Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zhurn_etika_ot_sikilindy.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

11. Поняття етичної цінності.

Щоб зробити правильний моральний вибір, віддати перевагу вищій моральній цінності, журналіст повинен знати і розуміти природу етичних дій. Етична цінність для журналіста — позитивна властивість, еталон, що виконує роль повсякденного орієнтира в оцінці людей, колективів, груп, організацій, фактів, подій, явищ, країн, націй та ін. Саме журналістська мораль, побудована па гуманістичних етичних цінностях, нормах і правилах, с засобом втілення журналістської стики як теорії вжиття, утвердження гуманістичних засад у журналістській практиці як частині соціальної дійсності.

12. Види етичних цінностей

  • Головні людські цінності, які більшою чи меншою мірою входять у всі інші етичні цінності (цінність життя, свідомості, діяльності, страждання, сили, свободи волі, передбачення, цілеспрямованості);

  • Чесноти (справедливість, мудрість, сміливість, самовладання, любов до ближнього, правдивість і щирість, вірність і відданість, доброта і співчуття, довіра і віра, скромність і смиренність, цінність поводження з іншими);

  • Більш приватні етичні цінності (любов до найдальшого, здатність дарувати іншим своє духовне надбання, цінність особистості, любов, спрямована на ідеальну цінність чужої особистості).

13. Професійна мораль журналіста − це не тільки форма свідомості, а й моральна поведінка, її мотиви, підстава моральних оцінок у вигляді суджень у журналістських матеріалах, моральні стосунки з людьми у фаховій діяльності, моральний вплив на людей у міжособовому й опосередкованому ЗМІ спілкуванні. Професійна мораль журналіста складається з таких основних компонентів:

•    моральна професійна свідомість; •    моральна професійна поведінка; •    моральний вплив на реципієнтів; •    моральна журналістська оцінка у матеріалах.

У діяльності журналіста професійна мораль присутня не тільки в якості регулятора його поведінки. Вона допомагає йому зорієнтуватися на такі цінності, як правда і справедливість, пропонує благородні мотиви служіння суспільному благу, дає ключ до розуміння іншої людини. Оскільки в журналістиці людські контакти включені в саму тканину діяльності, професійна мораль постійно спонукає журналіста до самооцінки і пропонує її критерії. А в цілому вона є особливий, оціночно імперативний спосіб освоєння цілей і змісту професійної діяльності.

14. Етичні цінності, притаманні журналістиці: загальнолюдські (людина, світ, життя, справедливість тощо), національні (нація, національна культура, національна політика, національна держава), етнічні (етнос, етнічна культура, історія етносу), професійні (свобода слова, правдивість, справедливість, неупередженість, відповідальність тощо), індивідуальні (самовдосконалення, шляхетність, доброта, любов до ближнього, щирість, пошана, сміливість тощо).

15. Поняття джерел, види журналістської етики.

Існує своєрідна класифікація джерел інформації, залежно від того наскільки близько від місця події вони були. Первинні джерела – це ті люди, які брали безпосередню участь чи були безпосередніми свідками події. Вторині – коли людина переказує те, що вона чула від інших. Більша довіра до первинних джерел.

Існує релігійна етика(норми, принципи, ідеали, поняття про добро та зло – даються Богом), натуралістична(прагне оцінити етнічні цінності та вимоги, вивчаючи природу) та соціально-історична(розглядає мораль як продукт суспільного розвитку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]