Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zhurn_etika_ot_sikilindy.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

42. Етичні принципи реклами в змі.

У кодексі прописані такі етичні принципи в рекламі:  1. Правдивість. Реклама повинна розкривати правду і значущі факти, ігнорування яких може ввести споживача в оману. Тут доречно згадати так звану необхідність застереження. Реклама нових тарифів засобів мобільного зв'язку, в якій мова йде про цілодобове тариф в 0,05 центів за хвилину в будь-який час доби. При цьому внизу рекламної афіші або екрана більш дрібним шрифтом зазначено, що дана ціна за хвилину зв'язку поширюється не на всі тарифні плани.

2. Доказовість. Рекламні заяви необхідно підтверджувати свідоцтвами. Бажано, щоб підтвердження не звучали з вуст актрис, що грають в телевізійному ролику тітку Асю або досвідченого стоматолога, а були компетентними свідоцтвами, заснованими на істинних і чесних думках чи досвіді. Тут можна навести приклад підтвердження "схвалено російської асоціацією стоматологів"

3. Порівняння. У рекламі необхідно уникати помилкових та непідтверджених заяв про конкурента, його товари або послуги.

4. Рекламна приманка. Реклама не повинна перемикати увагу покупців на інший товар. Наприклад, "потужний звук, чотири динаміки - нова автомагнітола "..."! Чи не правда, добре підходить до вашого нового" Порше "з двигуном в 500 кінських сил?".  5. Заяви про ціни. Реклама повинна уникати заяви про ціни, які брехливі або вводять в оману, так само як заяв про економію без доказів її реальності. Втім, рекламодавець не в силах простежити за тим, що не у всіх торгових точках "Порошок Плюс 200 грамів" коштує стільки ж, скільки звичайний "Порошок", і що "тепер ця (назва опущено) паста коштує всього 15 рублів!".  6. Смак і благопристойність. Реклама повинна уникати заяв, ілюстрацій, натяків і підтекстів, які суперечать доброму смаку та образливі з позиції громадської благопристойності.

7. Гарантії та застереження. Мова йде про повноту інформації, яка надсилає таке повідомлення покупців про основні умови та обмеження, або вказує джерело або місця для більш детального ознайомлення з ними до придбання товару.

Етичні заборони: поширення реклами на заборонені товари (зброю, наркотики, сексуальні послуги); дискримінація за ознаками походження, соціального, майнового стану, расою, національністю, статтю, мовою, ставленням до релігії, ідеології, місцем проживання, партійністю, професією; спонукання до дій, що можуть завдати шкоди здоров’ю чи життю людей, довкіллю, спричинити злочин; використання прийомів, методів, засобів, що діють на підсвідомість людей; використання державної символіка України та інших країн; рекламування несертифікованих та неліцензованих товарів, що потребують таких документів; використання імені або зображення людини без її згоди; імітація іншої реклами. Етичні обмеження  поширюються на демонстрацію розпивання алкогольних напоїв; показ процесу паління тютюну та тютюнових виробів; створення враження, що вживання певних виробів престижне для досягнення суспільного, спортивного чи особистого успіху або поліпшує фізичний чи психічний стан. Етичні правила для виробників реклами товарів обмеженого користування: не забувати вміщувати попередження про шкоду паління; не рекомендувати ліки, що дозволено продавати лише за рецептом лікаря (психотропні або наркотичні речовини) в немедичних виданнях; не рекламувати методи профілактики, діагностики, лікування, терапевтичні ефекти без дозволу Міністерства охорони здоров’я України; не гарантувати абсолютного ефекту від ліків; не давати надії хворим на невиліковні або важковиліковні хвороби; не рекламувати порнографічні предмети та друковану порнопродукцію; не рекламувати зброю, військову техніку, озброєння; не вживати означальних слів найкращий, тільки, лише, абсолютно, єдиний і под.; не рекламувати нетрадиційні методи лікування без ліцензії-дозволу на діяльність цілителів. Пристойність та непристойність як елемент реклами. Використання спекулятивних тем у рекламі (зелена тема; дитяча тема; жіноча тема; еротична тема); «отруйна реклама» (реклама шкідливих товарів); «порівняльна реклама» (співставлення рекламованого товару).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]