Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос віпов теор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

5. Загальнонаукові методи пізнання держави і права: поняття і загальна характеристика

Метод теорії держави і права – це сукупність логічних прийомів і конкретних засобів пізнання загальних і основних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування держави і права.

Методи науки теорії держави і права поділяються на:

  1. загальнонаукові методи;

  2. конкретно-наукові методи;

  3. спеціальні методи.

( Поряд з цією класифікацією існує і ряд інших класифікацій, на приклад, виділяють філософсько-світоглядні, загальнонаукові, групові методи, спеціальні методи)

Загальнонаукові методи пізнання держави і праваце такі методи пізнання загальних і основних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування держави і права, які використовуються у всіх науках або в більшості наук.

До загальнонаукових методів належать:

  1. Діалектичний метод – загальнонауковий метод, який характеризує державу і право як категорії що розвиваються та вдосконалюються. Поштовхом до розвитку є необхідність вирішення певних протиріч. Розвиток держави і права безпосередньо залежить від розвитку суспільства. Застосовується в процесі характеристики еволюції держави.

  2. Метафізичний метод – загальнонауковий метод, який характеризує державу і право як сталі категорії, що мають незмінне призначення – підкорення волі меншості більшості. Застосовується в процесі вивчення конкретного етапу розвитку державності.

  3. Матеріалістичний метод – загальнонауковий метод, що визначає залежність державно-правових інститутів від рівня розвитку матеріальної основи суспільства. Застосовується в процесі вивчення співвідношення держави, права та економічних відносин. Цей метод визнає первинність економічного базису і вторинність держави і права.

  4. Ідеалістичний метод – загальнонауковий метод, який характеризує державу і право як першооснову розвитку суспільства. Застосовується в процесі дослідження впливу держави на суспільство, на суспільні інститути.

6. Конкретно наукові методи пізнання державно-правових явищ (соціологічний метод, статистичний метод, математичний метод, кібернетичний метод, тощо).

Під терміном “метод” розуміють спосіб пізнання явищ природи і суспільного життя. Продуктивність наукового пошуку, степінь і глибина пізнання реальної дійсності багато в чому залежить від методів, які використовуються дослідниками. Самі методи – продукт творчої, інтелектуальної роботи людини, вони нерозривно зв’язані з предметом вивчення.

2) соціологічний метод полягає в дослідженні права не на рівні абстрактних категорій, а на підставі конкретних соціальних фактів. Соціологічний метод містить у собі такі засоби, як аналіз статистичних даних і різного роду документів, соціально-правовий експеримент, опитування населення і т. ін. Наприклад, засоби аналізу письмових документів (звітів, службових записок тощо) забезпечують достовірність знань про події, факти, необхідні для дослідника;

3) статистичний метод використовується для встановлення статистичних даних про предмет вивчення, скажімо, даних про кількість правопорушень, про відсоток економічних злочинів тощо;

4) конкретно-історичний метод допомагає вивчити специфіку державно-правового явища конкретного історичного періоду, простежити динаміку його розвитку, наприклад, особливості соціального регулювання в період первіснообщинного ладу, ранньої державності, сучасної правової держави та ін.;

5) порівняльно-правовий метод припускає зіставлення юридичних понять, явищ і процесів і виявлення між ними схожості та відмінностей. Порівняння дозволяє класифікувати державно-правові явища, з'ясувати їх історичну послідовність, генетичні зв'язки між ними.

Використання порівняльного методу в правовій сфері призвело до формування відносно самостійної науки — порівняльного правознавства (порівняння сучасних правових систем світу), а в державній сфері — порівняльного державознавства.

6) Кібернетичний метод - це прийом, зв'язаний з використанням понять і технічних засобів кібернетики (наприклад, понять «управління», «зворотний зв'язок») і т.д. Цей метод використовується для розробки автоматизованої обробки, зберігання, пошуку правової інформації.

Аналіз державно-правових об'єктів як складних систем, суперечливих по характеру і різноманіттю протікаючих в них процесів, вимагає застосування цілого комплексу методів, у тому числі і тих, які успішно застосовуються і інших областях знання. Ускладнення і розширення предмету дослідження, нові запити практики вимушують звертатися до всіх точних і строгих методів дослідження, до яких відносяться математико-статистичні і інші методики.