (переконання, заохочення чи примус).

  Видову  класифікацію функцій держави здійснюють за різними критеріями (територіальною спрямованістю, тривалістю виконання, сферами державного (суспільного) життя, ступенем важливості функції для держави, історичним типом держави тощо).

  Основні види класифікацій функцій  держави:

  1) за територіальною спрямованістю  (внутрішні та зовнішні функції);

  2) за тривалістю виконання (постійні  та тимчасові функції);

  3) за сферами державного (суспільного)  життя (соціальні, економічні, політичні  функції);

  4) за ступенем важливості функції  для держави (основні та неосновні  функції);

  5) за історичним типом держави (функції рабовласницької держави, функції феодальної держави, функції буржуазної держави тощо).

  Внутрішні функції сучасної демократичної  держави, з метою кращої їх систематизації, доцільно одночасно класифікувати  за сферами державного (суспільного) життя.

  Соціальні внутрішні функції  держави:

  – охорона прав та свобод людини та громадянина;

  – соціальне забезпечення населення;

  – культурна (духовна, культурно-виховна).

  Економічні  внутрішні функції  держави:

  – господарсько-організаційна, тобто діяльність держави з організації та збезпечення функціонування державного сектору економічної системи держави у поточному періоді;

  – господарсько-стимулююча, тобто діяльність держави з організації недержавного сектору економіки відповідно до пріоритетів розвитку держави у поточному періоді;

  – господарсько-планувальна (програмна), тобто діяльність держави із формування довгострокових перспективних програм  економічного розвитку держави у  наступний період.

  Політичні внутрішні функції  держави:

  – реалізація суверенітету народу, тобто діяльність держави з організації та забезпечення функціонування демократичної виборчої системи;

  – підтримання правопорядку, тобто  із системи правовідносин, що складаються  в результаті реалізації режиму законності, правових принципів, системи права і законодавства всіма суб'єктами правовідносин у державі;

  – ідеологічна (виховно-ідеологічна), тобто  діяльність із опікування державою з  питань виховання у населення усвідомлення поваги до існуючого державного права та держави загалом).