Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zhurn_etika_ot_sikilindy.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

63. Журналіст в екстремальних ситуаціях.

Екстремальна ситуація вимагає від роботи журналістів максимальної концентрації уваги, достовірності й об’єктивності, адже, попри емоційні переживання, їхнє завдання залишається непорушним: вести репортаж у прямому ефірі, готувати газетні публікації у чергові або навіть позачергові номери. “Надзвичайний” режим роботи має свої, досі належно теоретично не напрацьовані й не сформульовані закони, окремі тези яких у більшості журналістів викристалізувалися лише на рівні підсвідомості в процесі підготовки матеріалів для ефіру чи публікацій. А сучасне суспільство сприймає журналіста насамперед як засіб “обслуговування приватних інтересів” власників мас-медіа чи олігархів, які ці медіа фінансують. Нинішнє суспільство не вірить у незалежність засобів масової інформації, вважаючи, що влада ніколи не дозволить подавати трагічні моменти життя такими, якими вони є, а не такими, якими хочуть їх бачити посадовці. Незалежними журналістами, які докопуються до кореня правди тих чи інших екстремальних подій, бути не менш екстремально, а то й просто небезпечно для життя. Навіть незважаючи на те, що усе ж знаходяться відчайдухи, готові йти на безкомпромісні пошуки правди, у нашій державі все ще не легко цю правду справедливо відстояти. Поки що існує ризик, що тебе звинуватять у порушенні якоїсь статті якогось закону і “вживуть заходів” – відберуть обладнання, знищать матеріал, затягають по судових інстанціях, а то й просто позбавлять життя. Пишучи чи готуючи матеріал на будь-яку тематику, журналіст повинен орієнтуватися у ній, оскільки поворотів та нюансів може бути чимало: від професійно вузького до філософського аспекту. Але насамперед журналісту потрібні грунтовні правові знання та усвідомлення своєї місії. Тому, що коли журналіст не лише засвоїть свої юридичні права, але й зуміє ними грамотно й системно оперувати, то це обов’язково відіб’ється як на якості матеріалів, так і на ставленні різних владних інстанцій та силових структур до цього журналіста. Досить часто рівень компетенції журналіста визначається саме тим, наскільки своєчасно, грамотно він оперує правовими термінами. А без розуміння правових нормативів ніяк не обійтися в тих випадках, коли йдеться про екстремальні та конфлікті ситуації.

64. Висвітленя катастроф та стихійних лих.

При висвітлені катастроф та стихійних лих найважливішою вимогою є оперативність та достовірність зібраних фактів, що забезпечує необхідну інформацію та перешкоджає

поширенню чуток. Оперативність не виключає ретельної перевірки фактів, особливо, щодо людських втрат і матеріальних збитків.

Журналіст повинен також дбати про те, яке враження справить його матеріал на аудиторію. Тому слід уникати невиправданого натуралізму в описувані наслідків катастроф.

Дуже відповідально треба підходити до оприлюднення даних про збитки , а також причини тих чи інших патогенних явищ. Обов*язково слід наводити коментарі коментарі кваліфікованих експертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]