Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос віпов теор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать
  1. Основні завдання і функції загальної теорії держави і права як науки.

ЗТДПце система сучасних знань про держ. та право, спеціальна галузь знань. Значення цих знань полягає в тому, що студенти, які вивчили теорію д.і права, знають логіку юриспруденції, загальні закономірності розвитку та методологію вивчення д.і.п.

Основними завдан.є:

  1. вивчити систему держ.-правових понять і категорій (поняття держ.та право, суть і соц.призначення держави, типи і види держав, форми, завдання і ф-ції держ. та ін.)

  2. ознайомити з практикою застосування цих понять і категорій у процесі законодавчої та правореалізаційної діяльності органів держ.влади, юр.та фіз.осіб

  3. навчає навичкам самостійного теорет.-правового мислення, вміння аналізувати і узагальнювати держ.-правові явища

  4. розширення проф.правового світогляду і підвищення рівня проф.підготовки юристів

  5. вивчення системи знань про д.і.право, починаючи з антич.часів, систему знань про методологію дослідження держ-правових явищ, методологію прийняття юр.грамотних і правильних рішень у юр.справах та ін.

Функції:

  1. гносеологічна або функція пізнання держ.-пр. явищ (пізнання держави та права). Ця ф-ція дає можливості не лише пізнати, а й зрозуміти, пояснити особливості д-правових явищ, як і чому вони виникають.

  2. Онтологічна („онтологія”=вчення про суще).—ф-ція з”ясування законів буття держ.і права.Існують різні погляди на пояснення поняття „онтолог.”. Онтолог.—це вчення про буття держ.і пр., про те, як держ. і пр. виникають та існують. Онтологіч.функція поляг.в тому, щоб розкрити загальні закономірності буття держ.-пр. явищ.

  3. Праксеологічна (з лат.—„справа, діяння”). Будь-яка науково обгрунтована теорія є керівництвом до практичної діяльності. Добре продумана теорія вказує не тільки завдання і цілі практичної діяльності, а й правильні шляхи їх досягнення.

  4. Методологічна. ЗТДП є методологічною наукою, оскільки займається аналізом і розробкою методології юр.науки, методів і підходів до вивчення держ.і пр.Теорія д.і.пр. аналізує пр. поняття, їх суть, узагальнює держ-пр. явища і закономірності їх розвитку, які є методами, принципами для конкретних юр.наук.

  5. Ідеологічна-вона формує держ.-правовий світогляд про минулий, сучасний і майбутній розвиток різних держав світу, пр.систем, держ. і права України, її місце і роль у сучасному світі. Ця наука формує пр.ідеологію як систему знань, систему пр.понять, ідей і теорій, що виражається у Конституц.,систему права Укр. Ця ф-ція пов”язана з процесом пр.виховання і навчання.

  6. Евристична („відкриття”)—функція відкриття. ЗТДП певною мірою робить наук.відкриття, вносить нові пропозиції про вдосконалення діяльності держ.органів, запровадження нової сист.місцевого самоврядув. та інше.

  7. Навчальна—як наук.дисципліна.

  8. Прогностична—прогнозує розвиток держ.і права.

  9. Конструктивна—пов”язана з прийняттям рішень. ЗТДП дає методологію прийняття рішень по конкретним юр. справам у процесі застосування пр.норм, вчить приймати правильні рішення.