Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zhurn_etika_ot_sikilindy.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

10. Етичні цінності журналістики.(див. Кодекс журналіста)

- Любов, толерантність, співчуття, милосердя…

у галузі мас-медіа визначають як етичні цінності такі категорії.

1. Загальнолюдські: людина, світ, мир, життя, злагода, справедливість, доброчинність.

2. Наді опальні: нація, національна культура, національна політика, національна держана.

3. Етнічні: етнос, етнічна культура, історія етносу.

4. Професійні журналістські: свобода слона, правдивість, чесність, справедливість, відповідальність, професійна солідарність, неупередженість, порядність.

5. Індивідуальні: самовдосконалення, самозбереження, самовідданість, лицарство, шляхетність, відвага, співчуття, доброта, любов до ближнього, совість, пошана, щирість.

Розглянемо основні етичні цінності з проекцією на журналістську творчість:

- Добро

У журналістиці «добром» можна вважати як вчинки самого журналіста, так і його твори, зокрема, вплив, який здійснюють його матеріали на реципієнта – не лише інформативний, а й дидактичний, моралізаторський, просвітницький.

- Обов’язок

Обов’язок журналіста – бути ним з великої літери. Обов’язок – обирати професію журналіста за покликанням, а не заради слави чи грошей. Обов’язок – писати правду, інформувати, тлумачити, навчати, захищати права тих, хто тієї допомоги потребує, дивитись на усе широко розкрити очима, нащурювати вуха на кожен звук. Обов’язок – буди завжди і всюди, викривати зло, протидіяти йому, знищувати його. Обов’язок – любити тих, для кого ти пишеш, любити те, про що ти пишеш. Обов’язок – стояти на сторожі національної самобутності народу, захищати право країни на самостійність, незалежність. Обов’язок – дбати про імідж країни на світовій арені, всіляко рекламувати своє, пишатися досягненнями своїх краян. Обов’язок журналіста – керуватись у роботі і моральними, і законодавчими, і суспільними принципами, бути провідною ланкою між владою та суспільством, а не фанатично захищати одних і жорстоко ненавидіти інших. обов’язок – вірити в Бога, керуватись його приписами, пропагувати любов і доброту. Обов’язок – чинити узгоджено зі своєю совістю. Недарма Кант говорив, що треба чинити так, відповідно до тієї максими, керуючись якою можеш побажати, аби вона стала загальним законом; чинити так, аби ставитись до людства, до будь-кого, як до мети, а не до засобу, тому волю людини повинна бути не просто підпорядкованою закону, а лише так, ніби вона дає закони сама собі. Отже, звідси випливає ще одна цінність – совість.

- Совість

Саме совість має стати тим «законом», до якого журналіст мав би звертатись у важкі хвилини вибору – писати цей матеріал чи ні, подавати такі факти чи ні, взяти хабара чи ні, підтримати політичну силу чи ні, промовчати чи сказати, вдати, що не чув чи висловити свою думку.

- Відповідальність

За кожне написане слово, за кожне сказане слово журналіст має відповідати. Такий закон етики, правди, ми від нього вже відвикли

-Свобода

Свобода дій, свобода вибору, свобода творити, свобода слова…

  • Об’єктивність

  • Справедливість

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]